De nieuwe golden boys van het Belgische voetbal

Jupiler Pro League | Het EK van volgend jaar wordt hoogstwaarschijnlijk het laatste kunststukje voor enkele Rode Duivels die momenteel tot de Gouden Generatie behoren. Tijd om de blik dan maar op de toekomst te richten. Welke spelers, die momenteel nog in de eigen Jupiler Pro League vertoeven, mogen we als potentiële sterren beschouwen? Wij sommen er vijf voor je op.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Yari Verschaeren

Beginnen doen we met de jongen die vandaag op deze 12de juli jarig is. Yari Verschaeren wordt nog altijd maar 19 jaar, maar is nu al een vaste waarde bij RSC Anderlecht en de Rode Duivels. Een zware blessure fnuikte een deel van zijn voorbije seizoen, maar de coronacrisis zorgde er wel voor dat Verschaeren mag blijven hopen op deelname aan het EK (dat van dit jaar naar 2021 werd verplaatst, red.). Van Verschaeren, die al drie caps heeft voor de Rode Duivels en zelfs al gescoord heeft in het Belgische shirt, wordt in de wereldwijde vakpers alvast veel verwacht. Vorig jaar zette Goal.com de middenvelder in de top 50 aan grootste voetbaltalenten ter wereld. Recentelijk werd hij genomineerd voor de titel van Golden Boy 2020 (titel van beste speler jonger dan 21 jaar, red.). Nu al wordt Verschaeren de nieuwe Kevin De Bruyne genoemd. Als die voorspellingen zullen uitkomen, mogen we nu al likkebaardend uitkijken naar de toekomst.

Charles De Ketelaere

Het seizoen 2019-2020 werd het jaar waarin Charles De Ketelaere zich voor het eerst toonde aan het Belgische publiek en meteen ook doorbrak. De momenteel 19-jarige De Ketelaere heeft volgens Belgische analisten alles in huis om een grote carrière uit te bouwen. Hij heeft vista, een goeie dribbel, diepgang, hij kan een perfecte lange bal droppen en weet de weg naar de goal. De Ketelaere is geschoold als aanvallende middenvelder, maar Club Brugge-coach Philippe Clement posteerde hem dit seizoen geregeld in de aanval. Met zijn flitsen speelde hij zich meteen in de harten van het blauw-zwarte publiek. “Als hij zich zo blijft ontwikkelen, wordt De Ketelaere snel een basisspeler. Hij heeft alles om het te maken”, klinkt het.

Aster Vranckx

Wie ook al veel bloemetjes kreeg toegeworpen dit seizoen, is Aster Vranckx. De jonkie van KV Mechelen moet dit jaar nog 18 worden, maar is nu al de rijzende ster bij Malinwa. Al op zijn 16de mocht hij debuteren in de geel-rode kleuren, in februari van dit jaar maakte hij zijn eerste profgoal. Van jeugdige onbezonnenheid is er bij Vranckx weinig sprake. “Er staat een goede kop op. Hij is zeer volwassen”, zeggen analisten over hem. Ook zijn fysieke capaciteiten springen in het oog. Onder meer Club Brugge heeft zijn oog al laten vallen op Vranckx, maar die liet weten zeker nog een jaartje bij Mechelen te blijven. Daar wil hij eerst een jaar lang een vaste waarde zijn. Een verstandige keuze, die alleen maar zijn maturiteit benadrukt.

Zinho Vanheusden

Vooral achteraan bij de Rode Duivels beginnen de leeftijden stilletjes aan op te lopen. Daar is de opvolging iets nijpender dan in het middenveld en voorin. Eén man wordt alvast naar voren geschoven om ooit de nieuwe patron, en dus ook de nieuwe Vincent Kompany, achterin te worden: Zinho Vanheusden. Mits een goed seizoen kan hij misschien wel aanspraak maken op een plaats in de EK-lijst van bondscoach Roberto Martinez. Bij Standard, dat vorig jaar diep in de buidel tastte om hem definitief over te nemen van het Italiaanse Inter, eiste hij op zijn jonge leeftijd de rol op als leider van de verdediging. Dat zegt veel als je nog maar 19 jaar bent. Ook bij de nationale beloften is hij duidelijk een van de frontmannen in de kleedkamer. Soms gaat het licht nog eens uit, maar mits wat extra ervaring kan hij dergelijke fratsen uit zijn woordenboek schrappen. In de wandelgangen wordt er gefluisterd dat Vanheusden wel eens zou kunnen transfereren, om zo Standard financieel wat zuurstof te geven.

Maarten Vandevoordt

Eindigen doen we misschien wel met het toekomstige sluitstuk van de Rode Duivels. Wanneer Thibaut Courtois, Simon Mignolet en Koen Casteels er bij de Rode Duivels de brui aan geven, kan bondscoach Martinez misschien wel in de richting van Maarten Vandevoordt kijken. Blessureleed bij Racing Genk zorgde ervoor dat enkele jonge doelmannen bij de Limburgers in the picture kwamen te staan. Na enkele mindere prestaties van Gaëtan Coucke werd de nog jongere Vandevoordt naar voren geschoven. Zijn eerste prestaties zorgden al meteen voor de nodige lof: “goed met zijn voeten en handen”, klonk het. Zijn flater tegen Napoli in de Champions League, waar hij de jongste doelman ooit werd in een wedstrijd op het kampioenenbal, werd snel vergeten. In Genk geloven ze alvast in hem. Zo worden hij en Danny Vukovic de vaste doelmannen voor volgend seizoen. Gaëtan Coucke verkaste reeds richting KV Mechelen, Nordin Jackers mag beschikken en de aankoopoptie van Thomas Didillon (Anderlecht) werd niet gelicht.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top