Herbeleef het beste van Rock Werchter: focus op Placebo

Van 2 tot 5 juli kan je in het Festivalpark in Werchter terecht voor een alternatieve editie van Rock Werchter ten voordele van LIVE2020, de steunactie voor de zwaar getroffen livemuzieksector. Naast zomerbarconcerten die coronaproof zijn en een virtuele show op de slotdag, haalt Proximus Pickx ook de beste Rock Werchter-optredens van de voorbije jaren boven. Van die laatste selectie lichten we Placebo uit. Hun optreden uit 2009 kan je op zondag 5 juli om 18u herbekijken op Pickx Live of via de livestream op Proximus PickxNadien kan je het concert nog een week lang bekijken via catch-up op je televisie of online..

Placebo werd in 1994 boven de doopvont gehouden in Londen. Maar de roots van de band liggen in het Groothertogdom Luxemburg, waar de in Brussel geboren Amerikaans-Schotse zanger-gitarist Brian Molko en de Zweedse bassist Stefan Olsdal samen school liepen. Wanneer ze elkaar in de Britse hoofstad tegen het lijf lopen, besluiten ze een eigen band op te richten: Ashtray Heart, dat als snel vervelt tot Placebo, wat zoveel wil zeggen als 'ik wil behagen'.

Van alternatieve rockscene naar mainstream

En behagen doet de groep rond frontman Brian Molko. Na de titelloze debuutplaat in 1996 gaat het snel. Rond de millenniumwissel beleven de late twintigers een hoogconjunctuur met hun tweede album "Black Market Music" en derde langspeler "Sleeping with Ghosts", die allebei gretig aftrek vinden bij liefhebbers van de alternatieve rockscene.

Met hun vijfde studioalbum, het introspectieve "Meds", beukt de band de poorten naar de mainstream open. Pareltjes als 'Because I Want You', 'Song to Say Goodbye', 'Infra-Red' en titeltrack 'Meds' stuwen de plaat naar de top van de Europese hitlijsten. Het lijzige, nasale stemgeluid van Molko weerklinkt steeds vaker op radiostations en grote festivals tuimelen over elkaar heen om de band op hun affiche te krijgen. Zo ook Rock Werchter, waar de androgyne Molko en zijn troepen de wei in 2009 in vuur en vlam zetten.

Achtste studioalbum op komst

Met thema's als seks, drugs en depressie vinden de voortrekkers van de lgbt-beweging (Molko is biseksueel, Olsdal homoseksueel) gretig aftrek bij talrijke muziekliefhebbers. In recente jaren is de hype rond de band echter enigszins gaan liggen. Hun laatste worp, "Loud Like Love", dateert dan ook reeds van zeven jaar geleden. Toch zijn er plannen voor een achtste studioalbum, waar ze normaliter op zondag 5 juli mee wilden uitpakken op de wei van Werchter...

Bekijk het optreden van Placebo uit 2009 op zondag 5 juli vanaf 18u op Pickx Live of via een livestream op Proximus Pickx. Nadien kan je het concert nog zeven dagen lang opvragen via de On demand-catalogus op je televiescherm of tot eind augustus online.

Surf naar www.rockwerchter.be voor meer info.

Muziek

Bekijk alles
Top