Atalanta loopt als een trein, maar met welke brandstof?

Serie A | Ook na de verplichte coronabreak stoomt Atalanta onverstoord door in de Serie A. De ploeg van trainer Gian Piero Gasperini rijgt de overwinningen aan elkaar en troeft iedereen af met haar mooie voetbal en ijzersterke conditie. In die mate zelfs dat sommigen zich ernstige vragen beginnen te stellen bij het succes...

Door Pickx

Deel dit nieuws

Atalanta Bergamo was jarenlang niet meer dan een middenmotor in de Italiaanse Serie A. Maar sinds meestertacticus Gian Piero Gasperini in 2016 aan het roer kwam te staan van de Noord-Italiaanse club onderging het team een metamorfose. Met attractief en aanvallend voetbal én een ijzersterke fysiek beukten Timothy Castagne en co in 2019 voor het eerst de poorten van de prestigieuze Champions League open en ook dit seizoen nestelen ze zich opnieuw probleemloos in de top vier. Met dank aan één man: Jens Bangsbo.

Toonaangevende sportexpert

De 62-jarige Deen Jens Bangsbo betwiste als voetballer zelf 350 wedstrijden in de Deense eerste klasse, maar maakt vooral furore als professor fysiologie en sportwetenschappen aan de Universiteit van Kopenhagen, waar hij sinds 2003 de dienst uitmaakt op het departement Voeding, Beweging en Sport. Tijdens zijn academische carrière legt Bangsbo voornamelijk de focus op inspanningsoptimalisatie, specifiek gericht op voetballers.

Het dient dan ook niet te verwonderen dat Luciano Moggi de Deen in 1999 inlijft bij Juventus. Eerst onder Carlo Ancelotti en later onder Marcello Lippi stuwt hij dankzij zijn veelgeprezen trainingsmethodes, zoals onder meer de 10-20-30-training (10 seconden snel lopen, 20 seconden op een matig tempo en 30 seconden rustig, red.) en de Yo Yo-test (zeg maar de beep test 2.0, red.) de Oude Dame naar ongekende hoogtes. Als coach van Gianluigi Buffon, Zinédine Zidane en Paval Nedved wint hij twee Italiaanse titels en bereikt hij de finale van het Kampioenenbal in 2003. Het is ook daar dat hij Gian Piero Gasperini leert kennen, die op dat ogenblik aan de slag is als jeugdtrainer bij Juve.

Dopinginsinuaties steken de kop op

Na zijn periode bij Juventus biedt de Deense professor als consultant zijn diensten aan aan topvoetballers zoals Andres Iniesta, Ronaldinho of Cristiano Ronaldo. Daarnaast bereidt hij het Deense nationale elftal ook voor op ieder groot toernooi. In 2018 lokt Gasperini de oude bekende als consultant naar Bergamo. De gediplomeerde UEFA-instructuur legt er fysiek deftig de pees op, met de gekende resultaten. Bangsbo staat dan ook te boek als een adept van het aërobe (zuurstofopname) in plaats van pure spierkracht.

Al hangt er wel een geurtje aan de innovatieve technieken van de Deen. In 1998 lanceert Zdenek Zeman reeds een eerste keer dopingbeschuldigingen aan het adres van Juventus. Teamarts Riccardo Agricola wordt in eerste instantie ook schuldig bevonden aan het toedienen van epo, maar die straf werd later nietig verklaard. Ook nu weer stelt de excentrieke Tsjechische coach zich vragen bij de fysieke paraatheid van een team uit een stad die zwaar te lijden kreeg onder de coronapandemie. Laat ons hopen dat hij het bij het verkeerde eind heeft!

Bangsbo en zijn discipelen nemen het op zaterdagavond 11 juli om 21u45 op tegen hun voormalige werkgever. Juventus-Atalanta is live te bekijken op Eleven Sports 1.

De volledige kalender van de 32ste speeldag:
Zaterdag 11/07:

  • Juventus - Atlanta om 21u45 op Eleven Sports 1
Zondag 12/07:
  • Napoli - Milan om 21u45 op Eleven Sports 1
Maandag 13/07:
  • Inter - Torino om 21u45 op Eleven Sports 2

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top