United We Stand: 4 filmtips rond 4th of July

Films | Omwille van het coronavirus belooft het dit jaar voor miljoenen Amerikanen geen 4th of July te worden zoals de andere jaren. Er is het coronavirus, maar naast de pandemie is de VS dit jaar ook opgeschrikt door de rellen en protesten rond Black Lives Matter. We zetten vier films op een rij die iets (on)zinnig te vertellen hebben over Independence Day, de hoogmis bij uitstek voor het Amerikaanse patriottisme.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Mr. Smith Goes to Washington

Voor wie houdt van een beetje politiek drama, is deze Hollywoodklassieker een uitstekende tip. Hollywoodster James Stewart is weergaloos als Jefferson Smith, een jonge ondernemer annex scoutsleider die plots benoemd wordt tot de Senaat. Eens in Washington is de idealist geschokt van de manier van werken en trekt hij in de aanval tegen de politieke corrupte. Regisseur Frank Capra, een échte volksvriend, heeft met Mr. Smith Goes to Washington een ijzersterke satire gedraaid over democratie in actie en waarom die zo cruciaal is voor het leven van de gewone Amerikanen


Jaws

Ook op Steven Spielbergs haaienklassieker zit nog geen haar sleet. De reuzenhaai met gruweltanden die Spielberg in deze zomerblockbuster aan de haak slaat zaait uitgerekend rond 4th of July paniek en terreur aan het strand van het badplaatsje Amity Island. Dit is ongetwijfeld een van de engste zeesaga’s ooit en de suspense die Spielberg weet op te roepen dankzij de uitgekiende montage is puur à la Hitchcock. Ook onvergetelijk: de opzwiepende, met een Oscarbekroonde score van John Williams.


Born on the Fourth of July

Aan patriottische films, genre Independence Day, Pearl Harbor of Top Gun, geen gebrek. Een film met een meer kritische kijk op dat patriottisme is Born on the Fourth of July van regisseur Oliver Stone. Als Tom Cruise in Top Gun nog een arrogante, vaderlandslievende piloot speelt, dan vertolkt hij in dit biografische oorlogsdrama de rol van Ron Kovic, een toegewijde soldaat die transformeert in een scherpe criticus van de oorlog als hij verlamd uit Vietnam terugkeert. Goed voor een Oscar Beste Regie en Beste Montage


Team America: World Police

Captain America: The First Avenger zou ook niet misstaan in dit lijstje maar we kiezen voor een film van makers die het allemaal iets stouter aanpakken: het team achter South Park. In deze satirische poppenfilm vegen Trey Parker en Matt Stone de vloer aan met de Amerikaanse politiek, het Hollywoodliberalisme (er is een Matt Damon-pop die zo dom is dat hij alleen maar zijn eigen naam kan zeggen) en de manier hoe de Amerikanen naar de rest van de wereld kijken. En ze doen dat in deze post-9/11-farce over de internationale strijd tegen terrorisme zoals zij dat alleen kunnen, namelijk, heel oneerbiedig. Samengevat: America, fuck yeah!


Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top