Trip down memory lane: Buiten De Zone

Series |
In deze rubriek blikken we vol nostalgie terug op de meest memorabele programma's uit de Vlaamse televisiegeschiedenis. Deze keer zetten we de schalkse, studentikoze humor van het illustere VRT-programma 'Buiten De Zone' in het voetlicht.

Door Pickx

Deel dit nieuws

'Buiten De Zone' was een komisch programma voor jongeren, dat van 1994 tot 1996 liep op de VRT – destijds nog TV1 genoemd. Het programma was een smeuïge mix van een sitcom met een sketchprogramma.

Door zijn gewaagde, schalkse en studentikoze humor werd de show enorm populair onder jongeren en verkreeg het een cultstatus. Sketches werden massaal nagespeeld, de bekendste sketches groeiden uit tot een stukje Vlaams tv-erfgoed.

Rebelse humor

De besognes en levensvragen van vijf jongvolwassenen die een telefooncentrale van een jeugdhulpdienst bemanden stonden centraal in het komische jongerenprogramma. Regelmatig werden pikante, delicate of taboeonderwerpen aangekaart, waarmee de show graag buiten de lijntjes kleurde in het conservatieve, grijze tv-bastion dat de openbare omroep toen was. Dat 'rebels' imago, in het bijzonder op humorvlak, was één van de geheimen achter het succes van de reeks.
 
Allerlei thema’s uit de leef- en gevoelswereld van jongeren kwamen aan bod. De centrale onderwerpen per aflevering werden als kapstok gebruikt voor originele, absurdistische en bijwijlen memorabele sketches (zo denken we aan de Adolf Hitler-sketch van Mathias Sercu, de legendarische koffiekoekensketch van Bart De Pauw of de Roze Ridder-sketch).
 

Succesduo Lenaerts - De Pauw

Vlaanderen maakte voor het eerst kennis met een komisch genie dat enkele jaren later aan de zijde van Tom Lenaerts de kijkcijfers op de openbare omroep naar ongeziene hoogtes zou stuwen: Bart De Pauw.

Daarnaast behoorden ook Mathias Sercu, met één van zijn eerste tv-rollenDanny Timmermans, Reinhilde Van Driel en Elise Bundervoet tot de vaste cast. De scenario’s kwamen onder meer uit de kokers van Lenaerts en De Pauw.
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top