One day, one goal: het spectaculaire afstandsschot van een legendarische doelman

Sport | Hij staat te boek als één van de beste doelmannen uit de voetbalgeschiedenis: José Luis Chilavert. Maar de Paraguayaan was naast doelwachter ook een uitstekend schutter, zo bewijzen zijn 67 doelpunten, waarvan het leeuwendeel op vrije trap. In 1996 sloeg de keeper een heel stadion met verstomming met een treffer die het halve veld overbrugde.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Chilavert zette zijn eerste voetbalistieke profstapjes in zijn thuisland Paraguay, op 15-jarige leeftijd, in 1982. Na enkele jaren verkast hij naar Argentinië, waar hij aan de slag ging voor San Lorenzo, één van de grootste clubs van het land. Tussen 1988 en 1991 maakt hij een passage bij het Spaanse Real Zaragoza, alvorens terug te keren naar Argentinië. Daar verdedigde hij gedurende 9 jaar de kleuren van Vélez Sarfield. Hij beleefde er zijn gloriejaren en bracht leven in de brouwerij met zijn strapatsen. Hij zou met zijn club drie landstitels veroveren, alsook de Copa Libertadores en de Wereldbeker voetbal voor clubteams.
 
Chilavert toonde zich een steunpilaar van het Paraguayaanse nationale elftal. Zijn mooiste wapenfeit in het nationale shirt is ongetwijfeld zijn prestatie in de achtste finale van het WK tegen Frankrijk in 1998. Enkel de golden goal van Laurent Blanc in de 117e minuut zou een klein beetje afbreuk doen aan zijn status van wereldkeeper.
 
Maar die status was reeds in steen gebeiteld: in 1995, 1997 et 1998 werd de man door de FIFA verkozen tot beste doelman van het jaar. Chilavert was een referentie tussen de doelpalen. Zijn keeperskunsten waren al even legendarisch als zijn offensieve impulsen.

Vrijetrapspecialist

Chilavert stond te boek als een specialist als het op vrijschoppen aankwam. Hij stond meermaals achter de bal bij vrije trappen en elfmeters, vaak met succes. Over de lengte van zijn carrière scoorde de doelman liefst 67 goals. Hij is daarmee de op één na meest trefzekere doelman uit de geschiedenis, achter de Braziliaan Rogério Ceni, auteur van 132 doelpunten. In 1999 scoorde Chilavert zelfs een hattrick, toen hij drie strafschoppen in één match omzette. Een nooit vertoonde krachttoer in de voetbalgeschiedenis, die hem in een plaatsje in het Guinness Book of Records opleverde.
 
Maar zijn mooiste verwezenlijking is ongetwijfeld het legendarische doelpunt tegen River Plate, op 22 maart 1996. Vélez Sarsfield krijgt een vrije trap op eigen helft, in de buurt van de middencirkel. De speler op wie de fout begaan was lag nog op de grond, als Chilavert opmerkt dat zijn rivaal in het andere doel wel heel ver voor zijn kooi staat. De Paraguayaan rent naar de bal en trapt met volle kracht op het leer. De scheidsrechter, die in de buurt van de bal stond, kan nog net wegduiken voor de raket die snel hoogte won.
 
Het schot zweefde het halve veld over, vooraleer te eindigen in het vijandelijke doel. De keeper van River Plate was verrast en struikelde in al zijn haast zijn eigen doel in, wanhopig zijn arm uitstrekkend om de bal nog tegen te houden.

Een kleurrijk figuur

“Ik zeg altijd dat dit doelpunt richting netten gestuurd werd door een engel. Als ik dit duizend keer opnieuw zou proberen, zou het nul keer lukken”, zo blikte Chilavert enkele jaren later terug in een interview met FIFA.com.
 
Algemeen genomen had de Paraguyaanse doelman een persoonlijkheid die strookte met zijn spel: atypisch. Dat speelde in zijn voordeel, want hij was regelmatig de uitblinker op het veld. Maar het speelde hem ook parten: men wreef hem enkele feiten van geweldpleging aan ten overstaan van zijn tegenstanders, alsook enkele provocerende uitspraken.
 
Desalniettemin blijft Chilavert extreem populair in eigen land, waar hij als opiniemaker fel gewaardeerd wordt. Hij overwoog zelfs om zich kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen.
 
Fan van deze reeks? Lees de vorige aflevering, over de goal van Gheorghe Hagi tegen Colombia.
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top