Herbeleef het beste van Rock Werchter: focus op The Cure

Rock Werchter | Van 2 tot 5 juli kan je in het Festivalpark in Werchter terecht voor een alternatieve editie van Rock Werchter ten voordele van LIVE2020, de steunactie voor de zwaar getroffen livemuzieksector. Naast zomerbarconcerten die coronaproof zijn en een virtuele show op de slotdag, haalt Proximus Pickx ook de beste Rock Werchter-optredens van de voorbije jaren boven. Uit die selectie lichten we de Britse newwaveband The Cure uit. Hun optreden uit 2019 kan je op donderdag 2 juli om 22u herbekijken op Pickx Live of via de livestream op Proximus PickxNadien kan je het concert nog een week lang bekijken via catch-up op je televisie.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Behoeft deze band nog een introductie? De iconische newwavegroep rond frontman Robert Smith verdiende afgelopen decennia zijn strepen met hits als Friday I'm In Love, Boys Don’t Cry, A Forest, In Between Days en Close to Me en behoort tot één van de bands die hun muzikale stempel drukten op de jaren 80.
 
De groep heeft talloze grootse concerten op zijn palmares staan, waaronder ook enkele memorabele passages op het podium van Werchter. The Cure heeft een uitgesproken identiteit waarbij de focus niet alleen op muziek ligt, maar ook op show en visuele kracht. Zelfs met het hoogtepunt van de band ver achter de rug, blijven de outfits en kapsels van de bandleden fascineren. Ook de tomeloze energie van Smith – componist, tekstschrijver, zanger én gitarist tegelijk – blijft beklijven.

Three Imaginary Boys

Na de opkomst van de punk in de late jaren 70 en de wildgroei aan bandjes die dezelfde stijl aanhingen, waren weinigen zo populair en standvastig als The Cure. Met Smith aan het roer doorstond The Cure moeiteloos de tand des tijds. Ook vandaag is de band nog steeds relevant, zo’n 44 jaar na zijn oprichting.
 
De excentrieke Smith kende doorheen de jaren vele gedaantes, maar de muziek van The Cure ging zich mettertijd kenmerken als traag en gloomy, gedragen door aanstekelijke synths met een melancholische inslag. Ook schuilen edgy popsongs in het rijke oeuvre van de band, maar dan vooral in de beginjaren. Naarmate de tijd vorderde evolueerde de band richting een meer donkere, gelaagde sound.
 
The Cure, oorspronkelijk The Easy Cure geheten, werd in 1976 boven de doopvont gehouden door de schoolmaatjes Smith, bassist Michael Dempsey en drummer Laurence "Lol" Tolhurst. In de begindagen specialiseerde de groep zich in donkere, nerveuze gitaarpop. Debuutalbum Three Imaginary Boys’ verscheen in 1979 en werd op gejuich onthaald door de Britse muziekpers. De singles ‘Boys Don’t Cry’ en ‘Jumping Someone Else’s Train’ maakten al snel furore op de radionetten.

Wereldwijd succes

Rond 1980 werd toetsenist Mathieu Hartley toegevoegd aan de formatie en werd het tweede album Seventeen Seconds op de wereld losgelaten. De toevoeging van keyboards injecteerde meer kleur in de bandsound, die nu meer experimenteel klonk en vaker de trage, gloomy toer opging. Maar de band bleef ook pophooks schrijven, zoals met hun eerste Britse hitsingle ‘A Forest’, die later zou uitgroeien tot een cultklassieker. In 1982 volgde het introspectieve ‘Pornography’, waarmee de groep een cultpubliek aansprak. 
 
Na enkele verschuivingen in de bezetting bestond de band medio jaren 80 mede uit drummer Boris Williams en gitarist Porl Thompson, met de eerder opgestapte Simon Gallup terug op de bas. In 1985 lanceerde de band met ‘The Head on the Door‘ zijn zesde album, waarmee ze een gevestigde waarde werden in het mainstreamgenre. De plaat was hun meest poppy werk tot dan toe en betekende hun doorbraak in de Verenigde Staten, waar ze vooral in de undergroundscene populair waren. Over de grote plas werd The Cure verheven tot een cultact.
 
Het eclectische dubbelalbum Kiss Me, Kiss Me, Kiss Me staat te boek als één van de hoogtepunten uit de carrière van The Cure, met singles die vooral in het Verenigd Koninkrijk platgedraaid werden. In 1996 bereikte de band met zijn tiende studioalbum een mijlpaal, waarna een adempauze ingelast werd, om in 2000 weer op te duiken met het album ‘Bloodflowers’, dat volgens fans teruggaat naar de wortels van de band. Naar aanleiding van de dertiende plaat speelde The Cure begin 2008 een Europese tournee, waarna opnieuw een hiatus van drie jaar genomen werd. De laatste jaren verscheen amper nieuw materiaal van de Britse band; in plaats daarvan legt The Cure zich toe op concerten over de gehele aardbol.

Bekijk het optreden van The Cure uit 2019 op donderdag 2 juli vanaf 22u op Pickx Live of via een livestream op Proximus Pickx. Nadien kan je het concert nog zeven dagen lang opvragen via de On demand-catalogus op je televiescherm of tot eind augustus online.

Surf naar www.rockwerchter.be voor meer info.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top