Uitgelicht: 7 liedjes die werden geschreven voor film

Films |

Film en muziek zijn voor elkaar gemaakt. Maar wist jij dat heel wat nummers speciaal voor films werden geschreven? Proximus Pickx geeft een overzicht van de zeven bekendste nummers die voor films werden gemaakt.

 

Door Pickx

Deel dit nieuws

9 to 5 - Dolly Parton (1980)

Dit iconische lied ken je vast en zeker van op de werkvloer. In 1980 schreef de Amerikaanse zangeres Dolly Parton het lied als commentaar op het leven van een werkende mens. Model en actrice Jane Fonda vond het zo’n goed nummer dat ze er een film rond gemaakt heeft met dezelfde naam. Door de film werd zowel het lied als Parton wereldberoemd.

Fight The Power - Public Enemy (1989)

In zijn film ‘Do The Right Thing’ (1989) behandelt de Amerikaanse regisseur Spike Lee thema’s als vooroordelen, racisme en de positie van de Afro-Amerikaanse man in de samenleving. Lee zocht in ‘89 niet enkel een soundtrack voor zijn film, maar een soundtrack voor een hele beweging: de beweging tegen racisme.

Zijn zoektocht bracht hem tot bij 'Public Enemy'. Een Amerikaanse hiphopgroep uit New York die al aardige successen had geboekt. De groep schreef voor Lee een motiverende, daadkrachtige protestsong dat wereldwijd insloeg als een bom.
 

See You Again - Charlie Puth & Wiz Khalifa (2015)

In 2013 liet de Amerikaanse acteur Paul Walker helaas het leven tijdens een auto-ongeval. Omdat zijn laatste film, ‘Fast & Furious 7’, al voor de helft was ingeblikt, besloten de regisseurs om Paul een waardig en uitgebreid afscheid te geven in de film. Via het lied ‘See You Again’ van de Amerikaanse rapper Wiz Khalifa en zanger Charlie Puth werd het afscheid van Walker dan ook een van de meest ontroerende momenten uit de recente filmgeschiedenis.

Shallow - Lady Gaga (2018)

‘A Star is Born’ is een bekend Hollywoodverhaal dat al vier keer werd verfilmd. Toch is het dankzij regisseur Bradley Cooper dat Lady Gaga ons bij deze nieuwste versie van de sokken blaast met een geweldige versie van het nummer. Bradley’s beslissingen om van het nummer het paradepaardje van de film te maken én Gaga te laten samenwerken met topmuzikanten, resulteren in een ijzersterk nummer dat ondertussen even bekend is als de film zelf.

Lose Yourself - Eminem (2002)

In 2002 was Eminems carrière nog pril. Toch kon de Amerikaanse rapper al aardige nummers schrijven. Dat bewijst Marshall Mathers met ‘Lose Yourself’, een lied dat hij schreef voor de film ‘8 Mile’ (2002) waarin hij de hoofdrol speelt. Het lied won een Oscar voor ‘Beste Originele Muziek’ maar Eminem was niet aanwezig op de uitreiking. Hij dacht niet te kunnen winnen tegen alle grote Hollywoodsterren

Survival - Eye Of The Tiger (1982)

Oorspronkelijk had Sylvester Stallone zijn zinnen gezet op ‘Another One Bites The Dust’ van 'Queen' maar omdat Freddie Mercury zijn nummer niet wou uitlenen kreeg 'Survivor' een kans om 'Rocky III' van een soundtrack te voorzien. En met succes: het lied werd de grootste hit uit 1982.

Stayin’ Alive - Bee Gees

Wie herinnert zich niet de openingsscène van 'Saturday Night Fever' waarin John Travolta op de tonen van ‘Stayin’ Alive’ door de straten van New York danst? Dankzij de Britse groep ‘The Bee Gees’ is deze scène voor altijd in ieders geheugen gegrift en dankzij het succes van de film herbeleefden zowel de Bee Gees als het disco-genre opnieuw grote successen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top