Op de set van 'Thuis' in coronatijden

Series | Goed nieuws uit filmland: niet alleen gaan de bioscopen in ons land opnieuw open op 1 juli, sinds kort kan en mag er ook weer gefilmd worden in ons land mits het naleven van een aantal specifieke regels. De kerstfilm ‘De familie Claus’ is de eerste Vlaamse film die na de lockdown wordt opgenomen volgens het protocol – iedereen ontsmet zijn handen, de crew draagt altijd een mondmasker en de acteurs doen dat ook naast de set. Maar ere wie ere toekomt: 'Thuis', Vlaanderens populairste dagelijkse fictiereeks, begon al op 8 juni met de opnamen van nieuwe afleveringen die dit najaar op één zullen te zien zijn.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Proefopnames

Cast en crew van Thuis draaiden eind mei al proefopnames. Die bleken succesvol – lees: cast en crew konden leren hoe ze de coronamaatregelen van de Nationale Veiligheidsraad konden naleven. En de lessen die men daaruit geleerd heeft, werden meegenomen naar de opnames voor het inblikken van de nieuwe Thuis-afleveringen. Volgens Hans Roggen, producer van Thuis, werden de scenario’s ook coronaproof gemaakt om de acteurs op een veilige manier te laten spelen. Zo werd er onder andere onderzocht hoe er rekening kon worden gehouden met de anderhalve meter afstand zonder aan het verhaal te raken

Zeep en plexischermen

De makers van Thuis hebben zo niet enkel geleerd hoe ze scènes in beeld moeten brengen, maar ook over hoe ze achter de schermen goed, efficiënt en veilig kunnen werken. Om de veiligheid voor iedereen te garanderen, hebben de studio en alle ruimtes er rond natuurlijk een serieuze corona-make-over gekregen. Via pijlen op de grond staat aangegeven in welke richting medewerkers door het gebouw en de studio moeten wandelen zodat iedereen op elk moment de afstandsregel van 1,5 meter kan respecteren. Daarnaast zijn alle ruimtes uitgerust met de nodige zeep en ontsmettingsgels en wordt het maximum aantal toegelaten personen vermeld. Waar  1,5 meter afstand onmogelijk is, zoals bij de cameramannen en in de regiekamer, staan plexischermen om de medewerkers toch van de nodige bescherming te voorzien. 

Huzarenstukje

Thuis maakte van de gelegenheid ook gebruik om samen te werken met het Vlaams technologiebedrijf Rombit. Zij ontwikkelden een speciale armband voor social distancing: kom je te dicht bij een collega, dan krijg je een waarschuwing via een licht- en trilsignaal. Een waardevol hulpmiddel voor wie tijdens het werk de veilige afstand even uit het oog verliest. De waardevolle lessen werden nadien ook gedeeld met de Vlaamse productiesector via een webinar, georganiseerd door Video Snackbar. Daaraan namen maar liefst 520 sectorleden deel. “Het was een huzarenstukje om alles versneld klaar te krijgen maar we zijn vooral blij dat we samen terug Thuis kunnen maken”, zo blikt Hans Roggen tevreden op heel het ongewone het proces terug. 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top