België verslaat Brazilië: beste prestatie ooit van de Rode Duivels?

Sport | Op 6 juli 2018 stond België op zijn kop na de fantastische 1-2-zege tegen Brazilië op het WK 2018. Was dit de beste wedstrijd ooit van de Rode Duivels op een WK?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Brazilië-België 1-2

De Rode Duivels waren in de 1/8ste finale tegen Japan door het oog van de naald gekropen en het Brazilië van Neymar & co was dan ook de grote favoriet. België begon echter als een wervelwind en na 13 minuten kopte Vincent Kompany via toenmalig City-ploegmaat Fernandinho de bal in doel: 0-1.

De Rode Duivels speelden voortreffelijk en stegen boven zichzelf uit. Draaischijf Kevin De Bruyne zorgde na 31 minuten voor de ongelooflijke 0-2 met een keiharde knal. Heel België vierde toen al feest, maar de Goddelijke Kanaries lieten zich niet doen.

Goddelijke De Bruyne, Hazard en Courtois

Thibaut Courtois speelde zijn beste wedstrijd van het toernooi en was bijna onklopbaar en de spanning kwam terug toen Renato Augusto de 1-2 op het bord zette. De Belgen hadden het moeilijk, maar konden rekenen op een beresterke Eden Hazard. Hij speelde wellicht zijn beste partij ooit voor de Belgen, want hij was onhoudbaar. Hij zorgde met zijn dribbels, loopacties en balvastheid voor rust in de moeilijke tweede helft.

In het slot redde Courtois met een waanzinnige redding de Belgen. Na 90 minuten hadden de fans 37 doelpogingen gezien. Het was de referentiewedstrijd van deze gouden generatie. België was dé spektakelploeg van het WK 2018. In de halve finale stopte Frankrijk de Rode Duivels af, die de troostfinale wonnen van Engeland.

Legendarische wedstrijden tegen Sovjet-Unie en alweer Brazilië

Sovjet-Unie - België 3-4 (na verlengingen)

Deze partij deed denken aan die wedstrijd in 2018. Op het WK 1986 bekampten de Belgen de Sovjet-Unie. Zij waren de grote favoriet, maar de gouden generatie van toen zorgde voor een enorme verrassing. Na een zinderende 90 minuten stond het 2-2 na goals van Igor Belanov (twee keer), Enzo Scifo en Jan Ceulemans.

In de verlengingen stuntten de Rode Duivels door met 3-4 te winnen na goals van alweer Belanov en van Stéphane Demol en Nico Claesen. De wedstrijd toonde wel wat gelijkenissen met die partij tegen Brazilië in 2018. Een uitstekende doelman (Jean-Marie Pfaff), wat meeval, maar vooral een teamprestatie waarbij de ploeg zichzelf wist te overtreffen. België werd dat WK knap vierde.



Brazilië-België 2-0

Een andere partij die ook legendarisch is, is Brazilië-België op het WK 2002 in Japan en Zuid-Korea. De Seleçao had toen één van zijn sterkere teams uit de recente twintig jaar met namen als Ronaldinho, Rivaldo, Cafu, Ronaldo en nog tal van anderen. In de 1/8ste finale troffen zij België en de Rode Duivels waren outstanding. Mbo Mpenza, Bart Goor, Marc Wilmots, Wesley Sonck en anderen bestookten het Braziliaanse doel, maar de bal ging er maar niet in. Toen Wilmots wél scoorde, keurde ref Peter Prendergast het doelpunt af.

Een zeer beladen beslissing toen het nog 0-0 was. De klasse van Rivaldo en Ronaldo maakte het verschil maar de jongens van Robert Waseige speelden die dag ongezien sterk. De generatie van 2002 had niet het talent van de Belgische ploegen uit 1986 en 2018 en daarom mochten zij terecht trots zijn op die prestatie. Alleen het resultaat volgde jammer genoeg niet.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top