Soccer City, Zuid-Afrikaanse geschiedenis samengebald in iconische voetbaltempel

Sport | Na Latijns-Amerika en Europa trekken we als afsluiter van onze reeks 'Mythische voetbaltempels' naar Afrika. Met het First National Bank Stadium, beter gekend als Soccer City, beschikt Zuid-Afrika over een emblematisch stadion dat een belangrijke rol speelde in de Zuid-Afrikaanse (voetbal)geschiedenis.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Op de grens tussen Johannesburg en township Soweto situeert zich een van de meest oogverblindende voetbaltempels die de wereld rijk is. Het First National Bank Stadium, of eenvoudigweg Soccer City, speelde in de recente Zuid-Afrikaanse geschiedenis een bepalende rol.

De tempel in de vorm van een fleskalebas, een symbool voor het Afrikaanse continent wat het stadion ook de bijnaam The Calabash opleverde, werd oorspronkelijk in 1986 uit de grond gestampt. De thuishaven van lokale topclub Kaizer Chiefs en de nationale ploeg werd drie jaar later officieel in gebruik genomen, maar onderging een spectaculaire metamorfose in de aanloop naar het WK 2010, het eerste wereldkampioenschap voetbal op Afrikaanse bodem.

Zoemende vuvuzela's en Hand van God (bis)

Ter gelegenheid van de hoogmis van het voetbal werd de capaciteit van de Zuid-Afrikaanse parel opgetrokken naar 94.736 plaatsen, wat het de grootste Afrikaanse voetbaltempel maakt. Tijdens het WK werd de capaciteit echter afgetopt op 84.490 toeschouwers, omdat er voorbehouden plaatsen voorzien waren voor de aanwezige pers en VIP's.

Onder het enthousiaste gezoem van tienduizenden vuvuzela's vormde Soccer City het toneel voor de openingswedstrijd tussen gastland Zuid-Afrika en Mexico, waar Siphiwe Tshabalala zich voor eens en voor altijd de geschiedenisboeken in trapte. Voor de finale eindstrijd werden daarna nog zes wedstrijden afgewerkt in het stadion, dat dankzij de mozaïek op de buitenmuren een fleskalebas uitbeeldt die gekookt wordt op het vuur. Iconisch daarbij was de kwartfinale tussen Uruguay en Ghana, waarin huidig Barcelona-ster Luis Suarez in de allerlaatste seconden een Ghanese treffer met zijn hand uit doel sloeg. Resultaat: Asamoah Gyan miste de strafschop, waarna Uruguay zich, nota bene na strafschoppen, plaatste voor de halve eindstrijd en een heel continent in diepe rouw achterliet.

Ordinaire schoppartij werpt schaduw op laatste publieke optreden Nelson Mandela

Nu de laatste Afrikaanse vertegenwoordiger uitgeschakeld was, maakte Zuid-Afrika zich op voor de finale tussen Spanje en Nederland. Helaas voor het fantatieke gastland mondde de wedstrijd uit in een ordinaire schoppartij. Dankzij Andres Iniesta kroonde La Roja zich voor het eerst tot wereldkampioen, maar de wedstrijd haalde toch vooral de geschiedenisboeken omwille van de 14 gele kaarten en de karatetrap van Nigel De Jong op de borstkas van Xabi Alonso.

Voor Nelson Mandela, die tijdens de WK-finale zijn laatste publieke optreden maakte, een einde in mineur in de tempel waar hij na zijn vrijlating na 27 jaar gevangenschap zijn iconische allereerste toespraak hield. Toen de peetvader van het einde van de apartheid in 2013 het tijdelijke voor het eeuwige ruilde stond het dan ook in de sterren geschreven dat Soccer City het toneel zou vormen voor een uitgebreide afscheidsceremonie.

Fan van onze reeks over iconische voetbaltempels? Lees dan ook over het Estadio Azteca, de mythische tempel waar voetbalgeschiedenis werd geschreven

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top