One day, one goal: Hanni haalt de innerlijke Messi in zich boven

Sport | De hele verdediging op een hoopje spelen en vervolgens de bal fijntjes in de verste hoek plaatsen. Meer moet het soms niet zijn om de goal van het jaar te maken. Die eer viel Sofiane Hanni te beurt in het seizoen 2016-2017. Hij trapte in volle titelstrijd RSCA Anderlecht in zijn eentje naar een driepunter tegen KV Oostende.

Door Pickx

Deel dit nieuws

16 april 2017. Op die dag mogen Oostende en Anderlecht speeldag drie in Play-off I openen. Bij winst zou leider Anderlecht een gouden zaak doen in het klassement en eerste achtervolger Club Brugge op zeven punten zetten. Maar hoewel paars-wit op titelkoers is, krijgt de club veel kritiek te verwerken. Anderlecht speelt namelijk onder coach René Weiler niet het champagnevoetbal dat ze bij de Belgische recordkampioen gewoon zijn.

Ook sommige spelers worden door het kritische Anderlecht-publiek op de korrel genomen. Onder meer de fijnbesnaarde Sofiane Hanni. Dat jaar maakte hij de overstap van KV Mechelen naar Anderlecht. Iedereen bij paars-wit verwacht veel van de Frans-Algerijnse dribbelkont. Ook hij kan echter niet altijd voor de nodige opwinding zorgen bij het publiek, zo blijkt.

Hanni reageert op kritiek

Te bleke prestaties zorgen er namelijk voor dat Hanni hier en daar door de eigen supporters wordt uitgefloten. Maar in volle titelstrijd komt Hanni zelf met een snedig antwoord. In de Oostendse Versluys Arena komt Anderlecht goed weg in de eerste helft. Frank Boeckx stopt namelijk een strafschop, waardoor de beide teams met een brilscore de kleedkamer intrekken. Amper drie minuten in de tweede helft acht Hanni zijn moment gekomen. Eens aan de bal dribbelt hij vier spelers op een hoopje en verschalkt hij KVO-keeper William Dutoit met een plaatsbal in de verste hoek. Zijn pareltje was meteen goed voor de driepunter.

Na zijn goal viert Hanni met het hand aan het oor, een duidelijk boodschap naar de Anderlecht-fans. Coach Weiler neemt het na de match op voor zijn speler. “Voor goals als die van Hanni gaan mensen naar het stadion. Dat hij tegen Zulte Waregem nog werd uitgefloten? Ik wil daar enkel op zeggen dat er in het voetbal te weinig geduld wordt uitgeoefend. Hanni is er altijd vol voor blijven gaan en vandaag wordt bij daar ook voor beloond met een schitterende goal. Dat zal hem goed doen, ik ben blij voor Sofiane.”

Gebrek aan appreciatie

De flits van Hanni typeerde overigens het hele seizoen van Anderlecht. Onder Weiler zou Anderlecht nooit echt dominant, aanvallend voetbal brengen. Zijn motto was vaak om eerst te scoren en nadien op organisatie de match uit te voetballen.

Kritiek of niet, de aanpak rendeerde. Veel teams botsten op een hecht paars-wit. Anderlecht kroonde zich dat jaar voor de 35ste keer tot kampioen van België. Het is voorlopig de laatste titel voor de recordkampioen.

De goal van Hanni werd overigens verkozen tot doelpunt van het jaar. De aanvallende middenvelder had met 13 doelpunten en 19 assists een belangrijk aandeel in de titel, maar zou een haat-liefdeverhouding blijven kennen met het Anderlecht-publiek. Dat gebrek aan appreciatie dreef hem richting de uitgang. In de winter van 2018 kaapte Spartak Moskou Hanni weg voor een bedrag van acht miljoen euro.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top