Sylvester ‘Rambo’ Stallone wordt 74: vijf iconische rollen

Films |

Sylvester Stallone viert vandaag zijn 74ste verjaardag. De spierbundel-op-leeftijd valt na een decennialange carrière niet meer weg te denken als één van de meest herkenbare gezichten in het actiegenre - niet in het minst dankzij deze vijf iconische rollen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Rocky

In de eerste Rocky-film uit 1976 maken we kennis met Rocky Balboa, een derderangs bokser die zijn kans waagt om naam te maken door de bokshandschoen op te nemen tegen de heersende kampioen zwaargewicht. Stallone speelde niet alleen de hoofdrol, maar schreef ook zelf het scenario. Hij werd zowel als acteur als scenarist genomineerd voor een Academy Award. Die prijzen haalde hij niet binnen maar de film won uiteindelijk wel drie beeldjes, waaronder dat voor Beste Film. Rocky werd dan ook in leven gehouden met niet minder dan zeven sequels, waarvan Stallone er zes schreef en vier regisseerde.

Rambo

In de filmreeks die talloze actiefilms inspireerde, verschenen tot nu toe vijf delen: First Blood, Rambo: First Blood Part II, Rambo III, Rambo en Rambo: Last Blood. In First Blood Part II (1985), nog steeds één van de populairste delen, wordt Rambo vrijgelaten uit de gevangenis om foto's te maken van vermoedelijke krijgsgevangenenkampen in Vietnam.

De zaken lopen danig uit de hand en de rest is filmgeschiedenis: Stallone brengt de rest van de film in bloot bovenlijf door, krijgsgevangenen reddend en in het rond schietend. De film werd door veel recensenten niet meteen gesmaakt, maar maakt voorgoed deel uit van het cinematische canon.

Cliffhanger

Na een reeks box office-flops maakte Stallone in 1993 zijn comeback met deze thriller. Het verhaal speelt zich af in de Rocky Mountains, maar werd gefilmd in de Italiaanse Dolomieten. Naast vertrouwde actieheld Stallone maakte John Lithgow indruk als slechterik van dienst, met tal van spannende actiescènes op grote hoogte. Niet voor kijkers met hoogtevrees.

Demolition Man

In hetzelfde jaar als ‘Cliffhanger’ waagde Stallone zich ook aan het sciencefiction-genre. Na te zijn ingevroren in 1996, wordt een veroordeelde moordenaar ver in de 21ste eeuw voorwaardelijk vrijgelaten. Phoenix wordt wakker in een misdaadvrije samenleving maar gaat gewoon verder als zijn moorddadige zelf. Spartan, de agent die Phoenix in 1996 wist gevangen te nemen, is ook cryogeen bevroren en probeert Phoenix opnieuw te pakken te krijgen.

The Expendables

In 2010 kwam Stallone, toen al 64 jaar oud, op de proppen met een gloednieuwe actiefranchise. The Expendables-films zijn een hommage aan de actiefilms van weleer waarvan we de acteur zo goed kennen. De reeks bulkt van de min of meer verlopen actiehelden en rijgt de meest dwaze actiescènes aan elkaar. De plot is hierbij veelal ondergeschikt aan de explosies. The Expendables neemt zichzelf niet al te serieus, maar staat wel garant voor een aantal uren plezierig entertainment.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top