In deze iconische tempels werd voetbalgeschiedenis geschreven

Sport | De afgelopen tien weken lijstte Proximus Pickx de meest iconische voetbaltempels wereldwijd op. Tien aantrekkingspolen voor groundhoppers, waar je de geschiedenis kunt opsnuiven en je voetbalhart net dat tikkeltje sneller kan doen slaan. Een overzicht.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Wembley

Is er een meer iconische voetbaltempel dan Wembley? Als gastheer voor liefst 78 FA Cup-finales, 6 Europese bekerfinales, 1 wereldbeker en 1 EK prijkt dit stadion uit Noord-Londen bij veel voetballiefhebbers helemaal bovenaan het lijstje van mythische voetbalstadions. Waarom Wembley tot de dag van vandaag zo tot de verbeelding spreekt, kan je nalezen in ons artikel "Mythische voetbaltempels: Wembley".

Maracanã

Maracanã en het Braziliaanse nationale team zijn innig met elkaar verweven. Waarom de Goddelijke Kanaries tot nog toe geen potten konden breken in de voetbaltempel die ooit bijna 200.000 fanatieke supporters mocht huisvesten, lees je in ons artikel "Mythische voetbaltempels: Maracanã". Meer nog, Maracanaço staat tot op de dag van vandaag te boek als de grootste schande ooit in de geschiedenis van de voetbalgekke natie, maar dan moesten de Duitsers in 2014 nog komen...

Old Trafford

The Theatre of Dreams mocht in zijn 110-jarig bestaan grootheden als Bobby Charlton, George Best en David Beckham verwelkomen. Toch herinnert iedereen zich de mythische voetbaltempel vooral als de thuishaven van de betreurde Busby Babes. Bovendien moest het fiere United acht jaar lang uitwijken naar Maine Road, het stadion van aartsrivaal Manchester City. Hoe dat kwam, lees je in ons artikel "Mythische voetbaltempels: Old Trafford".

La Bombonera

Een hoefijzervormig stadion dat voetbal ademt? Dat moet wel La Bombonera zijn. Hoe de iconische thuishaven van lokale voetbaltrots Boca Juniors aan zijn bijnaam 'de chocoladedoos' komt, lees je in het artikel "Steile tribunes La Bombonera ademen voetbal".

Signal Iduna Park

De mythische Gelbe Wand spreekt tot de verbeelding van mening voetballiefhebber. Maar zonder de terugtrekking van Keulen als gaststad voor het WK 1974 op het allerlaatste moment, had de roemruchte tribune misschien wel nooit het levenslicht gezien. Hoe de grootste voetbaltempel in Duitsland gestalte kreeg, lees je in ons artikel "Het Signal Iduna Park of de arena van de gevreesde Gele Muur".

Anfield

Wat Everton en Zuid-Afrika te maken hebben met de geschiedenis van Anfield, lees je in ons artikel "Mythische Kop verschaft Anfield aura van onoverwinnelijkheid". Het stadion, waarin door duizenden kelen 'You'll Never Walk Alone' voor aanvang van iedere partij wordt meegeschald, groeide in de recente geschiedenis uit tot een haast oninneembare vesting en het toneel van de fameuze Redmontada.

Estadio Centenario

De bakermat van het WK voetbal situeert zich in Uruguay. Het kleine Zuid-Amerikaanse land speelt in 1930 gastheer voor het allereerste WK voetbal, dat het ook winnend afsluit. Waarom het historische monument in 2030 wel eens opnieuw een WK zou mogen ontvangen, lees je in ons artikel "Estadio Centenario: de bakermat van het WK voetbal".

Camp Nou

Welke rol het fiere Catalaanse bastion Camp Nou speelde in de geschiedenis van de Rode Duivels lees je in ons artikel "Camp Nou, de voetbaltempel waar Johan Cruijff en Lionel Messi voetbalgeschiedenis schreven". Voetbalgrootheden genre Johan Cruijff, Lionel Messi en Ladislau Kubala mochten van het gras proeven in de Catalaanse hoofdstad. Die laatste speelde zelfs een bepalende rol in de bouw van de voetbaltempel.

Estadio Azteca

Wat hebben de 'match van de eeuw' en het 'doelpunt van de eeuw' gemeenschappelijk? Het zou een perfecte vraag kunnen zijn voor een sportquiz. Het antwoord: beiden vonden plaats in het Estadio Azteca in Mexico-stad. Het verhaal achter de tempel die een recordaantal WK-wedstrijden mocht ontvangen, lees je in ons artikel "Estadio Azteca, de mythische tempel waar voetbalgeschiedenis werd geschreven".

Soccer City

Een stadion dat een belangrijke rol speelt in de geschiedenis van een land, dat moet wel Soccer City in Zuid-Afrika zijn. De gastheer voor de finale van het allereerste WK voetbal op Afrikaanse bodem was tevens het toneel waarop Nelson Mandela na zijn vrijlating zijn allereerste iconische speech gaf. Het verhaal achter de zoemende vuvuzela's en de hand van God (bis) lees je in ons artikel "Soccer City, Zuid-Afrikaanse geschiedenis samengebald in iconische voetbaltempel".

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top