On This Day: Roger Federer wint voor de eerste keer Wimbledon

Sport | Roger Federer is een absolute grootheid in het tennis en de Zwitser staat al bijna twintig jaar aan de wereldtop. In 2003 won hij voor de eerste keer het glandslamtoernooi van Wimbledon. Het begin van een onwaarschijnlijk parcours.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Federer was werkelijk outstanding in 2003. Hij speelde zeven wedstrijden en Lee Hyung-taik, Stefan Koubek, Mardy Fish, Feliciano Lopez, Sjeng Schalken, Andy Roddick en Mark Philippoussis wisten maar één game te winnen van hem. Die eer was weggelegd voor Fish. Een ongeziene masterclass van Federer.

Op 6 juli 2003 veranderde het leven van de toptennisser toen hij de finale van Wimbledon won. De toen 21-jarige Federer was in die finale de betere van Mark Philippoussis, 7–6, 6–2, 7–6. Een straffe zege, met onder meer 21 aces.

Epische strijd met Rafael Nadal

"Het was de belangrijkste wedstrijd uit mijn leven", zei Federer na zijn eerste grandslamtitel. Het begin van een ongeziene suprematie in het tennis. Federer won in 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2012 en 2017 het iconische toernooi, waarmee hij nog steeds recordhouder is. Met 20 grandslamtitels is zijn prijzenkast ongezien. Naast acht keer Wimbledon won hij ook Roland Garros (één keer), de Australian Open (zes keer) en de US Open (vijf keer).

Generatiegenoot Rafael Nadal (34), momenteel tweede op de ATP-ranking, was altijd zijn grote rivaal. Federer versloeg hem drie jaar op rij het gras van Wimbledon (2006-2008), maar de Spanjaard was vier keer te sterk op de gravelcourts van Roland Garros in Parijs. Het favoriete toernooi van Nadal, die maar liefst twaalf keer de beste was in Parijs en daarmee zijn aantal op negentien grandslamtitels zette.

De GOAT

De lofzang van de tegenstanders is doorheen de jaren alleen maar toegenomen. "Roger is de beste speler aller tijden. Wat hij de afgelopen vijf jaar presteerde is nooit eerder vertoond en zal nooit meer vertoond worden”, verklaarde Pete Sampras in 2009. Nick Kyrgios noemde hem de GOAT, The Greatest Of All Times.

Ook voormalige toppers als John McEnroe, André Agassi en vele anderen noemen hem de beste aller tijden en op zijn 38ste staat Federer nog altijd vierde op de ATP-ranking. Hoed af voor een grote meneer.

Een fan van deze serie? Lees dan ook hoe Griekenland in 2004 het EK voetbal wist te winnen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top