Van bushalte tot concertzaal: het verhaal van Reflektor in Luik

‘Ik ken deze plek al zolang als ik me kan herinneren. Ik nam hier vroeger zelfs de bus! Ondertussen heb ik er ook al heel wat memorabele concerten meegemaakt.’ - Jean-Yves Reumont, programmator en oprichter van Reflektor.

Tekst: Romain Vennekens

In Luik doet de gloednieuwe concertzaal Reflektor het uitstekend. Het gerenoveerde voormalige busstation is meteen uitgegroeid tot een must visit in Wallonië, zowel voor artiesten als voor muziekliefhebbers. Het is een kwalitatieve locatie met een gevarieerd programma, dat het culturele en sociale leven van het bruisende Luik alleen maar meer heeft verrijkt. We spraken met de programmator en het brein achter Reflektor over hoe dit project tot stand kwam en de positieve impact op het lokale en regionale landschap.

VICE: Hallo Jean-Yves. Reflektor is een relatief jonge zaal op de Waalse muziekscene. Wat is de geschiedenis achter deze locatie?
Jean-Yves : Het is een voormalig zwembad en busstation dat volledig werd gerenoveerd. Enkele jaren geleden deed de stad Luik een projectoproep die wij hebben binnengehaald. We zitten hier sinds 2015. Er was echt nood aan een volledig uitgeruste zaal voor actuele muziek in Luik, maar ook in heel Wallonië. Er zijn maar weinig zalen met een capaciteit van 600 man. We hadden altijd de wens om het werk dat we op verschillende festivals deden uit te breiden en het hele jaar door concerten te organiseren. Voor Reflektor bestond, organiseerden we al concerten afhankelijk van welke locatie beschikbaar was. Er was geen vaste zaal, dus we waren mobiel. Vandaag kunnen we met Reflektor jaarlijks zo’n 150 evenementen organiseren en meer dan 300 groepen en artiesten ontvangen.

“Reflektor is een voormalig zwembad en busstation dat volledig werd gerenoveerd"

Jean-Yves Reumont

Wanneer heb je deze locatie voor het eerst ontdekt?
Ik ken deze plek al eeuwen. Ik nam hier vroeger zelf de bus.

Reflektor is sinds 2015 geopend, welke impact heeft dat op Luik?
Alleen al praktisch gezien was het een enorme verandering. Zoals ik al zei, organiseerden we vroeger concerten op andere locaties. Dan trokken we naar zalen die niet altijd uitgerust of gemaakt waren om concerten te organiseren. Technisch was dat minder goed en ook de productie was moeilijker. Reflektor was dus een verademing voor veel organisatoren van concerten, maar ook voor de artiesten die nu eindelijk kunnen spelen in een kwalitatieve zaal met kwalitatief materiaal en in ideale geluidsomstandigheden. De zaal heeft een goede reputatie, waardoor ook internationale namen regelmatig bij ons over de vloer komen. We hebben het muziekaanbod in Luik zo aanzienlijk kunnen vergroten. Vroeger moesten Luikenaars naar Brussel of Vlaanderen als ze bepaalde groepen wilden zien. Nu kunnen ze profiteren van 150 concerten per jaar in hun achtertuin. Dat heeft de situatie enorm veranderd voor het Luikse publiek. In het hoogseizoen hebben we soms drie concerten per week. Ik denk dat het zowat de ontbrekende schakel was qua zalen. Er waren al kleinere of grotere zalen, maar daartussenin zat een gat dat we met Reflektor konden opvullen.

Wil je ook de lokale scene een podium bieden?
Daar letten we inderdaad heel erg op bij al onze programmaties. We zijn een van de erkende zalen van het Club Plasma-netwerk van de Federatie Brussel-Wallonië. We hebben als missie om kansen te creëren voor jong talent van eigen bodem. We organiseren residenties en helpen hen uit de startblokken. Het idee is om hen te begeleiden van hun eerste stappen op de scene tot ze headliner zijn op les Ardentes. Ik denk dan bijvoorbeeld aan Roméo Elvis die dit traject heeft gevolgd. Een paar jaar geleden was hij nog het voorprogramma van DJ Krush, hoe gek dat nu ook mag klinken. Daarna ging hij van headliner bij Reflektor naar mogelijke headliner op les Ardentes. Die begeleiding hebben we eigenlijk vanaf het begin van onze programmatie aangeboden.

Hoe is Reflektor geëvolueerd in die vijf jaar dat het bestaat?
We hadden het geluk dat we niet van nul moesten beginnen. We hadden al ervaring. Maar toch duurde het even voor we echt ons ritme hadden gevonden, voor er tournées werden geboekt en de mensen de weg vonden naar de zaal. Nu zitten we al twee, drie jaar op kruissnelheid met heel veel uitverkochte evenementen. We merken veel enthousiasme bij de ticketverkoop en de kalender wordt trouw gevolgd. Op die vijf jaar tijd is Reflektor uitgegroeid tot een must visit in Wallonië en een fijn alternatief, of op zijn minst een interessante mogelijkheid, om een optreden naast Brussel of Vlaanderen een tweede keer te tonen.

Wat zijn de belangrijkste ingrediënten om gezien te worden als kwalitatieve zaal?
We dragen veel zorg voor het onthaal van de artiesten, de kwaliteit van het geluid en een zorgvuldig gekozen, maar ruime, programmatie. Dat is een keuze die we maken gezien de grootte van de zaal en onze ligging in Luik. Als we drie, vier concerten per week willen, kunnen we ons niet beperken tot jazz of indierock. We moeten heel gevarieerd zijn.

“Voor de opening van Reflektor organiseerden we een concert met Amélie Lens en Charlotte de Witte, toen nog Renee en Raving George. Dat was de eerste keer dat ze elkaar ontmoetten."

Jean-Yves Reumont

Wat is voor jou het meest iconische concert ooit in Reflektor?
Moeilijke vraag, er zijn al zoveel goede concerten geweest. De programmatie van Reflektor is heel eclectisch. Het gaat van metal, naar jazz, rock en techno. Het gaat echt alle kanten op. En memorabele concerten heb ik met hopen. Ik kan je vertellen over de showcase met Major Lazer bij de lancering van hun laatste album. Diplo en de rest van de groep toerden op één avond langs drie zalen in België en eindigden in Reflektor om vier uur ‘s ochtends. Het publiek zat al sinds middernacht op hen te wachten. Dus toen ze er eindelijk waren, zat de sfeer meteen goed. Dat ze bij ons speelden is best speciaal. Normaal vind je hen in het Sportpaleis. Ik denk ook aan het concert met Amélie Lens en Charlotte de Witte voor de opening van Reflektor. Toen speelden ze nog als Renee en Raving George. We volgden ze al lang. Ze stonden alle twee nog aan het begin van hun carrière. We wilden de techno scene wat naar voren schuiven. Ik denk dat het de eerste keer was dat ze elkaar ontmoetten. En een van de weinige keren dat ze ooit samen hebben gespeeld. Een prachtige herinnering.

En heb je sappige backstage-verhalen?
De leukste anekdotes beginnen meestal met een probleem. Ook al doen we echt ons best om alles zo professioneel en vlot mogelijk te laten verlopen. Ik moet plots denken aan een concert van Anthrax. Het was juni en ik vermoed dat de band, in vol ornaat, haast stierf van de warmte op podium. Ik herinner me dat ik dacht dat we na het concert een of twee bandleden zouden moeten opvegen.

VICE & Pickx - 1 Stage Festivals

Bekijk alles
Top