5 weetjes over Euro 2000

Sport | Dag op dag 20 jaar geleden, op 2 juli 2000, won Frankrijk het Europees kampioenschap dankzij een golden goal van David Trezeguet in de finale tegen Italië. Het EK voetbal, gezamenlijk georganiseerd door België en Nederland, zou echter de geschiedenisboeken halen omwille van nog meer markante feiten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

1. Twee organiserende landen

België en Nederland hebben voor eens en voor altijd hun plaastje in de geschiedenisboeken als de allereerste landen die gezamenlijk een groot voetbaltoernooi organiseerden. Twee jaar later volgden Japan en Zuid-Korea in hun voetsporen met de organisatie van het WK. Daarna volgden nog Oostenrijk en Zwitserland (Euro 2008) en Polen en Oekraïne (Euro 2012). In 2021 zullen liefst 12 gaststeden over heel Europa de vierjaarlijkse hoogmis van het Europese voetbal organiseren.

2. Frankrijk boekt allereerste dubbel

Door Euro 2000 in de wacht te slepen werd Frankrijk het eerste land dat achtereenvolgens het WK (in 1998) en het EK (in 2000) op haar palmares mocht bijschrijven. Enkel West-Duitsland slaagde eerder in een vergelijkbaar exploot, zij het in de omgekeerde volgorde: Europees kampioen in 1972 en wereldkampioen in 1974. Spanje zou nadien nog beter doen door tussen 2008 en 2012 voor de allereerste treble te zorgen.

3. De eeuwige Matthäus

Tijdens de wedstrijd Portugal - Duitsland op Euro 2000 kroonde Lothar Matthäus zich tot oudste speler ooit in de geschiedenis van het EK, met een leeftijd van 39 jaar en drie maanden. Het record van de Gouden Bal van 1990 werd 16 jaar later echter scherper gesteld door de Hongaarse keeper Gábor Király, 40 jaar oud en steevast in een karakteristieke trainingsbroek.

4. Conceição treedt toe tot de groep van vijf

Met een hattrick in de groepswedstrijd tussen Portugal en Duitsland trad Sergio Conceição toe tot het selecte kransje spelers dat drie keer wist te scoren in een wedstrijd op het Europees kampioenschap. Voor het exploot van de voormalige middenvelder van Standard slaagden slechts vier voetballers erin om 3 keer het net te vinden in een en dezelfde partij: Dieter Müller (1976), Klaus Allofs (1980), Michel Platini tot twee maal toe (1984) en Marco van Basten (1988). Later zouden Patrick Kluivert (2000) en David Villa (2008) ook een hattrick op een EK lukken.

5. Laatste vernedering voor Joegoslavië

Joegoslavië was een te duchten tegenstander op het WK, maar kende op de Europese kampioenschappen vaak desillusies. Na de verloren finales in 1960 en 1968 won het land geen enkele partij meer tot op het EK 2000 tegen Noorwegen. Dan was er echter al lang geen sprake meer van de roemruchte voetbalnatie uit het verleden die nu als de Federale Republiek Joegoslavië door het leven ging en voornamelijk bestond uit Serviërs en Montenegrijnen. De Joegoslaviërs hadden in 2000 de bedenkelijke eer om het zwaarst in de boot te gaan in de EK-geschiedenis: 6-1 tegen Nederland. Het land was daarvoor trouwens ook reeds recordhouder door in 1984 met 5-0 het onderspit te delven tegen Denemarken. Euro 2000 zou het laatste grote toernooi worden voor de Plavi. In 2006 nam Servië en Montenegro deel aan het WK voordat beide landen nadien hun eigen weg gingen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top