Herstart NBA: voorbeschouwing

Sport | Op 30 juli is het zo ver. Dan staat de NBA voor haar heropstart.

Door MF

Deel dit nieuws

Door het coronavirus zijn er enkele opvallende maatregelen genomen om het seizoen op een goede manier te kunnen afwerken. Hoe ziet de competitie er nu uit en hoe staan de ploegen ervoor in de conferences? Een overzicht.

Rudy Gobert

Op 11 maart werd de Amerikaanse basketbalcompetitie, de NBA, stopgezet. Aanleiding was de positieve coronatest van Rudy Gobert. De Fransman van de Utah Jazz was voor zijn besmetting zelfs nog aan het lachen met het coronavirus door heel wat microfoons van journalisten aan te raken tijdens een persconferentie. Het keerde zich tegen hem, want zo kreeg het virus ook hem te pakken. Voor de veiligheid van de spelers werd er beslist om de competitie met onmiddellijke ingang stop te zetten.

Disney World

De competitie ligt nog steeds stil, maar de NBA heeft een duidelijk plan om de kalender te kunnen afronden. Vanaf 30 juli zullen de 22 beste ploegen in de NBA de competitie hervatten. Alle wedstrijden zullen afgewerkt worden in Disney World (Florida). Er staan nog acht competitiewedstrijden op het programma, gevolgd door de play-offs. Als alles goed gaat, zou het NBA-seizoen rond 13 oktober afgerond moeten worden.

Positieve coronatesten

De heropstart is dus voorzien voor 30 juli, maar het is nog niet duidelijk of de competitie dan ook daadwerkelijk zal kunnen starten. De afgelopen dagen voerden de ploegen heel wat coronatesten uit en daar zijn een 25-tal positieve besmettingen uitgekomen. Bij de Denver Nuggets zijn enkele spelers (waaronder sterspeler Jokic) besmet en de club heeft zelfs haar trainingscentrum moeten sluiten. Naast Jokic zouden onder meer ook Malcolm Brogdon, Alex Len, Jabari Parker, DeAndre Jordan en Spencer Dinwiddie besmet zijn. Deze spelers kunnen dus (voorlopig) niet mee afreizen naar Florida.

Spelers tegen heropstart

Ook zijn er veel spelers die de heropstart om persoonlijke redenen niet zien zitten. Avery Bradley van de LA Lakers zou bijvoorbeeld niet mee afreizen met de ploeg naar Florida. Zo wil de shooting guard zijn familie beschermen, want zijn oudste zoon Liam kampt met ademhalingsproblemen. De LA Lakers zullen ook niet op Dwight Howard kunnen rekenen, want de center is geraakt door de dood van George Floyd. Hij zou zelfs, net zoals Kyrie Irving, de competitie willen boycotten, omdat ze vinden dat het nu het moment is om maatschappelijke veranderingen door te voeren (Black Lives Matter!), niet om te entertainen.

Western Conference

Een boycot lijkt er echter niet aan te komen en dus zal er naar alle waarschijnlijkheid gewoon gespeeld worden. Maar hoe staan de ploegen ervoor in de conferences? In de Western Conference staan de LA Lakers duidelijk aan de leiding met 49 overwinningen en 14 nederlagen. De buren uit LA, de Clippers, staan op de tweede plaats met 44 overwinningen en 20 nederlagen. De twee ploegen uit LA zijn, net zoals de Denver Nuggets, Utah Jazz, OKC en de Houston Rockets al zeker van een plaats in de play-offs. Voor de laatste twee play-offplaatsen gaat het tussen de Dallas Mavericks (voorlopig 7de), Memphis Grizzlies (voorlopig 8ste), Portland Trail Blazers, New Orleans Pelicans en de Sacramento Kings. Toch lijken de Mavericks en de Grizzlies al vrij zeker van de laatste twee tickets voor de play-offs.

Eastern Conference

In het oosten hebben de Milwaukee Bucks een zeer comfortabele voorsprong. De ploeg van sterkhouder Giannis Antetokounmpo zit aan 53 overwinningen en 12 nederlagen. Daarmee is Milwaukee voorlopig ook de beste ploeg van de hele competitie. Op een ruime afstand volgen de Toronto Raptors. De kampioen van vorig seizoen behaalde 46 overwinningen en 18 nederlagen. Ook de Boston Celtics, Miami Heat, Indiana Pacers en Philadelphia 76ers hebben al een ticket voor de play-offs beet. De laatste twee tickets moeten nog uitgedeeld worden, maar het ziet ernaar uit dat deze plaatsen voor de Brooklyn Nets en de Orlando Magic zullen zijn. De Washington Wizards zijn de enigen die de concurrentie nog kunnen aangaan met deze twee ploegen, maar ze volgen al op een ruime afstand.

J.R. Smith

Door de coronabesmettingen en andere oorzaken zullen verschillende ploegen niet op al hun spelers kunnen rekenen. Vooral de LA Lakers lijken door de afwezigheid van Avery Bradley en Dwight Howard heel wat kwaliteit te verliezen. De ploeg van LeBron James heeft echter al een alternatief klaar, want ze hebben een akkoord bereikt met JR Smith. Smith zat zonder club en hij zou in de play-offs wel eens een belangrijke schakel kunnen worden. Hij staat bekend om zijn driepunters en kent LeBron James heel goed: ze werden samen in 2016 kampioen bij de Cleveland Cavaliers.

Besluit

Er zijn heel wat tegenstanders voor de heropstart van de NBA, maar het ziet ernaar uit dat de Amerikaanse baskerbalcompetitie gewoon afgewerkt zal worden. Het is iets om naar uit te kijken voor de basketbalfans en we zijn razend benieuwd wie rond 13 oktober de nieuwe NBA-kampioen zal worden van dit toch wel zeer speciale seizoen. Het belooft alleszins een spannende strijd te worden met de Milwaukee Bucks, LA Lakers en LA Clippers als grote favorieten voor de titel.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top