One day, one goal: doortrapte Ronaldinho verrast vriend en vijand met listige vrijschop

Sommige goals zijn iconisch vanwege de omstandigheden – een WK, bijvoorbeeld – andere behoren dan weer tot het grootboek der voetbalistieke wonderen omwille van hun intrinsieke schoonheid. Tot die laatste categorie behoort het doelpunt van Barcelona-legende Ronaldinho in de Champions League, seizoen 2006/2007, tegen het Duitse Werder Bremen.

Camp Nou, 5 december 2006. In hun laatste groepswedstrijd van het kampioenenbal moet Barcelona aantreden tegen Werder Bremen. De Catalaanse trots had het in eerdere wedstrijden laten afweten op Chelsea en liet punten liggen in Bremen en thuis tegen The Blues. Tegen de Duitsers, die toen bovenaan meedraaiden in de Bundesliga, moest de volle buit gepakt worden. In elk ander scenario zou de poulefase het eindstation worden voor Ronaldinho en co. Het was alles of niets.
 
De Catalanen kwamen met het mes tussen de tanden het veld op. Na dertien minuten werd nabij het Duitse strafschopgebied een fout begaan op Ronaldinho. De Braziliaanse baltechnicus gaat zelf achter de bal staan voor de daaropvolgende vrije trap. Zoals altijd wanneer het iconische nummer 10 aanlegt, houdt iedereen de adem in. 95.824 toeschouwers in Camp Nou zijn vervolgens getuige van een staaltje van Ronaldinho’s legendarische klasse.

Grondscherend

Zes van de grootste verdedigers in het voetbal staan in de muur tussen de kleine Braziliaan en het doel van Bremen. Iedereen verwacht een welgemikt ‘vallend blad’ van Ronaldinho – een krulbal over de muur, zoals hij wel vaker deed. Bremen-doelman Tim Wiese maakt zich op voor de fameuze traptechniek van de Barça-aanvaller, maar wat volgde zag niemand aankomen.
 
Op het moment dat Ronaldinho de bal raakt, springt de Duitse muur van de grond. Ronnie is zijn tegenstander alweer te slim af en schuift het leer onder de muur door. Het grondscherend schot – niet te hard, niet te zacht, nét goed – rolt centimeters links naast de uiterst rechtse speler in de muur, die met de voeten op de grond was gebleven. Doelman Wiese lag niet snel genoeg plat om het doelpunt te beletten. Het creatieve meesterbrein van Ronaldinho op zijn best. De man die voor alles een oplossing vond verschalkte een heel team met zijn geslepen vondsten – voor de zoveelste keer.
 

Gudjohnsen diept voorsprong uit

Enkele minuten later zou Eidur Gudjohnsen de 2-0 scoren. Barcelona hield de voorsprong vast en speelde match rustig uit. Het ticket voor de achtste finales was binnen. In die volgende ronde zouden de Catalanen echter al meteen sneuvelen tegen Liverpool – de latere finalist.

UEFA Champions League

Bekijk alles
Top