Deze factoren maken een succes van 'I May Destroy You'

Series | Zelden is iemand erin geslaagd om zo goed de huidige tijdsgeest te vatten als Michaela Coel in 'I May Destroy You'. Ze behandelt de thema's seksueel grensoverschrijdend gedrag, racisme en het leven als millennial in het post-#MeToo-tijdperk op onnavolgbare wijze. Je kan deze serie vanaf nu zien via Proximus à la Carte.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In 'I May Destroy You' vertolkt Coel de rol van Arabella, net zoals de actrice een Londense schrijfster van Ghanese afkomst. Op de avond dat ze een manuscript van haar nieuwste boek naar de uitgever moet brengen, gaat ze feesten met vrienden. De ochtend daarna wordt ze wakker met een wondje op haar voorhoofd, een kapotte smartphone en verschillende blauwe plekken op haar lichaam. Ze realiseert zich al gauw dat ze verdoofd en verkracht is. Maar door wie? Dat kan ze zich niet herinneren.

Realistisch

Het scenario van deze twaalfdelige HBO-serie is gebaseerd op waargebeurde feiten. Tijdens de productie van haar succesvolle televisieserie 'Chewing Gum' werd Michaela Coel immers zelf verkracht. De actrice had toen de grootste moeite om terug de draad van haar leven op te nemen, iets wat deze televisieserie  op uiterst realistische wijze toont.

We zien hoe Arabella na de verkrachting een medisch onderzoek moet ondergaan. We zien ook hoe de vrouw flashbacks heeft van de verkrachting en hoe ze de feiten op haar eigen manier probeert te verwerken. Het ene moment maakt ze vreemde grappen, om daarna in tranen uit te barsten.

Rauw

Opvallend is dat 'I May Destroy You' - in tegenstelling tot gelijkaardige series zoals 'Unbelievable' - de feiten niet in twijfel trekt. Arabella is een krachtige vrouw, ze heeft zelfvertrouwen en ze is geen slachtoffer maar een vrouw die is aangevallen. De serie toont de verkrachting zonder veel poespas, Coel schuwt geen gruwelijke details.

Ook vernieuwend is dat de serie Arabella niet reduceert tot een slachtoffer van verkrachting, maar toont dat ze een vrouw van vlees en bloed is. Er komen enkele seksscènes voor in de serie, maar die worden niet op Hollywoodiaanse, glamoureuze manier in beeld gebracht. Zo zien we hoe Arabella seks heeft met haar nieuwe vriend Zain en plots stopt omdat ze haar maandstonden heeft. Kortom, het leven zoals het is anno 2020.

'I May Destroy You' is nu te bekijken via Proximus.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top