One day, one goal: Gheorghe Hagi tovert op het WK in 1994

Voetbal | Het WK van 1994 in de Verenigde Staten was een uitzonderlijke editie waar kleinere voetbalnaties als Bulgarije en Zweden hun beste toernooi ooit beleefden. Datzelfde verhaal geldt ook voor Roemenië. Onder aanvoering van metronoom en kapitein Gheorghe Hagi voetbalden de Roemenen zich tot in de kwartfinales. Een van de Roemeense hoogtepunten was de goal van Hagi tegen Colombia.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Eind jaren tachtig staat een gouden generatie aan voetballers op bij Roemenië. Op het WK van 1990 in Italië tonen ze tot in de tweede ronde al vlagen van hun kunnen, maar pas vier jaar later zal het team hoge ogen gooien. Spelers als Dan Petrescu, Gheorghe Popescu, Tibor Selymes (ex-Cercle Brugge, Anderlecht en Standard) en Dorinel Munteanu (tevens ex-Cercle) maken in de jaren 90 furore op de Europese velden. Maar het boegbeeld van die gouden, Roemeense generatie is ongetwijfeld Gheorghe Hagi.

Hagi, die omwille van zijn inzicht, scorend vermogen en een ongekende traptechniek de Maradona van de Karpaten wordt genoemd, komt in eigen land vooral tot bloei bij topclub Steaua Boekarest, om daarna vervolgens voor Real Madrid, Brescia, Barcelona en Galatasaray uit te komen. Zijn transfer naar Barcelona komt er in de zomer van 1994, wanneer Hagi net het WK van zijn leven heeft gespeeld.

Hagi verrast Colombiaanse keeper

Roemenië wordt dat jaar ingedeeld in groep A met Colombia, Zwitserland en het gastland VS. In hun openingsduel tegen Colombia legt Roemenië meteen de basis voor zijn succesvolle campagne. De Roemenen verslaan in het Rose Bowl-stadion Colombia met 3-1, maar vooral over de tweede goal wordt soms nog steeds gepraat.

Het is Hagi, het brein van het team, die op sublieme wijze ervoor zorgt dat Roemenië het laken naar zich toetrekt. Iets voorbij het half uur krijgt Hagi de bal aan de linkerkant van het veld in wat een ongevaarlijke positie lijkt. De Colombiaanse keeper staat echter net iets te ver uit zijn doel. Hagi lijkt op zo’n 40 meter van de goal een voorzet te gaan geven, maar met een harde curve via zijn fluwelen linkervoet verdwijnt de bal over de kansloze keeper in de kruising.

De euforie lijkt de match nadien tegen Zwitserland volledig verdwenen, wanneer Roemenië met 4-1 de boot ingaat. De wanprestatie wordt echter rechtgezet tegen de VS door met 1-0 te winnen. Roemenië eindigt in zijn groep als eerste, voor Zwitserland en de VS.

Eerste kwartfinale ooit

In de knock-outfase wacht Roemenië een confrontatie met Argentinië. De Maradona van de Karpaten hoeft geen duel met de echte Maradona te vrezen. Don Diego wou nog één WK schitteren, maar werd vroegtijdig naar huis gestuurd toen hij positief testte op een verboden middel.

De Argentijnen zijn van bij het eerste fluitsignaal de baas, maar een leep Roemenië is aan het einde van de rit de sterkste ploeg. Onder meer dankzij een goal van Hagi winnen de Roemenen van Argentinië met 3-2. De partij wordt gezien als de beste wedstrijd van het toernooi en een van de spectaculairste ooit op een WK, vooral door het hoge tempo en de intensiteit waaraan werd gevoetbald in de loden hitte, de technische hoogstandjes die het publiek te zien kreeg en de tactische strijd die langs de zijlijn werd gevoerd.

Voor het eerst in zijn geschiedenis stond Roemenië in de kwartfinale van een WK. Daarin zou Zweden, dat evenzeer een droomtoernooi voetbalde en later het brons zou pakken, te sterk zijn. Pas na het nemen van strafschoppen (het duel eindigde op 2-2, red.) moesten de Roemenen het WK verlaten.

Enkel in het jaar 2000, toen het EK voetbal in België en Nederland doorging, zou Roemenië nog eens een kwartfinale bereiken. Het kon haast niet symbolischer. Dat jaar zou Hagi zijn internationale carrière stopzetten. De beste Roemeense voetballer ooit stopt nog eens een jaar later definitief met voetballen, na een carrière van net geen twintig jaar. In zijn prijzenkast staan zeven titels, een UEFA Cup en een Europese Supercup.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top