Megan Rapinoe: een vrouwelijk icoon op en naast het (voetbal)veld

Sport | Exact één jaar geleden won het Amerikaanse Women's National Team onder leiding van Megan Rapinoe het Wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen. Maar deze talentvolle vrouw kan meer dan enkel tegen een bal trappen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Op 7 juli 2019 wonnen de Verenigde Staten voor de vierde keer het Wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen dankzij een 2-0 overwinning tegen Nederland. De Amerikaanse kapitein van dienst, Megan Rapinoe, was mede-topscoorster van het toernooi met zes doelpunten en werd verkozen tot beste speelster van het toernooi.

De vierendertig jarige speelster van Reign FC heeft al heel wat prestaties op haar conto. Ze won in haar carrière al twee keer de wereldbeker, één maal de gouden medaille op de Olympische Spelen én ze maakte het mooie weer bij de Franse kampioen in het vrouwenvoetbal: Olympique Lyon. 2019 werd een topjaar voor de atlete nadat ze zowel FIFA’s ‘Gouden Schoen’ als ‘Gouden Bal’ won en ze werd uitgeroepen tot FIFA’s Women’s Player of the Year.

Toegewijd, ook naast het veld

Ook naast het veld laat Megan Rapinoe van zich spreken. De Amerikaanse staat erom bekend geen blad voor de mond te nemen, ook al is het tegenover de president van de Verenigde Staten. Rapinoe steekt haar afkeur voor Donald Trump dan ook niet onder stoelen of banken. In 2019 weigerde ze af te zakken naar het Witte Huis als haar ploeg de wereldbeker zou winnen. Ze overtuigde ook haar teamgenoten om dit niet te doen. “Ik wil niet dat dit voetbalteam, dat lang heeft gevochten voor gelijkheid, zomaar samenhokt met een regering die niet dezelfde standpunten deelt,” verklaarde ze.

Niet enkel Rapinoe uitte al kritiek op het Witte Huis. Sinds 2016 protesteert de Amerikaanse football speler, Colin Kaepernick, tegen politiegeweld door te knielen tijdens het Amerikaanse volkslied. Dit leidde tot een relletje met de Amerikaanse president, Donald Trump.

Rapinoe is ondertussen ook het boegbeeld geworden voor feministen en de LGBT-gemeenschap in de Verenigde Staten. De Californische pleit al jarenlang voor een gelijkwaardige beloning voor vrouwen en mannen in de sport. Enkele maanden voor de aanvang van het WK 2019 diende Rapinoe, samen met 27 andere Amerikaanse vrouwenspeelsters, een klacht in tegen de American Football Federation wegens “genderdiscriminatie". Dat verzoek werd onlangs door de Amerikaanse justitie afgewezen.

Van het veld naar de politiek?

Rapinoe’s strijd voor meer gendergelijkheid stopt echter niet. Verschillende criticasters verweten haar dat ze voetbal en politiek probeert te mengen. Rapinoe stelt dat het “onverantwoordelijk zou zijn om dit internationale platform niet te gebruiken” om zaken te doen veranderen.

Met haar vierendertig lentes komt er straks een einde aan haar indrukwekkende sportcarrière. Of ze zich daarna nog politiek zal engageren, blijft maar de vraag. In een recent interview met VICE benadrukte ze nogmaals haar afkeer tegenover de Amerikaanse president Donald Trump en steunt ze openlijk de Democratische presidentskandidaat Joe Biden. De post van president ziet zelf ook wel zitten. “Het is mijn droomjob,” schaterlachte ze.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top