Herbeleef het beste van Rock Werchter: focus op Gorillaz

Van 2 tot 5 juli kan je in het Festivalpark in Werchter terecht voor een alternatieve editie van Rock Werchter ten voordele van LIVE2020, de steunactie voor de zwaar getroffen livemuzieksector. Naast zomerbarconcerten die coronaproof zijn en een virtuele show op de slotdag, haalt Proximus Pickx ook de beste Rock Werchter-optredens van de voorbije jaren boven. Uit die selectie lichten we de virtuele Britse elektroband Gorillaz uit. Hun optreden uit 2018 kan je op zaterdag 4 juli om 22u herbekijken op Pickx Live of via de livestream op Proximus PickxNadien kan je het concert nog een week lang bekijken via catch-up op je televisie of online..

Damon Albarn – de frontman van Blur – en Jamie Hewlett – cartoonist – ontmoetten elkaar voor het eerst in 1990, toen Hewlett, die voor een stripmagazine werkte, de band kwam interviewen. Het verhaal zou daar geëindigd kunnen zijn, ware het niet dat zowel Albarn als Hewlett jaren later liefjes hadden die bij dezelfde band speelden: Elastica.
 
Hewlett en Abarn ontmoetten elkaar opnieuw, besloten om samen te hokken (met hun lieven) en kregen na een tijdje – en na het bingewatchen van MTV – het idee om een fake band op te richten. Naar eigen zeggen waren ze de muziek die ze op tv zagen en de interviews die ze hoorden kotsbeu. Zij konden het veel beter en – vooral – inventiever. We schrijven 1997.

Wie zit er achter Gorillaz?

Hewlett en Albarn doopten hun project in eerste instantie Gorilla, namen wat demo's op en versierden en passant een contract bij Parlophone. Lange tijd wist niemand wie achter de band zat. Er waren vermoedens dat het Albarn was, maar die ontkende met klem, en vertelde aan iedereen die het wou horen dat Dan the Automator (Japans-Amerikaanse hiphopproducer) het brein achter Gorillaz was.
 
Hoe het ook zij: er was genoeg mist en buzz, en bij het eerste concert zag het publiek enkel een virtuele band: de personages 2-D, Noodle, Murdoc Niccals en Russel Hobbs. De fysieke band speelde achter een scherm, iets wat ze erg lang volgehouden hebben. Het debuutalbum 'Gorillaz' verscheen in 2001, gevolgd door een compilatie b-kantjes op 'G-Sides' en 'Laika Come Home', wat een remix van het Gorillaz-album was.
 
Gorillaz was zijn tijd ver vooruit. Vandaag kijken weinigen op van een hologram van Tupac Shakur op het podium, maar back in the days was een virtuele band iets opzienbarends. Want hoe ga je om met interviews? Talkshowoptredens? Gorillaz loste het op door zich volledig op het web 2.0 te storten: in internetvideoboodschappen lieten de bandleden weten dat ze niet bij awarduitreikingen konden zijn, kreeg Murdoc Niccals een eigen Facebookpagina, en werden er chatsessies met de bandleden georganiseerd.

Plastic Beach

Bezige baasjes, want in 2005 verscheen 'Demon Days', en wat later 'D-sides' (demo's, remixes en niet eerder uitgegeven materiaal van de Demon Days-opnamesessie). Leuk detail: na elke release gaf Albarn aan dat het deze keer 'echt de laatste was', maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan: in 2007 volgde nog 'Journey to the West' (waarbij een ongelooflijke circusoperashow hoorde) en in 2010 'Plastic Beach'. In deze gouden jaren scoorde Gorillaz lekkere hits als Feel Good Inc., On Melancholy Hill en DARE.
 
En nog was het niet afgelopen, want in 2011 volgde 'The Fall' en in 2017 'Humanz'. In 2018 verscheen het zesde studioalbum ‘The Now Now’. Ook dit jaar, in dit annus horribilis voor de cultuursector (en bij uitbreiding de gehele wereld), heeft de band niet stilgezeten: in januari trapte Gorillaz de 'Song Machine'-serie af met een korte introclip genaamd Song Machine Theme Tune. De video werd gevolgd door Momentary Bliss, een samenwerking met slowthai en Slaves. Daarna verschenen Désolé, Aries en How Far?, met wijlen Tony Allen en Skepta. Onlangs verscheen de videoclip voor het vierde deel in deze serie, een samenwerking met de Londense rapper Octavian.
 
Bekijk het optreden van Gorillaz uit 2018 op zaterdag 4 juli vanaf 22u op Pickx Live of via een livestream op Proximus Pickx. Nadien kan je het concert nog zeven dagen lang opvragen via de On demand-catalogus op je televiescherm of tot eind augustus online.

Surf naar www.rockwerchter.be voor meer info.

Muziek

Bekijk alles
Top