One day, two goals: Neymar en Ronaldinho geven masterclass in "de beste wedstrijd die niemand zag"

Sport | Wat maakt een wedstrijd iconisch? Topspelers op het veld, een wisselend doelpuntenverloop, prachtige goals en een grote scheut emotie. Op 27 juli 2011 speelden Santos en Flamengo een wedstrijd voor de eeuwigheid, waarin zowel de nieuwe ster aan het voetbalfirmament Neymar als ervaren rot Ronaldinho de supporters verwenden met sublieme goals.

Op 27 juli 2011 staat in het Vila Belmiro-stadion van Santos in São Paulo een kraker op het programma. Die woensdagavond ontvangt het voormalige team van Pelé namelijk Flamengo, de grootste en populairste ploeg in Brazilië. Een wedstrijd tussen de nieuwste voetbalsensatie Neymar, die na het debacle in de kwartfinales van de Copa America tegen Paraguay zijn eerste competitiewedstrijd van het seizoen zou afwerken en Ronaldinho, die in de nadagen van zijn carrière Flamengo opnieuw naar de top in Brazilië wil loodsen. Wat volgt, zou de geschiedenis ingaan als "de beste wedstrijd die niemand zag".

Neymar betovert Flamengo-defensie

Neymar da Silva Santos Júnior breekt in 2010 definitief door bij zijn jeugdclub Santos en staat dan al te boek als the next big thing. Een status die hij in het treffen met Ronaldinho, een speler waarmee hij in de begindagen van zijn carrière steevast vergeleken wordt, alle eer wenst aan te doen. De uittredende Copa Libertadores-winnaar schiet als een komeet uit de startblokken tegen de Rubro Negro en staat na 17 minuten spelen reeds op een 2-0 voorsprong dankzij twee treffers van diepe spits Borges.

Het sein voor de kwieke dribbelaar Neymar om zijn duivels te ontbinden. De technisch vaardige linksbuiten krijgt het leer iets over de middencirkel ter hoogte van de zijlijn in zijn bezit. Met een flukse dribbel, wat later zou uitgroeien tot zijn handelsmerk, zet hij meteen twee tegenstanders in de wind, waarna hij doorstoomt richting doel. Een een-tweetje met Borges zorgt ervoor dat Ney op volle snelheid naar doel kan doorstomen. En dan laat de vinnige aanvaller zijn techniek een tweede keer spreken. Met een onnavolgbaar kabinetsstukje vernedert hij de arme Ronaldo Angelim, waarna hij met een opwippertje ook keeper Felipe kansloos achterlaat. 20.000 fans kraaien van plezier en zijn net getuige geweest van een moment van pure magie, dat later bekroond zou worden met de Puskas Award 2011.

Ronaldinho's genialiteit geeft de doorslag

3-0 en boeken toe voor de trots uit Rio de Janeiro zou je denken, maar dat is buiten ene Ronaldinho Gaúcho gerekend. De dribbelkont en tweevoudig Wereldvoetballer van het Jaar legt de topper haast eigenhandig in een andere plooi. Dankzij zijn snelle tegentreffer en een doelpunt van Thiago Neves kruipt Flamengo al snel opnieuw in het spoor van haar eeuwige rivaal. Het kantelpunt volgt wanneer Elano in de veertigste minuut knullig een strafschop verkwanseld. De middenvelder, die een week voordien reeds een strafschop miste tegen Paraguay, wil zijn misser ten allen prijze rechtzetten. Zijn panenka wordt echter doodleuk geplukt door Felipe, die nadien het mes nog wat dieper in de wonde draait door treiterend te beginnen jongleren.

Nog voor de rust hangt Deivid de bordjes helemaal opnieuw in evenwicht. In de tweede helft brengt Neymar Santos opnieuw op voorsprong, maar dan kiest Ronnie zijn moment uit. In de 68ste minuut dwingt hij eigenhandig een vrije trap af op de rand van de zestienmeter. Doelman Rafael Cabral stelt vijf spelers op in zijn muur, maar een geniale ingeving van de Braziliaan zorgt ervoor dat geen enkele inspanning kan baten. De voormalige ster van Barcelona trapt het leer namelijk onder de muur door, een kunststukje dat hij 5 jaar eerder tegen Werder ook al eens had vertoond. De ban is defenitief gebroken en tien minuten voor tijd legt opnieuw Ronaldinho de eindstand vast. Die avond was Ronnie duidelijk nog niet klaar om zijn plaats af te staan aan zijn opvolger Neymar, die later bij Barcelona zou uitgroeien tot een van de absolute smaakmakers in het hedendaagse voetbal.

Fan van onze reeks iconische doelpunten?  Lees dan ook over Robbie Fowler, de gesel van de SK Brann-defensie