Hoe 'El muro' Courtois een belangrijk aandeel heeft in potentiële 34ste titel Real Madrid

Sport | De Koninklijke en defensieve stabiliteit. Het leek jaren lang geen geslaagd huwelijk. Maar dit seizoen zal Real een mogelijke 34ste titel hoofdzakelijk te danken hebben aan haar defensie, met een hoofdrol voor de eerder verguisde Thibaut Courtois.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Na een glansrol op het WK 2018, waar hij werd uitgeroepen tot beste doelman van het toernooi, ruilt Thibaut Courtois in de zomer van 2018 Chelsea in voor Real Madrid. Een terugkeer naar de stad waar zijn carrière echt een hoge vlucht nam als vaste pion onder Diego Simeone. In drie seizoenen bij Los Colchoneros wint onze nationale nummer 1 twee keer de prestigieuze Trofeo Zamora voor de beste keeper in La Liga. Zowel in het seizoen 2012-2013 als in 2013-2014 is hij goed voor 20 clean sheets. De bijnaam 'El muro' (de muur) is geboren.

Aanvankelijk verguisd

De overstap van The Blues naar de Koninklijke verloopt echter niet vlekkeloos. Hij dient er te wedijveren met de razend populaire Keylor Navas, die Los Blancos drie opeenvolgende Champions League-trofeeën schonk. Zijn statistieken vallen dat seizoen dat gekenmerkt wordt door de vele trainerswissels dan ook dik tegen: amper 8 clean sheets in 27 partijen, waarin hij 36 tegengoals slikt.

Zinédine Zidane zet in de zomer van 2019 de hiërarchie echter op scherp. De Costa Ricaan wordt naar de uitgang gedrongen en Courtois wordt de onbetwiste nummer 1. En toch pakt de mayonaise nog niet meteen. Met als dieptepunt de bizarre wedstrijd tegen Club Brugge waarbij de keeper aan de rust in de kleedkamers achterblijft. Officieel omwille van maagklachten, maar de twee frommeldoelpunten zullen er ook wel voor iets tussenzitten... De Limburger krijgt de dagen nadien de voltallige Spaanse pers over zich heen.

Potentiële kampioenenmaker

Maar het rugnummer 13 toont dat hij mentaal ijzersterk is en herpakt zich. Met resultaat. Dankzij zijn katachtige reflexen en enkele fenomenale saves verovert hij de harten van de supporters én van de pers. Zijn statistieken spreken dan ook boekdelen. In 32 wedstrijden zit hij dit seizoen aan 18 clean sheets en amper 18 tegendoelpunten, een coëfficient van 0,56 tegendoelpunten per wedstrijd. Met nog 3 speeldagen voor de boeg kan hij dus zijn record van bij Atlético nog evenaren of zelfs verbeteren.

Bovendien zou hij daarmee ook het clubrecord van Francisco Buyo uit 1986-1987 (19 clean sheets) definitief van de tabellen vegen. Een nieuwe Trofeo Zamora zou van hem ook de eerste keeper maken die dat kunststukje lukt bij beide Madrileense clubs. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat Courtois (en met uitbreiding de volledige Real-defensie) dit seizoen een belangrijk aandeel zou hebben in de 34ste landstitel. Het Santiago Bernabeu heeft eindelijk een waardige opvolger gevonden voor Iker Casillas.

Benieuwd of 'El muro' een nieuwe clean sheet aan zijn lijstje toevoegd? Stem dan maandagavond om 22u af op Granada - Real Madrid op Eleven Sports 1, beschikbaar in het All-Sports pakket van Proximus.

De kalender van de 36ste speeldag:
Zaterdag 11/07:

  • Valladolid - Barcelona om 19u30 op Eleven Sports 1
  • Atlético Madrid - Real Betis om 22u op Eleven Sports 2
Zondag 12/07:
  • Sevilla - Mallorca om 22u op Eleven Sports 2
Maandag 13/07:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top