One day, one goal: Robbie Fowler, gesel van de SK Brann-defensie

Sport | Robbie Fowler, bijgenaamd ‘God’ in Liverpool, is één van de meest talentrijke en populaire aanvallers ooit in het shirt van The Reds. Tijdens de UEFA Beker voor Bekerwinnaars verraste de Britse goalgetter vriend en vijand met een klasseflits, gevolgd door een koelbloedige afwerking.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Na een gouden decennium, kent Liverpool enkele magere jaren in de jaren 90. Dat weerhoudt enkele talenten er niet van om zich te ontbolsteren. Eén van hen is Robbie Fowler, een jeugdproduct dat zijn eerste profcontract tekende op 17-jarige leeftijd. De ruwe diamant schopte het in een mum van tijd tot één van de scherpschutters in de Premier League, met 18 treffers in zijn eerste seizoen. Tijdens het seizoen 1996-1997 zou Fowler hoge ogen gooien in de Beker voor Bekerwinnaars met het iconische rugnummer 9, dat hij van clublegende Ian Rush geërfd had.

Natuurtalent

In de kwartfinale ontmoette het Liverpool van ‘Spice BoysFowler, Jamie Redknapp en Steve McManaman het Noorse SK Brann. The Reds waren op hun hoede voor hun tegenstander, die zich taaier aandiende dan op het eerste gezicht leek. PSV Eindhoven had in de vorige ronde immers zijn tanden stukgebeten op de potige Noren. Liverpool speelde die avond niet zijn beste match, maar mocht een kaars branden voor de kunsten van hun doelpuntenleverancier.
 
Negen minuten in de match, en Fowler krijgt een bal van een ploeggenoot aan de rand van de grote rechthoek. De goalgetter twijfelt niet en schakelt met een grandioze ‘aile de pigeon’ – zoals dat in het voetbaljargon heet –, een passeerbeweging waarbij hij de bal met de hiel over de verdediger tikt, zijn rechtstreekse tegenstander uit op weg naar doel. Hij heeft vrije baan en staat nu oog in oog met de doelman, die hij in koelen bloede fusilleert.
 
De Noren zouden even later de gelijkmaker scoren, maar het doelpunt van Fowler zou desalniettemin in de eregalerij van mooiste Liverpool-goals ooit belanden. Bovendien bezorgde hij zijn team met de treffer een comfortabele uitgangspositie voor de terugmatch, waarin de Engelsen makkelijk de klus zouden klaren door met 3-0 te winnen, dankzij een tweeklapper van hun doelpuntenmachine.

Zesde beste schutter in de clubgeschiedenis

Het vervolg van het seizoen oogde minder rooskleurig: uitgeschakeld door PSG in de halve finale van het Europese toernooi, en uit de race voor de kampioenstitel in eigen land. Uiteindelijk sleepte Liverpool nog een vierde plaats uit de brand, op zeven punten van kampioen Manchester United.
 
Desondanks zou Fowler andermaal mooie statistieken laten optekenen. Zijn zeven doelpunten in de Beker voor Bekerwinnaars kronen hem tot topschutter van die competitie en brengen zijn totaal dat seizoen op 31 goals in alle competities. De populariteit van het kind van de club piekte, maar een opeenvolging van blessures en de opkomst van een ander clubtalent, Michael Owen, zouden Fowler nadien steeds meer naar de zijlijn duwen.
 
Na een gewonnen finale in de UEFA Cup zou hij de club van zijn hart in 2001 omruilen voor Leeds, alvorens een korte comeback te maken in Liverpool in 2006, tot groot jolijt van de supporters. Hoewel hij niet meer de speler van weleer was, slaagde hij er toch in om zijn doelpuntentotaal voor Liverpool op te krikken naar 183 rozen in 369 wedstrijden, hetgeen van hem de op vijf na beste schutter in de clubgeschiedenis maakt. Na enkele omzwervingen in Engeland en Australië zette hij in 2012 in Thailand, bij het obscure Muangthong United, een punt achter zijn spelerscarrière.
 
Fan van deze reeks? Lees de vorige aflevering, over het spectaculaire afstandsschot van de legendarische doelman Chilavert.
 

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top