Waarom Ghostbusters nog steeds razend populair is

Films | "Ghostbusters" vierde afgelopen maand zijn 36ste verjaardag, maar blijft tot op de dag van vandaag razend populair. Hoe komt dit? Een poging tot verklaring.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Eerste in zijn soort

In 1984 pende Dan Aykroyd op basis van zijn eigen fascinatie met het bovennatuurlijke het script voor een film die zou uitgroeien tot een cultklassieker. Met Bill Murray (Dr. Peter Venkman), Dan Aykroyd (Dr. Raymond “Ray” Stantz) en Harold Ramis (Dr. Egon Spengler) kon regisseur Ivan Reitman voor zijn prent uitpakken met drie van de beste komische genieën van hun tijd. Bovendien werd de komedie ook voorzien van een laagje special effects, wie herinnert zich bijvoorbeeld niet de iconische Stay Puft Marshmallow Man of het iconische gevecht met slechterik Gozer op het einde van de film? Op die manier groeide "Ghostbusters” uit tot een van de belangrijkste komedies ooit en een baanbreker voor vele andere sci-fi komedies die zouden volgen.

Mix van genres

"Ghostbusters" was echter zoveel meer dan louter een komedie met special effects. De klassieker houdt ergens het midden tussen komedie, horror en sci-fi, waardoor hij een breed publiek aanspreekt. Tevens was de cultfilm uit 1984 ook op maat gemaakt van gezinnen, die probleemloos hun kroost mee naar de cinema konden nemen om de angst voor geesten voor eens en voor altijd te verjagen. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat de prent van Ivan Reitman uitgroeide tot de eerste echte blockbuster. De sterrencast met naast de eerder vernoemde Murray, Aykroyd, Ramis ook nog onder meer Sigourney Weaver en Ernie Hudson zal daar ook wel niet vreemd aan zijn.

Iconisch logo en dito soundtrack

"If there's something strange / In your neighborhood / Who you gonna call? / Ghostbusters!" Wie deze regels niet uit het hoofd kan meeneuriën, heeft de afgelopen 36 jaar onder een steen gewoond. De soundtrack van de film groeide al gauw uit tot een klassieker in het genre, met synthesisers en een obscure ondes die instonden voor de buitenaardse klanken. Ondanks een rechtszaak over mogelijk plagiaat, groeide de hit van Ray Parker Jr. uit tot een oorwurm zonder weerga. Bovendien stond de film uit 1984 ook bol van de props die later iconische proporties zouden aannemen. Denken we bijvoorbeeld maar aan de Ectomobile, een Cadillac ambulance uit 1959 die dienst deed als vervoersmiddel voor de gevangen geesten en het fameuze 'no-ghost' logo dat later te pas en te onpas zou opduiken in allerlei protesten wereldwijd.

Wie de cultfilm graag nog eens opnieuw bekijkt, kan terecht op het streamingplatform Netflix.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top