Buitenlandse festivalzomers vallen in het water

Festivals |

Door de coronapandemie is het festivalseizoen ook in het buitenland op een sisser uitgedraaid. Honderden artiesten, tientallen bands en duizenden fans moeten het deze zomer voor één keer zonder festivalweide stellen. We geven een overzicht van enkele opvallende afgelastingen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Lollapalooza

Het jaarlijkse Amerikaanse festival Lollapalooza komt dit jaar met 'Lolla 2020': een digitale versie van het festival dat fans over de hele wereld alsnog moet verwennen met de beste optredens dat het festival te bieden heeft.

Van 30 juli tot en met 2 augustus kan iedereen met een ticketje genieten van virtuele optredens die opgenomen zijn in en rond Chicago. Maar daar stopt het niet: de organisatie belooft nog nooit eerder vertoond archiefmateriaal uit de jaren ‘90 op het grote publiek los te laten. Denk maar aan legendarische optredens van ‘Metallica’ (1996) of ‘Race Against the Machine’ (1993).

Sziget-festival

Het Sziget-festival, het grootste festival van Europa met meer dan 500 optredens in één week tijd zal door de coronapandemie niet plaatsvinden. Het festival vindt elk jaar plaats op het Óbuda eiland in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. De organisatie verwachtte opnieuw grote namen zoals 'Calvin Harris', 'Dua Lipa' en 'A$AP Rocky'. 

De Hongaarse overheid verlengde onlangs het verbod op grootschalige evenementen tot 15 augustus en het Sziget-festival krijgt geen uitzondering. De organisatie kan niet anders dan de editie van dit jaar af te gelasten. “Hoe moeilijk dat ook is, we geloven dat dit besluit het beste is voor de veiligheid van jullie allemaal en iedereen die op ons festival werkt. We kunnen niet wachten om jullie volgend jaar weer te zien op The Island of Freedom," klinkt het.

Balaton Sound

Ook het bekende dancefestival, Balaton Sound, moet haar tenten terug afbreken. Het festival dat elk jaar van 8 tot en met 12 juli doorgaat aan het Hongaarse Balatonmeer krijgt net zoals het Sziget-festival geen toelating van de Hongaarse regering om door te gaan. 

De organisatoren gelasten de editie van 2020 vervolgens af en kijken uit naar volgend jaar. “We zijn er allemaal kapot van. Al sinds 2007 werken we aan één gezamenlijk doel met altijd hetzelfde enthousiasme: om jullie de beste feestjes te bezorgen aan de oevers van het Balatonmeer. We kunnen alvast niet wachten om jullie volgend jaar weer te zien en het mooiste feest van ons leven te vieren onder de Hongaarse zon.”

Vieilles Charrues

Frankrijk’s grootste muziekfestival, Vieilles Charrues, nam het zekere voor het onzekere. De organisatie besloot om deze editie over te slaan en het risico op de verdere verspreiding van het coronavirus te helpen verminderen. Het 28-jarige festival trekt elk jaar meer dan 200.000 bezoekers. Iedereen die een ticket had gekocht kan een terugbetaling vragen of een ticket krijgen voor de editie van volgend jaar.

De organisatie benadrukt dat ze deze beslissing neemt met spijt in het hart maar op deze manier de veiligheid van haar personeel, de bands en het publiek wil garanderen.

 

WOO HAH!

Het Nederlandse Tilburg zal dit jaar niet in lichterlaaie staan door het bekende hiphopfestival WOO HAH!. De organisatie ziet zich, net als alle andere festivals op deze lijst, genoodzaakt om haar meerdaagse muziekevenement af te gelasten. Maar WOO HAH! zou WOO HAH! niet zijn als ze daar niets op gevonden had. Iedereen die een ticket heeft gekocht voor de editie 2020 of 2021 kan het online festival ‘WOO HAH! ALL DAY’ meevolgen dat volgens de organisatie bol staat van de optredens, interviews en archiefbeelden.

WOO HAH! laat het daar niet bij: fans kunnen alsnog afzakken naar Tilburg of Amsterdam om het onlinefestival te bij te wonen én de organisatie zal reporters uitsturen naar festivalgangers die thuis een feestje bouwen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top