Aanstaande vrijdag 10 juli wordt er in het UEFA-hoofdkwartier in het Zwitserse Nyon op het middaguur geloot voor de kwartfinales en halve finales in de Champions League. Gezien de nieuwe formule, die geïntroduceerd werd door het coronavirus, zijn er misschien mogelijkheden voor outsiders om voor een verrassing te zorgen?
Nog voor de loting van start gaat, weten vier teams al dat ze sowieso in de trommel belanden. Atalanta, RB Leipzig, Paris Saint-Germain en Atlético Madrid wisten reeds hun plek te veroveren bij de beste acht teams van Europa. Zij kwalificeerden zich nog voor de uitbraak van de coronacrisis.

Acht teams moeten echter hun return van de achtste finales nog afhaspelen. Voor Bayern München lijkt de terugmatch slechts een formaliteit te worden tegen Chelsea. In Londen ging de Duitse kampioen met 0-3 winnen en heeft het dus een stevige optie genomen op een plaats in de kwartfinales.

Juventus nog vol aan de bak

Manchester City en Kevin De Bruyne hebben nog een klus te klaren tegen het Real Madrid van Thibaut Courtois en Eden Hazard. City won de heenmatch wel in Santiago Bernabeu met 1-2. Real, dat op weg is naar zijn 34ste landstitel, zal echter nog alles geven om het Manchester City nog lastig maken. Voor Juventus liggen de kaarten minder gunstig. In Lyon gingen Cristiano Ronaldo en co. met 1-0 verliezen. De recordkampioen in Italië moet dus nog vol aan de bak. Ten slotte strijden het Napoli van Dries Mertens en Barcelona nog om het laatste ticket na een 1-1 gelijkspel in Italië.

De terugmatchen van de achtste finales vinden plaats op 7 en 8 augustus. Daarna worden de kwartfinales, halve finale en finale gespeeld als een minitoernooi in Lissabon van 12 tot 23 augustus. Belangrijke noot: er worden vanaf de kwartfinales geen terugmatchen meer gespeeld.  

Atalanta als outsider door nieuw format?

Met deze formule kunnen de kaarten wel eens anders geschud worden dan de voorbije jaren. Veel topteams zoals Bayern en Juventus durven dankzij hun ervaring op het kampioenenbal de heen- en terugmatchen optimaal te benutten via bijvoorbeeld het thuisvoordeel. Nu het nieuwe concept een toernooi inhoudt op neutrale bodem, kunnen bepaalde outsiders misschien hier hun voordeel uit halen? Van berekeningen is nu minder sprake. Ieder foutje zal meteen cash betaald worden.

Welke outsider moeten we dan in de gaten houden? Atalanta Bergamo weet alvast voor het tweede jaar op rij de harten te veroveren van de Italiaanse voetbalfan. De ploeg van Timothy Castagne lijkt voor het tweede jaar op rij de vlotst scorende ploeg te gaan worden in Italië, met andermaal een plaats in de top vier als gevolg. Gezien alles wordt beslist in één pot voetbal, kan dat voor de scherpschutters van Atalanta alleen maar positieve gevolgen hebben. En wat mogen we nog verwachten van de jonkies van RB Leipzig? Ook de troepen van Julian Nagelsmann kunnen verrassen, al zal het wel van 27 juni (einddatum Bundesliga, red.) geleden zijn dat ze nog een competitieve match gespeeld zullen hebben.

Tot slot dromen ze bij PSG al jaren van de hoogste oppergaai in het Europese voetbal. De vraag is ook of de ploeg uit de Franse hoofdstad meteen het nodige matchritme in de benen zal hebben. Door het coronavirus werd er in Frankrijk beslist om de competitie vroegtijdig stop te zetten. Dezelfde vraag kan uiteraard ook over Lyon gesteld worden. Naar wedstrijdritme toe zouden de Italiaanse, Engelse en Spaanse teams dus in het voordeel moeten zijn. Vraag is hier echter of de snelle opstapeling aan wedstrijden zich niet gaat wreken bij sommige ploegen.

Volg de loting voor de kwartfinales en halve finales vrijdag 10 juli live vanaf 12 uur op Pickx Live.