On This Day: Frankrijk doorprikt WK-droom van Rode Duivels

Sport | Dag op dag twee jaar geleden dompelde Frankrijk ons land in een diepe rouw. De Gouden Generatie aan Rode Duivels ambieerde goud op het WK voetbal van 2018, maar een stug Frankrijk belette België van een afspraak met de geschiedenis.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het WK voetbal van 2018 in Rusland moest het orgelpunt worden van een ijzersterke generatie aan Rode Duivels. De vierde plaats die België ooit behaalde op het WK van 1986 moest overtroffen worden.

In de groepsfase wordt België gekoppeld aan Engeland, Tunesië en Panama. Na zeges tegen Panama en Tunesië wordt er een discussie op gang getrokken of België voluit moet gaan tegen Engeland in de laatste groepswedstrijd. Een tweede plaats in de groep zou namelijk betekenen dat België in een makkelijkere tabelhelft zou belanden en naties als Brazilië en Frankrijk zou vermijden richting de finale.

De Belgen vervullen echter hun sportieve plicht. Na een goal van Adnan Januzaj tegen Engeland eindigen de Rode Duivels met 9 op 9 als eerste in groep G. In de achtste finale en kwartfinale beleeft België twee knotsgekke wedstrijden die nog vaak als zoete herinneringen bovengehaald zullen worden. Tegen Japan haalt België een 2-0 achterstand op, met een late countergoal van Nacer Chadli als orgelpunt. Vervolgens kloppen de Rode Duivels Brazilië met 2-1, met de streep van Kevin De Bruyne en de save van Thibaut Courtois op een poging van Neymar als absolute hoogtepunten.

In Sint-Petersburg wacht op 10 juli een confrontatie met Frankrijk voor een plaats in de finale.

Umtiti kopt België in rouw

Van bij het eerste fluitsignaal wordt het duidelijk dat Frankrijk het balbezit laat aan de Belgen. Met onder meer de pijlsnelle Kylian Mbappé loeren Les Bleus op de counter. In de eerste helft vallen er kansen aan beide kanten, maar de twee naties trekken met 0-0 de kleedkamers in.

Dat verandert echter snel in de tweede helft. Na vijf minuten spelen weet centrale verdediger Samuel Umtiti het leer voorbij Courtois te koppen. Koren op de molen van de Fransen, die de bus daarna zouden parkeren. De wedstrijd blijft tot het laatste fluitsignaal helemaal op slot, tot grote ergernis bij de Belgen. Na een knap parcours kwam de harde realiteit binnen voor de Rode Duivels en het hele land: België zou geen wereldkampioen worden.

Vijf dagen later schiet Frankrijk zich naar een tweede wereldtitel in zijn geschiedenis, na een 4-2 zege tegen Kroatië. Een dag eerder vindt in hetzelfde Sint-Petersburg de troostfinale plaats tussen België en Engeland, een heruitgave van het eerdere groepsduel. Opnieuw falen de Rode Duivels niet tegen de Engelsen, deze keer wint België met 2-0 en mag het met de bronzen plak huiswaarts keren.

Mooiste WK-verliezer

Als het brons al een schrale troost was, dan ook de commentaren wereldwijd op de prestaties van de Rode Duivels. “België heeft geschiedenis geschreven als mooiste verliezer op een WK”, schreef het Nederlandse Algemeen Dagblad. “De Belgen hebben een fantastische bijdrage geleverd aan deze attractieve wereldbeker”, wist The Guardian neer te pennen.

De Fransen werden dan wereldkampioen, buiten de natie zelf werd er niemand echt wild van hun prestaties. “Alle offensieve kwaliteiten ten spijt, speelt Frankrijk zeer negatief”, kopte De Telegraaf. Maar de Fransen zouden niet enkel kritiek op hun bord krijgen. “Het centrale duo achterin en doelman Hugo Lloris zullen de Fransen wereldkampioen maken”, wist het Spaanse Marca. En gelijk kregen ze…

Fan van onze reeks On This Day? Lees dan ook ons verhaal over Roger Federer toen die voor het eerst Wimbledon won.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top