Luikse rapper Absolem over zijn beste festivalherinneringen en rituelen

‘Mijn favoriete festival blijft toch les Ardentes. Sinds mijn negende ben ik elk jaar present.’.

Tekst: Romain Vennekens

Als een artiest op het podium stapt, is dat hét moment van de waarheid. Het moment dat hij de elektriciteit met het publiek voelt en zijn muziek loslaat op de kritische massa. We waren benieuwd naar dat gevoel We spraken af met de Luikse rapper Absolem en praatten over hoe hij live optredens beleeft en wat zijn beste herinnering is aan festivals.

VICE: Hoe voel je je voor een concert?
Absolem: Ik ben altijd super ontspannen, tot de laatste vijf minuten. Dan krijg ik een adrenalineboost. Heerlijk, dat gevoel. Ik word dan steeds enthousiaster. Maar ik probeer me ook te concentreren en check altijd eerst even bij de mensen die mee op het podium stappen of zij er klaar voor zijn. Die adrenaline komt pas echt op toeren als het concert begint, maar na de eerste track zakt dat weer.

“Mijn favoriete festival blijft toch les Ardentes. Sinds mijn negende ben ik elk jaar present."

Absolem

Heb je een bepaald ritueel voor je optreedt?
Mijn ritueel is heilig voor me. Enkele minuten voor het concert geef ik het hele team een knuffel. Ik pak iedereen eens goed vast. We peppen elkaar op en net voor we op het podium klimmen, geeft mijn maat Tonton Chami me een vriendelijke bitch slap. Dat doen we altijd. Een minuut voor het concert ... Daar word ik wakker van. Dan zit ik vol goesting om er een lap op te geven.

En achteraf?
Als ik van het podium kom, ben ik bezweet en extatisch. Dan heb ik mijn missie bereikt. Ik voel me volledig in m’n element en barst van de energie. Hoewel ik meestal volledig op ben, zoek ik altijd even weer die connectie op met iedereen die mee op het podium stond. Daarna halen we de flessen drank boven en begint het feest.

“Mijn ritueel is heilig voor me. Enkele minuten voor het concert geef ik het hele team een knuffel."

Absolem

Welk Belgisch festival vind je het leukst?
Ik kom van Luik en ja, mijn favoriete festival blijft toch les Ardentes. Sinds mijn negende ben ik elk jaar present. Ik ging eerst met mijn grote zus, met mijn broer en zelfs met mijn moeder. Daarna ben ik met vrienden beginnen gaan. Mijn smaak is er door geëvolueerd en ik heb elke keer ongelooflijke dingen mogen zien. Het is het festival van mijn stad en dat heeft toch een plekje in m’n hart.

Wat is jouw mooiste festivalherinnering?
Ik ga je een zot verhaal vertellen, een van mijn mooiste ervaringen ooit. In 2015 mocht ik les Ardentes openen met mijn groepje Hesytap Squad op de dag dat Kendrick Lamar speelde. Ik had de eer om hem te ontmoeten bij de catering. We zaten over elkaar te eten. Iemand vroeg voor een foto en hij antwoordde dat dat na het eten kon. Alles was heel chill. Maar ik moest echt zo dringend naar het toilet. Toen ik terugkwam zag ik Kendrick vertrekken. Dat was het enige moment dat hij openstond voor een foto en ik was er niet bij. Het was tegelijkertijd mijn mooiste moment als artiest en de grootste teleurstelling ooit. Het staat alleszins voor eeuwig in mijn geheugen gegrift.

Heb je ooit een technisch probleem of andere moeilijkheden ondervonden tijdens een concert? Hoe heb je daarop gereageerd?
In 2019 trad ik samen met Venlo op tijdens de 24 Uren Fietsen van Louvain-la-Neuve. We spelen altijd samen: bij mijn concerten is hij mijn backer en voor zijn concerten ben ik dat. Toen het refrein losbarstte, sprong ik in de lucht en landde ik … op een plastic stekkerdoos. De stekker brak af en al het geluid viel weg. Dat was echt totale stress. Het was een van onze beste concerten ooit en na drie tracks ligt daar een verbrijzelde stekker onder mijn voeten. Grappig genoeg dacht het publiek dat Venlo het had gedaan en begonnen ze te zingen dat het zijn fout was. Dat vond ik dan weer heel amusant. Ik heb niets gezegd en ze gewoon laten zingen. Het was waanzin. Het publiek vol studenten was zo mee dat we gewoon vollenbak sfeer konden maken tijdens die paar minuten dat de technici het aan het oplossen waren. Moeilijk momentje, maar achteraf fijn om aan terug te denken.

Wat was het beste concert dat je ooit zelf zag?
Dat moet het concert van D’Angelo zijn, ook op les Ardentes. Dat was absoluut geniaal. Er was niet veel volk, ik denk dat er op hetzelfde moment een andere grote naam speelde. Maar het was echt een van de beste concerten die ik ooit heb gezien. Het had iets intiems, ook al was het in openlucht. Voor mij is D’Angelo echt een legende. Heel ons team is fan van zijn muziek. Wat een kans om hem te zien zonder opgepropt te staan tussen de massa!

Op welk festival wil je absoluut eens optreden?
Dour op een goed uur ... daar zeg ik geen nee tegen. Laten we zeggen: Dour, buitenpodium, 20 uur. Dat zou echt waanzin zijn. Er zijn uiteraard ook heel wat legendarische festivals in de Verenigde Staten. Maar laten we beginnen met Dour om 20 uur, daar zou ik al heel content mee zijn.

VICE & Pickx - 1 Stage Festivals

Bekijk alles
Top