Tien enfants terribles uit de sportwereld

Voetbal | De afgelopen weken zetten we bij Proximus Pickx tien atleten in de picture, die geschiedenis schreven met hun prestaties, maar ook met hun opmerkelijk karakter. Een samenvatting van deze ‘enfants terribles’ uit de sportwereld.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Eric Cantona

De Franse aanvaller is vooral bekend vanwege zijn jaren bij Manchester United. Hij was op dat moment één van de beste spelers van zijn generatie, en op Old Trafford was hij enorm geliefd. Cantona was een man met een handleiding en één moment van zinsverbijstering schokte de wereld. Hij viel een fan van Crystal Palace aan en pakte uit met een vliegende trap. Beelden die de wereld rondgingen en hij werd acht maanden geschorst.

Herbeleef de fratsen van Eric Cantona gedurende zijn carrière.

Frank Vandenbroucke

Eén van de geniaalste wielrenners die België heeft gehad. Als hij zich focuste op zijn sport, was hij wereldtop. Als hij dat niet deed, was Vandenbroucke een probleem voor zijn ploeg en was hij zelfdestructief. Zijn leven begon als een sprookje, maar eindigde in een nachtmerrie. Vandenbroucke was een persoonlijkheid die niemand ongemoeid liet. Prachtige prestaties, drugs, liefdesperikelen… Het hoorde er allemaal bij.

Vandenbrouck leefde als een rockster. Herbeleef de hoogdagen van Vandenbroucke, maar ook zijn val.

Paul Gascoigne

De Britse voetballer had alles om één van de beste voetballers ooit van Engeland te worden. Gezegend met bijzonder veel talent, maar die door verslavingen en mentale problemen nooit de verwachtingen helemaal kon inlossen. De ex-speler van Tottenham, Lazio en Glasgow Rangers was en is nog altijd een echte ‘bad boy’. ‘Gazza’ speelt nog altijd zijn belangrijkste wedstrijd van zijn leven: tegen de demonen die soms de overhand nemen. In Engeland is hij nog steeds een ster. ‘A working class hero’.

Lees hoe Paul Gascoigne de wereld verbaasde met zijn voetbaltalent, maar ook met zijn talloze uitspattingen de pers haalde.

Dennis Rodman

Flamboyant, zo kan je Dennis Rodman omschrijven. Geniaal, gek… Het zijn andere benamingen voor de voormalige basketbalspeler van de iconische Chicago Bulls. Na een moeilijke jeugd breekt hij helemaal door in de NBA, maar Rodman is een apart figuur. Alle soorten haarkleur die je je maar kan voorstellen, een voorkeur voor stevig feesten en een liefhebber van vrouwelijk schoon. Vraag maar aan Carmen Electra. Rodman is zonder twijfel de meest kleurrijke figuur uit de NBA, hij speelde zelfs mee in de film ‘Double Team’ met Jean-Claude Van Damme.

Blik mee terug op de prachtige carrière van Dennis Rodman, maar geniet ook van zijn prestaties naast het veld.

Anthony Vanden Borre

Op zijn zestiende doorgebroken bij Anderlecht. Een echt ‘enfant terrible’, die in de Premier League (Portsmouth) en de Serie A (Fiorentina, Genoa) speelde. Had een jaar geen club na een mislukt avontuur bij KRC Genk, Anderlecht rijkte hem de hand en daar zorgde hij voor dé comeback van de afgelopen 10 jaar in het Belgische voetbal. Schopte het zelfs tot Rode Duivel en ging mee naar het WK 2014.

Nadien ging het wéér mis, probeerde het zelfs bij TP Mazembe in Congo. Op zijn 30ste leek hij te stoppen, totdat Vincent Kompany hem weer een kans gaf. Had 13 kilo overgewicht, maar werkte dat weg. Gaat hij nog een comeback realiseren, of is het op zijn 32ste echt over en out? Met Anthony weet je nooit.

Overloop mee de vele ups en downs van de carrière van Anthony Vanden Borre.

Nick Kyrgios

Ook het tennis heeft heel wat opmerkelijke figuren de revue zien passeren. Zo is er Nick Kyrgios. Hij is o zo wispelturig: Roger Federer, Rafael Nadal en Novak Djokovic werden verslaan, andere ‘kleine’ matchen gingen wegens een gebrek aan motivatie verloren.

Kyrgios heeft ook een kort lontje: tegenstanders uitdagen, de spelleiding het leven zuur maken, talloze rackets stukslaan… Het is schering en inslag. Een uitzonderlijk talent, maar de handleiding om hem in toom te houden, die vonden ze nog niet.

Ontdek het leven van Nick Kyrgios, een talent met meerdere gezichten.

Mario Balotelli

Waar moet je beginnen als je over Mario Balotelli schrijft? Hij kende zeker niet de makkelijkste jeugdjaren, hij werd vaak racistisch bejegend, maar hij leek het helemaal te gaan maken. Bij Inter was hij een enorm talent, maar zijn gedrag liet te wensen over. De rode draad in zijn carrière. José Mourinho, Roberto Mancini… Noem maar op, geen enkele coach kreeg grip op hem.

Mario leefde zijn leven: een barbecue in huis houden, een man betalen om met een scooter in het water te rijden… ‘Why always me?’, had hij eens na een doelpunt bij Manchester City op zijn shirt (onder zijn wedstrijdshirt) geschreven. Toch maar even zijn boek vol met fratsen eens bekijken…

Hoe kan excentriek gedrag het overnemen van talent? Ontdek de levensloop van ‘Bad Boy’ Mario Balotelli.

John McEnroe

Wie kent John McEnroe niet? Ondanks het feit dat hij wel degelijk een topper was in het tennis (zeven grandslamtitels), herinneren velen zich hem vanwege zijn gedrag. De Amerikaan was een vat vol passie en soms ontplofte dat vat. Geen enkele spelleider was veilig voor zijn legendarische woede-uitbarstingen. Het schaadde zijn prestaties niet. ‘You cannot be serious' was zijn bekendste woede-uitbarsting. Vandaag is hij een gerespecteerd commentator bij tenniswedstrijden.

Het verhaal van John McEnroe, een bullebak op de tenniscourt.

Stijn Stijnen

Stijn Stijnen is zeker geen onbesproken figuur. Bij Club Brugge was hij jarenlang de nummer één, net als bij de Rode Duivels. Naast het veld liet hij ook van zich spreken: een rel in Portugal nadat hij zei dat zijn ploegmaats Cristiano Ronaldo maar best vroeg uit de partij zouden ‘trappen’ en de meest befaamde: onder twee schuilnamen levert hij op een forum voor fans kritiek op zijn concurrenten in doel bij Club.

Voor ‘Frigo’, zijn schuilnaam, betekent dit het einde van zijn carrière bij Club Brugge. Ook na zijn loopbaan als profspeler is het zelden stil rondom Stijnen, die het aan de stok krijgt met de Belgische voetbalbond en zijn ex-baas bij Sporting Hasselt.

Herbeleef hoe Stijn Stijnen een mooie carrière zelf ten gronde richtte.

Didier Lamkel Zé

Gekke Didier. Dat is toch wel een omschrijving die we kunnen maken over de speler van Royal Antwerp FC. Als hij zijn dagje heeft, is hij een heerlijke voetballer. Toch zijn de fratsen van Lamkel Zé stilaan bekender aan het worden dan zijn prestaties. Vechtpartijen met ploegmaats, domme rode kaarten, provoceren van fans… Het hoort er allemaal bij. Zijn laatste ‘wapenfeit’: zijn kat sturen naar de trainingen en plots een transfer naar Anderlecht suggereren. Het einde bij Antwerp lijkt in zicht.

Bekijk hoe het fratsenboek van Didier Lamkel Zé steeds dikker en dikker wordt

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top