Organisator en bedenker van les Ardentes Fabrice Lamproye over programmatie

‘De line-up is een belangrijk element, maar er komt meer bij kijken. Een festival is vooral een plek om samen met vrienden te feesten.’

Tekst Romain Vennekens

Les Ardentes, genoemd naar de bijnaam van de stad Luik – la Cité Ardente, is de laatste jaren uitgegroeid tot een bekend hiphopfestival. Les Ardentes staat voor tonnen sfeer en indrukwekkende lokale en internationale artiesten. Een goed georganiseerd evenement met extra aandacht voor de festivalervaring. We spraken met Fabrice Lamproye, organisator en bedenker van het festival over het ontstaan van les Ardentes en hoe je een killer line-up en een geweldig festival op poten zet.

VICE: Hallo Fabrice. Hoe ben je hier terechtgekomen als programmator van een festival als les Ardentes?
Fabrice: Dat is een lang verhaal. Ik programmeer al sinds 1992 concerten in zalen, maar het idee van les Ardentes is in 2006 concreet geworden. Het was een redelijk logisch vervolg op mijn vorige job, op een andere manier maar toch met dezelfde mensen. Als programmator voor concertzalen zag ik een heel jaar iedereen voorbij komen, vooral dan artiesten uit de poprock-en elektronische muziekscene.. Ik vond het jammer dat onze stad geen groots evenement had zoals je dat wel in andere steden vindt. Dat was in se het idee dat alles in gang heeft gezet. Het werd pas echt concreet na een meeting met mijn vennoot, Gaëtan Servais. Toen hebben we beslist dat we eindelijk dat festival waar we al zo lang over spraken uit de grond zouden stampen.

Hoe is het festival geëvolueerd sinds de eerste editie in 2006?
Het is sterk veranderd. In het begin waren we een multidisciplinair festival, op vlak van muziek bedoel ik dan. We programmeerden zowel rock als pop, electro en hiphop. Geleidelijk aan is hiphop steeds meer op de voorgrond getreden. We hebben een jong publiek. In 2014 beseften we dat we als heterogeen muziekfestival verdwenen in de massa. Dat zorgde ook voor frustratie bij ons publiek. Sommigen wilden meer rock, anderen riepen voor meer hiphop. We konden nooit iedereen tevreden houden. We voelden ook dat jongeren op zoek waren naar een soort representatie in muziek. Dus hebben we een keuze gemaakt. Vanaf 2014 zijn we dus gaan focussen op hiphop met het besef dat we daarbij een deel van ons publiek zouden verliezen dat specifiek voor pop- rock kwam. We hebben dan Kendrick Lamar geprogrammeerd als headliner en we blijven het verder verfijnen tot op vandaag.

Wat maakt voor jou een goede line-up?
Een belangrijk aspect voor mij is dat we enerzijds artiesten boeken die populair zijn en hits hebben – we weten dat zo’n artiesten de sfeer bepalen, maar anderzijds ook artiesten die echt een show brengen. Het moet inhoud hebben. Het is voor mij ook belangrijk dat er niet alleen hits op de affiche staan, maar ook optredens die een blijvende indruk op het publiek achterlaten.

Besteed je ook aandacht aan de local scene bij de programmatie?
Ja, al van het begin. We hebben het geluk dat we een sterke scene hebben in onze regio en in ons land. Het is nooit moeilijk geweest om het juiste talent van eigen bodem te selecteren en een plaats te bieden op de affiche. We hebben een kwalitatieve scene. Wat ook mooi is, is dat we vaak artiesten zien die het ene jaar het festival openen en een jaar later terugkomen als headliner.

“Nicky Minaj heeft me verrast. Ze bleef drie uur in de loges rondhangen. Dan kwam ze voorbij gewandeld in de gangen, super ontspannen, op blote voeten en in een badjas."

Fabrice Lamproye

Welke herinnering aan les Ardentes vergeet je nooit meer?
Er zijn heel veel sterke momenten geweest, zo veel mooie herinneringen. Maar wat ik sowieso wel frappant vind zijn de typische gewoontes van hiphopartiesten. Meestal komen ze op het allerlaatste moment binnenwaaien en zien we ze eigenlijk bijna niet. Maar Nicky Minaj heeft me verrast. Ze bleef drie uur in de loges rondhangen. Dan kwam ze voorbij gewandeld in de gangen, super ontspannen, op blote voeten en in een badjas. Omdat ik gewend ben aan weinig contact met de artiesten was dat best verrassend.

“De affiche is altijd een belangrijk element, maar er komt meer bij kijken."

Fabrice Lamproye

België is een land met veel festivals. Waarom is dit de ideale locatie?
Dat heeft twee redenen. Historisch gezien is ons land heel vroeg begonnen met het organiseren van degelijke festivals. Er is een soort festivalcultuur ontstaan. België heeft inderdaad verbazingwekkend veel festivals als je kijkt naar de grootte van ons landje. En het zijn ook festivals die blijven bestaan. Daarnaast is onze geografische ligging ideaal. We zitten in hartje Europa. Voor een Europees publiek zijn we dus ideaal bereikbaar. Dat voelen we steeds meer bij les Ardentes. Meer dan 40% van onze bezoekers zijn Frans. Er is een duidelijke toestroom over de grenzen heen, zeker als we iets aanbieden dat ze bij hen niet kunnen vinden.

Wat is voor jou een goed festival?
De affiche is altijd een belangrijk element, maar er komt meer bij kijken. Voor mij is de ervaring van de festivalgangers cruciaal. Wij hebben een heel jong publiek dat zich moet kunnen uitleven maar tegelijkertijd moet de sfeer ook heel gezellig zijn. Daar letten we echt op. Alles moet goed georganiseerd zijn, zonder dat het enthousiasme van het publiek daarbij wordt beperkt. Het is essentieel dat iedereen zich amuseert. Een festival is vooral een plek om samen met vrienden te feesten.

VICE & Pickx - 1 Stage Festivals

Bekijk alles
Top