Hoe loopt het in de Serie A? Een overzicht

Sport | In het weekend van 20 juni is de Serie A opnieuw op gang getrapt.

Door MF

Deel dit nieuws

De titelstrijd is net zoals in Spanje razend spannend, want Juventus heeft met Lazio een stevige concurrent dit seizoen. Ook Inter is nog niet helemaal uit de race voor de titel. Onderin lijken SPAL en Brescia te degraderen, maar voor de laatste degradatieplaats ligt alles nog open. De beste wedstrijden kan je volgen op Eleven Sports via de optie All Sports van Proximus.

Juventus

Juventus is de koploper in de Serie A, maar met 4 punten voorsprong op Lazio is nog niets beslist. Juventus hoopt de titel te kunnen binnenhalen dankzij de ervaring van de 35-jarige Portugees Cristiano Ronaldo. CR7 zit dit seizoen al aan 23 doelpunten. Ook de 26-jarige Paulo Dybala doet het dit seizoen met 9 doelpunten en 9 assists verre van slecht. Hij is bovendien goed uit de coronabreak gekomen, met enkele mooie (en belangrijke) goals. De 20-jarige Matthijs de Ligt werd deze zomer voor 75 miljoen euro binnengehaald, maar hij had het vooral in het begin moeilijk om zich aan te passen aan de Italiaanse competitie. "Dankzij" de blessure van de 35-jarige Chiellini (3 wedstrijden in de Serie A), speelde De Ligt toch al 22 wedstrijden voor Juventus en daarin wist hij drie keer te scoren. Niet slecht voor een verdediger.

Lazio

Lazio Roma is de grote uitdager voor de titel. Het titelambities kregen wel een flinke knauw na het 3-2 verlies tegen Atalanta, waardoor ze op 4 punten kwamen te staan van Juventus. Willen ze nog een rol van betekenis spelen in het titeldebat, dan mogen ze niets laten liggen. Dat Lazio nog meedoet voor de titel heeft het voor een groot stuk te danken aan de 30-jarige Ciro Immobile. De Italiaanse aanvaller scoorde dit seizoen 28 doelpunten in 28 wedstrijden in de Serie A. De 27-jarige Luis Alberto is misschien wel een van de beste spelmakers dit seizoen in de Italiaanse competitie: de Spanjaard gaf al 14 assists en kon zelf al 5 keer scoren. Nog op het middenveld van Lazio speelt Sergej Milinkovic-Savic (25), een ex-speler van Racing Genk. De Serviër doet het al enkele jaren uitstekend (dit seizoen goed voor 5 doelpunten en 5 assists in 27 wedstrijden) en daardoor kan hij rekenen op heel wat interesse van verschillende topclubs. Met Caicedo beschikt Lazio over een sterke invaller. De 31-jarige Ecuadoriaan scoorde al 8 keer. Onze landgenoot Jordan Lukaku zit vaak op de bank bij Lazio, maar valt wel geregeld in. Het valt te betwijfelen of hij nog een toekomst heeft bij de club na dit seizoen.

Inter

Op de derde plaats vinden we Inter (Milaan) terug. De sterkte van de club ligt op aanvallend vlak, want met de 27-jarige Rode Duivel Romelu Lukaku en de 22-jarige Argentijn Lautaro Martinez beschikken ze over een zeer goed spitsenduo. Samen waren ze al goed voor 31 doelpunten in de Serie A dit seizoen (Lukaku 19, Martinez 12). Achterin beschikt de ploeg met de Vrij (28), Skriniar (25) en Godin (34, voorlopig geblesseerd) over een sterke verdediging met heel wat ervaring. Christian Eriksen (28) werd dit seizoen weggeplukt bij Tottenham, maar veel indruk kon de Deen nog niet maken.

AC Milan

Bij de buren van Inter, AC Milan, loopt het dit seizoen stroef. Ze lopen al jaren achter de feiten aan en ook nu lijkt AC Milan nog niet op de Italiaanse topclub die het vroeger was. "I Rossoneri" staat op de zevende plaats in het klassement. Ze haalden nochtans heel wat ervaring in huis, met  onder meer Ibrahimovic en Rebic (26), maar het lijkt niet makkelijk om van de spelers een geheel te maken. De 38-jarige Ibrahimovic deed het aanvankelijk niet slecht met 3 doelpunten in 8 wedstrijden, maar de Zweedse topspits viel geblesseerd uit. Sinds dit seizoen speelt ook Alexis Saelemaekers (21) bij AC Milan. De Belg krijgt geregeld een kans van trainer Stefano Pioli en zal na dit seizoen definitief overgenomen worden van Anderlecht.

Atalanta Bergamo

De leukste ploeg om dit seizoen naar te kijken in de Serie A, is Atalanta Bergamo. De Italiaanse subtopper staat op de vierde plaats en scoorde al het meeste doelpunten (80) dit seizoen. Dat zijn er 16 meer dan eerste achtervolger Lazio en dat hebben ze vooral te danken aan de 32-jarige Ilicic. De Sloveen is misschien wel de sensatie dit seizoen met 15 doelpunten en 8 assists in 23 wedstrijden. Ook de 32-jarige Alejandro Gomez (6 doelpunten, 14 assists) en de 29-jarige Luis Muriel (15 doelpunten) zijn sterkhouders bij Atalanta. Met Timothy Castagne speelt er een 24-jarige Belg bij Atalanta. De vleugelverdediger zit aan 1 doelpunt en 2 assists in 17 wedstrijden.Atalanta doet het ook heel goed op het Europese toneel en kwalificeerde zich met attractief voetbal voor de kwartfinales van de Champions League.

Napoli

Napoli beleeft een wisselvallig seizoen. In de competitie wil het niet lukken voor de ploeg van Dries Mertens, die dit seizoen pas zesde staat. Toch wisten ze de Coppa Italia te winnen door Juventus te kloppen in de finale en ook in de Champions League doen ze nog volop mee. Dries Mertens beleefde dit seizoen een persoonlijk hoogtepunt bij Napoli, want de 33-jarige Rode Duivel is alleen recordhouder met 123 doelpunten voor de club in zijn carrière. Daarmee heeft hij Maradona (115) en Hamsik (121) voorbijgestoken. De 26-jarige Milik is de topschutter bij Napoli dit seizoen met 10 doelpunten.

Dejan Kulusevski

Als we op zoek gaan naar revelaties in de Serie A dit seizoen, kunnen we niet anders dan Dejan Kulusevski vernoemen. De 20-jarige Zweed speelt dit seizoen bij Parma, maar tot januari was hij eigendom van Atalanta. De club uit Bergamo verkocht hem in januari voor 35 miljoen euro aan Juventus, maar de topclub besloot om hem meteen opnieuw te verhuren aan Parma. De rechtsbuiten was dit seizoen al goed voor 6 doelpunten en 7 assists in 26 wedstrijden.

João Pedro

Nog een revelatie dit seizoen, is João Pedro. De 28-jarige Braziliaan speelt al sinds 2014 voor Cagliari, maar lijkt pas dit seizoen onder stoom te komen. Hij vindt vlot de weg naar het doel. 17 doelpunten in 27 wedstrijden zijn mooie statistieken. Dankzij zijn sterk seizoen wordt Joao Pedro in verband gebracht met een transfer naar AS Roma, de vijfde in de Serie A. Daar kan hij de 34-jarige Dzeko vervangen. De Bosniër speelt al sinds 2015 voor de Romeinen.

Degradatiestrijd

De laatste drie ploegen in de Serie A degraderen. Voor Brescia (18 punten) en SPAL (18 punten) lijkt het een moeilijke zaak te worden om volgend seizoen nog in de Serie A te spelen. Lecce staat met 25 punten op de 18de plaats, maar heeft nog de mogelijkheid om zich te redden, want Udinese, de 15de in de stand, telt maar drie punten meer. Ook Sampdoria (26 punten) en Genoa (26 punten) zijn nog niet zeker van het behoud.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top