Escape from Pretoria: zo spannend kan ontsnappen zijn

Films | Escape from Pretoria vertelt het waargebeurde verhaal van Tim Jenkin en Stephen Lee, twee jonge blanke Zuid-Afrikanen die tijdens het apartheidsregime in 1978 als terroristen worden opgesloten in de gevangenis van Pretoria. Maar ze zijn niet van plan om daar lang te blijven zitten...

Door Pickx

Deel dit nieuws

Escape from Pretoria is het internationale debuut van de zwarte regisseur Francis Annan, die er voor kiest het apartheidsregime vanuit een wit perspectief te tonen. Hoofdpersonage Tim Jenkin (Daniel Radcliffe) wordt in het begin van de film 'de witte Mandela' genoemd, en dat was in die tijd alles behalve een compliment. Wegens het explosief verspreiden van pamfletten wordt Jenkin tot twaalf jaar gevangenisstraf veroordeeld in de volledig witte gevangenis van Pretoria, waar hij heel wat gelijkgestemden tegenkomt. Samen met zijn makker Stephen Lee (Daniel Webber) is hij vastbesloten te ontsnappen en bedenkt hij een inventief maar gevaarlijk plan.

De film vertelt het verhaal van politiek gevangenen, maar is bovenal een pure ontsnappingsfilm. Ontsnappen uit een zwaarbewaakte gevangenis met de hulp van zelfgemaakte houten sleutels lijkt te simpel om waar te zijn, maar toch is dat exact wat Jenkins & co geprobeerd hebben. De spanning is bij momenten voelbaar tot in de filmzaal, maar verder is deze film minder straf dan het verhaal zelf. De personages missen diepgang om echt mee te leven en Daniel Radcliffe kan ook in deze film niet echt overtuigen in zijn post-Harry Potter carrière.

Espace from Pretoria steekt misschien niet boven de middelmaat uit, het waargebeurde verhaal is zeker het ontdekken waard!



Escape from Pretoria loopt vanaf deze week in de zalen. De meeste films die nu in de bioscoop te zien zijn, verschijnen ongeveer vier maanden later in de op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top