Het opmerkelijke verhaal achter de wereldhit 'Yéké Yéké'

Muziek | In de rubriek ‘One hit wonders’ duikt Proximus Pickx in de muziekgeschiedenis en licht het hits uit die artiesten een gloriemoment hebben bezorgd. Deze keer vertellen we het verhaal van ‘Yéké Yéké’.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In 1987 pakte de Guinese zanger Mory Kanté uit met de monsterhit ‘Yéké Yéké’. Kanté nam het nummer op in Parijs, waar hij toen illegaal verbleef. Het nummer, met de zeer aanstekelijke beat waarbij je als het ware wordt ‘gedwongen’ om te dansen, veroverde Europa. ‘Yeke Yeke’ kwam op nummer één in België, Nederland, Spanje en Finland en wereldwijd werden er meer dan een miljoen singles verkocht.

Kanté zorgde daarmee voor een primeur, want hij was de eerste Afrikaanse artiest die dat voor elkaar wist te krijgen. Met zijn hit, die nog steeds één van de allergrootste Afrikaanse hits ooit is, zette hij de deur open voor Afrikaanse muzikanten.

Uniek nummer

'Yéké Yéké' was een uniek nummer, maar Kanté inspireerde zich op een traditionele sound van de Mande-bevolking in Guinee. Hij zei daarover dat dit inderdaad klopte, maar dat hij het ritme veranderde en nog enkele aanpassingen deed.

Heel de wereld danste op dit nummer, maar heel weinig mensen kennen het verhaal achter het nummer. ‘Yéké Yéké’ viert ‘Nimògòya’, wat gaat over de relatie tussen een vrouw en haar schoonbroer (nimògò). Als een broer sterft, dan ‘erft’ de andere zijn vrouw. ‘Nimògòya’ onderschrijft deze traditie door te stellen dat het is toegelaten om onschuldig te flirten met je schoonfamilie.

Overleden op 70-jarige leeftijd

Kanté werd vaak de ‘elektrische griot’ genoemd. Een griot is een West-Afrikaanse dichter, zanger, en muzikant die als ‘bewaarder van verhalen’ beschouwd wordt. Zij zijn zeer belangrijk omwille van het mondeling overdragen van tradities en geschiedenis in vele West-Afrikaanse culturen.

Het commerciële succes zorgde ervoor dat de muziekwereld Afrika ontdekte als muziekland. In Guinee blijft Kanté een held en het land was dan ook in rouw toen hij in mei 2020 op 70-jarige leeftijd overleed.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top