Spioneer erop los met deze drie klokkenluiderfilms

Films | Woensdagavond 1 juli om 20u35 schotelt Q2 haar kijkers de biografische dramafilm "Snowden" voor over de man die een grootschalig cyberspionage-schandaal aan het rollen zou brengen. Een uitstekende invalshoek om ons onder te dompelen in de wereld van spionage en de drie beste klokkenluiderfilms boven te spitten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

All the President's Men (1976)

De klassieker in het genre! "All the President's Men" vertelt het waargebeurde onderzoek en spitwerk van Washington Post-reporters Bob Woodward (Robert Redford) en Carl Bernstein (Dustin Hoffman) die hun tanden zetten in een mysterieuze inbraak in het Watergate-hotel, waar het hoofdkwartier van de Democratische partij gehuisvest was. Geleidelijk aan ontdekken beide journalisten dat de hoogste echelons van de Amerikaanse politiek bij het schandaal betrokken zijn, tot en met president Richard Nixon.

Het Amerikaanse politieke schandaal bij uitstek wordt prachtig verfilmd door Alan J. Pakula die in zijn biografische thriller/drama uit 1976 alles uit de kast haalt om het verhaal zo waarheidsgetrouw mogelijk in beeld te brengen. De uitspraak 'Follow the money' zou een instantklassieker worden als het op het opsnorren van mogelijke corruptie gaat. "All the President's Men" werd beloond met acht Oscarnominaties, waarvan het er vier kon verzilveren, waaronder dat voor beste scenario.

Erin Brockovich (2000)

Regisseur Steven Soderbergh scheerde in de beginjaren van het nieuwe millennium hoge toppen. Denken we maar aan "Ocean's Eleven", "Traffic" en natuurlijk "Erin Brockovich". In die laatste, gebaseerd op een waargebeurd verhaal, schittert Julia Roberts in de rol van een jonge secretaresse, die al haar troeven in de strijd gooit om een mysterieuze zaak uit te klaren. De bewoners van Hinkley, Californië worden namelijk stuk voor stuk getroffen door kanker. Volgens Brockovich moet er meer aan de hand zijn, zeker als Pacific Gas and Electric Company (PG&E) de bewoners gratis van ziektezorg voorziet. Brockovich bijt zich in de zaak vast en ontdekt dat het bedrijf van meet af aan op de hoogte was van de oorzaak.

De glansprestatie van Roberts levert haar een Oscar op voor beste actrice, de film zelf moet op de jaarlijkse hoogmis van de film de duimen leggen voor die andere Soderberghfilm "Traffic". Met een opbrengst van meer dan 250 miljoen dollar (zo'n 220 miljoen euro) doet het waargebeurde relaas ook goede zaken aan de box office.

The Insider (1999)

"The Insider" vertelt het waargebeurde verhaal van Jeffrey Wigand (Russel Crowe), die als voormalig werknemer in de tabaksindustrie een boekje opendoet over het reilen en zeilen in de Big Tobacco. Gebaseerd op het artikel "The Man Who Knew Too Much", vertrouwt Wigand CBS toe dat de tabaksindustrie op de hoogte was van het verslavend effect van nicotine en die nicotine zelfs nog verder manipuleerde om sigaretten nog verslavender te maken. Lowell Bergman (Al Pacino), producer van het bekende '60 Minutes', slaagt erin om Wigand dit live op de buis te laten verklaren, ondanks een geheimhoudingsplicht. Al raakt ook CBS zelf betrokken in de achterkamertjespolitiek van de tabaksindustrie.

Kettingroker Michael Mann trakteert ons met "The Insider" op een verbluffend staaltje cinema, met subliem samenspel tussen Crowe en Pacino. De waargebeurde prent sleepte liefst zeven Oscarnominaties in de wacht, waarvan het echter geen enkele kon verzilveren.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top