Cactusfestival, het intieme icoon dat Brugge jong houdt

”We durven stellen dat Cactus Muziekcentrum vandaag één van dé ambassadeurs is die Brugge niet enkel als cultuurhistorische, maar ook als hedendaagse cultuurstad op de kaart zet.”

Het Brugse Cactusfestival wil niet blijven groeien. Het houdt liever rekening met de grenzen van het Minnewaterpark,waar het elke zomer plaatsvindt. Die intieme setting is volgens organisator Patrick Keersebilck essentieel voor Cactus’ persoonlijke, kleinschalige sfeer.

2022 wordt voor Cactus een bijzonder jaar. Dan opent de Brugse festival- en concertwerking een eigen venue. Het gloednieuwe muziekcentrum wordt pal naast het park gebouwd waarin ’s zomers het Cactus Festival plaatsvindt. En dat geeft nieuwe mogelijkheden. VICE duikt in het verleden van het Brugse icoon, en vraagt Patrick uit over Cactus’ toekomstplannen.

VICE: Hé Patrick, vertel eens, wat was er eerst? Cactusfestival of de Cactus concertwerking?
Patrick: Het Cactus Café in de Brugse binnenstad was er eerst, maar dat bestaat nu niet meer. De Cactuswerking werd bepaald door de jongeren die er rondhingen. Er werd in de nasleep van de jaren 60 vooral rond maatschappelijke thema’s gewerkt. Een actie in samenwerking met Greenpeace heeft bijvoorbeeld een einde gemaakt aan de dumping van kernafval in de Golf van Biskaje. En de blauwdruk van het huidige verkeersplan in Brugge, waarin fietsverkeer een prominente plaats heeft, is er ook door Cactus gekomen.

“We kozen één discipline: muziek. Omdat er in Brugge toen te weinig optredens werden georganiseerd.”

Patrick

Hoe zijn jullie van zulk een maatschappelijk geëngageerde werking naar een muziekfestival gegaan?
Het eerste Cactus Café was in de Sint-Amandsstraat. Op het pleintje voor het café werd dan een festivalletje georganiseerd. Dat was heel kleinschalig hoor. Als het slecht weer was, dan vond het plaats in het café. In het begin waren we ook met theater en beeldende kunst bezig, maar dat werd te veel en dus kozen we één discipline: muziek. Waarom? Omdat er in Brugge toen te weinig optredens werden georganiseerd, laat staan dat er iets professioneels met pop en rock werd gedaan. We zijn in dat gat gesprongen.

En waarom gaat Cactus nu in het Minnewaterpark door?
Er kwam stilaan meer interesse in het festival, maar toen het begon te groeien, kregen we klachten van de buurt en moesten we verhuizen. Eigenlijk hadden we door onze mooie nieuwe locatie van meet af aan niet de ambitie om eindeloos door te groeien. De grens aan de groei van het festival is de grens van het Minnewaterpark. Cactusfestival moet het hebben van haar programmering, maar ook echt van die parkomgeving.

Tijdens de beginjaren van het festival zijn we met de concertwerking begonnen. Eerst hadden we een eigen club. We huurden een kelder aan de overkant van ons café. Maar toen die werd verkocht, moesten we verhuizen. We hebben toen jarenlang op locatie georganiseerd. Dat nomadisch bestaan is leuk, maar organisatorisch veel meer werk. Binnenkort hebben we weer onze eigen plek. Dit najaar beginnen ze aan de bouw van een nieuw muziekcentrum, pal naast het Minnewaterpark, op 100 meter van het station. We krijgen een zaal van 700 mensen, met een café van 150 mensen, waar we ook kleinere concerten zullen plannen. En er komen ook repetitielokalen.

Wat voor concerten gaan jullie programmeren?
We focussen zowel op meer gevestigde namen als op nieuw, aankomend talent; zowel Belgisch als internationaal en programmeren een grote diversiteit aan genres.

Wanneer is een Cactus Festival voor jou geslaagd?
Goh, de opbouw van zo’n festival is heel stresserend, vooral wat de programmering betreft. In de zomer is de vraag naar interessante internationale groepen meestal groter dan het aanbod. Er zijn ook geen vaste fees voor groepen. Meestal moet je een bod doen op een groep en doen anderen dat ook, en dan moet je maanden wachten op nieuws. Negatief nieuws krijgen, is best moeilijk, want dan liggen de tours al min of meer vast. Ach, een tevreden gevoel heb ik vooral wanneer het programma wordt gesmaakt door het publiek en het festival is kunnen doorgaan in goed weer. Want we zijn natuurlijk een openluchtfestival.

Wat is je eigen eerste festivalherinnering?
Ik denk zelfs dat het Cactusfestival was, op dat klein pleintje in de Sint-Amandsstraat, toen ik zelf nog niet voor Cactus werkte.

“Ik vind het tof om te zien dat zowel sterren als hun entourage door onze aanpak in zekere zin ‘ontdooien’ en het tot een meer persoonlijk contact kan komen.”

Patrick

Waarvan geniet jij zelf vop het festival?
Door de jaren heen is het festivalcircuit toch een stuk onpersoonlijker en zakelijker geworden. Dan vind ik het tof om te zien dat zowel sterren als hun entourage door onze aanpak in zekere zin ‘ontdooien’ en het tot een meer persoonlijk contact kan komen. Als het dan nog artiesten zijn die me qua muziek erg liggen, zoals Bonnie Raitt, Lauren Hill, Jamie Lidell of Massive Attack, dan is dat natuurlijk fantastisch.

Hoe kies je de artiesten die je programmeert?
We vertrekken vanuit een artistieke invalshoek, we geven veel aandacht aan de actualiteit en staan open voor nieuwe genres. En die kleinschaligheid, die persoonlijke sfeer, dat is ook essentieel, ook met een clubconcert. Het concert staat daarin centraal, maar de beleving errond is ook belangrijk. Met de nieuwe club gaan we ook op nieuwe manieren presenteren. Er komt ruimte voor experiment.

Wat maakt Cactus anders dan andere festivals?
We hebben een reputatie als belevingsfestival op mensenmaat. Cactusfestival is een event waar je niet op voorhand met je vrienden moet afspreken, want je loopt ze spontaan tegen het lijf. Tegen de trend in kiezen we bewust voor één podium, waardoor je elk concert maximaal kan beleven, terwijl ook naast het podium al je zintuigen worden geprikkeld. We onderscheiden ons van andere gevestigde waarden onder meer door onze sfeervolle en intieme parksetting, de persoonlijke aanpak en het programma natuurlijk.

Zijn het vooral Bruggelingen die naar Cactus komen?
In de beginjaren was Cactus duidelijk een Brugs festival. Nu komt de helft van ons publiek van binnen en de helft van buiten West-Vlaanderen.

Hoe hebben Cactus Festival en de concertwerking impact op Brugge?
We durven stellen dat Cactus Muziekcentrum vandaag één van dé ambassadeurs is die Brugge niet enkel als cultuurhistorische, maar ook als hedendaagse cultuurstad op de kaart zet. Niet alleen letterlijk, maar ook qua mentaliteit. Het stadsbestuur is zich ondertussen bewust van het belang van Cactus voor de stad. Dat is het resultaat van jarenlang werken. Langzaam maar zeker hebben we met muziek ingebroken in de stad.

VICE & Pickx - 1 Stage Festivals

Bekijk alles
Top