On This Day: Griekenland wordt Europees Kampioen ten koste van Portugal

Sport |

Exact zestien jaar geleden lag het openbare leven eventjes stil in Portugal. Toen versloeg Griekenland topfavoriet én gastland Portugal in de finale van EURO 2004. Geen Portugees die het toen begrijpen kon, maar toch blikken wij even terug op deze memorabele voetbalavond.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Portugal was in 2004 voor het eerst gastland van een Europees kampioenschap en de ambities lagen hoog. De nationale ploeg had levende legende Luìs Figo én de nieuwste ster van Manchester United, Cristiano Ronaldo, in haar rangen. Bovendien was de Braziliaanse bondscoach Luiz Felipe Scolari net wereldkampioen geworden met de Brazilië.  

De openingsmatch tegen Griekenland had een koud kunstje moeten zijn voor de Portugezen. Het Zuid-Europese land had nog nooit een wedstrijd op een eindtoernooi gewonnen en kon immers niet rekenen op vedettes zoals Cristiano Ronaldo of Luìs Figo.

Wat niemand in Portugal kon bedenken, gebeurde toch: Griekenland versloeg Portugal (1-2) en de Portugese bondscoach Scolari moest gaan puzzelen. De nationale ploeg, en bij uitbreiding het hele land, stond opnieuw met beide voeten op de grond. En de Grieken? Die waren door het dolle heen. Bondscoach Otto Rehhagel had blijkbaar een goed team gebouwd dat dankzij haar countervoetbal kon wedijveren met de beste ploegen van het toernooi.

Herhaling van openingswedstrijd

Portugal werd groepswinnaar in groep A nadat ze Spanje, Rusland, Engeland en Nederland hadden ingeblikt. Ook Griekenland speelde een goed toernooi: het land schakelde titelverdediger Frankrijk uit in de kwartfinales en ook Tsjechië moest eraan geloven. Uiteindelijk schopte Griekenland het tegen alle verwachtingen in tot in de finale… waar het opnieuw Portugal tegenkwam.

De finale van EURO 2004 was een herhaling van de openingswedstrijd. Portugal was erop gebrand om haar uitschuiver recht te zetten en ging vanaf minuut één vol aan de bak. De Grieken deden waar ze al een heel toernooi succesvol in waren: de bus parkeren en loeren op de counter.  Hoe hard de Portugezen ook probeerden, ze vonden geen gaatje in de Griekse verdedigingsgordel. De Grieken waren geduldig en dat werd in minuut 57 beloond. Spits Angelos Charisteas buffelde een corner voorbij alles wat Portugees was en zette zo de 0-1 op het bord.

Portugal zag de Europese titel wegglijden en Ronaldo ging meteen op zoek naar de gelijkmaker. Twee keer was hij er dichtbij, maar de Griekse doelman Nikopolidis was in zijn nopjes die dag en liet het feestje niet doorgaan. Talloze kansen later, en een tweede helft die een muis baarde, schoten er vijf minuten blessuretijd over. De Grieken konden de eindoverwinning ruiken en Portugal kon haar ogen niet geloven. Ronaldo en co konden geen vuist maken tegen de Griekse verdedigingsmuur. Griekenland kon enkele minuten later de Europese beker in de lucht steken en zich de beste voetbalploeg van Europa noemen. Terwijl zelfs bookmakers dachten dat dit onmogelijk was…

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top