Anderlecht prof
Club Brugge
KV Kortrijk prof
Antwerp prof

Elke speler kreeg drie wedstrijden voorgeschoteld om kwalificatie af te dwingen voor de kwartfinales.

“Day 1” werd in zekere zin een observatieronde voor de professionele spelers van de verschillende clubs. Met uitzondering van de wedstrijd tussen Sint-Truiden en de prof uit Charleroi en van de wedstrijd tussen de prof van Club Brugge en de prof van KV Mechelen eindigden alle wedstrijden op een gelijkspel.

Op diezelfde speeldag konden we ook enkele wedstrijden uit de reguliere competitie herbeleven zoals Genk – Standaard en Zulte Waregem – Sporting Charleroi. De Genkse speler nam wraak voor de 1-2-nederlaag uit de reguliere competitie. Deze keer won hij met 2-0. De drie punten uit de wedstrijd Zulte Waregem – Charleroi, die in de reguliere competitie op een gelijkspel was geëindigd, gingen naar Zulte na een 2-0-overwinning.

“Day 2” lanceerde de play-offs helemaal. Tijd om te rekenen was er niet meer. Voor diegenen die hun avontuur in deze Proximus ePro League wilden voortzetten was het noodzakelijk om punten te sprokkelen. Slechts twee wedstrijden eindigden met een puntendeling: 2-2 was de eindstand tussen Sint-Truiden en de prof van Zulte Waregem, de score na negentig minuten tussen de prof van Antwerp en de prof van KV Kortrijk was 3-3.

In poule A eindigden beide wedstrijden op een 1-0-overwinning in het voordeel van de teams die hun eerste wedstrijd verloren hadden. De vier spelers hadden na de tweede speeldag allemaal drie punten achter hun naam staan.

In poule B verloor Charleroi een tweede keer en was het team definitief uitgeschakeld. ShadooW, winnaar van de Proximus ePro League 2019, won met 1-3 en ging aan kop in groep B.

We vertelden hier net over de uitschakeling van Charleroi, maar de profspeler van de Carolo’s presteerde beter dan zijn amateurcollega. Matthax won in groep C met 6-1 van de Gent-profspeler en stond na twee speeldagen tweede achter Zayror, de vertegenwoordiger van Sint-Truiden. Alles bleef mogelijk in deze groep, ook al werd de kwalificatie voor de volgende ronde heel moeilijk voor de prof van Gent, die slechts één punt verzamelde uit twee confrontaties.

Ook in poule D was alles nog mogelijk na twee speeldagen. Speeldag 2 werd een doelpuntenkermis in deze groep, met in totaal dertien doelpunten. Club Brugge verloor van de Anderlecht-prof met 3-4, het duel tussen de profspelers van Antwerp en KV Kortrijk eindigde op 3-3. Anderlecht leidde in groep D met vier op zes. Antwerp en Kortrijk deelden de tweede plaats met elk twee punten.

De slotspeeldag in de groepsronde van de play-offs werd allesbepalend. Alle spelers, behalve de amateurspeler van Sporting Charleroi, konden zich namelijk nog plaatsen voor de volgende ronde!

In poule A hadden alle spelers drie punten na twee speeldagen. De twee spelers die wonnen op speeldag 3 kwalificeerden zich logischerwijs voor het vervolg van deze competitie. En het zijn de twee amateurspelers die voor een topprestatie hebben gezorgd door de twee profspelers, Mechelen en Club Brugge, uit te schakelen. Genk won met 4-2 van Mechelen, Standard stuurde Club Brugge huiswaarts (3-0).

Het omgekeerde gebeurde in poule B, de twee profspelers kwalificeerden zich ten nadele van de twee amateurspelers. Rego, de prof van Moeskroen, versloeg Zulte Waregem met 1-3. ShadooW had dus genoeg aan één punt tegen Charleroi en het werd uiteindelijk ook een puntendeling (1-1).

In groep C stonden twee spelers met hun rug tegen de muur, maar ze hadden hun lot wel nog in eigen handen. Helaas konden ze het roer niet omgooien. De prof van Gent verloor van Sint-Truiden met 3-2, de prof van Zulte Waregem kwam niet verder dan een gelijkspel (1-1) tegen de prof van Charleroi.

Voor Anderlecht volstond een gelijkspel in groep D. Maar de RSCA-profspeler beëindigde de groepsfase in stijl met een 0-1-overwinning tegen de prof van Antwerp. Club Brugge en de Kortrijk-prof deelden de punten, wat genoeg was voor Kortrijk om zich te kwalificeren voor de kwartfinales.

De teams die zich kwalificeerden voor de kwartfinales zijn de volgende:

Poule A: Genk en Standard
Poule B: Moeskroen prof en Standard prof
Poule C: Sint-Truiden en Sporting Charleroi prof
Poule D: Anderlecht prof en Kortrijk prof

De eerste kwartfinale werd een topaffiche tussen een van de favorieten voor de titel, Abdullah Waiss (Genk), en ShadooW, de regerende Belgische kampioen van Standard. Het werd een heel spannende en intense confrontatie. Er waren verlengingen nodig om de twee spelers van elkaar te scheiden. Genk trok het laken naar zich toe met een doelpunt in minuut 105.

De prof van Moeskroen en de amateurspeler van Standard namen het tegen elkaar op in de tweede kwartfinale. De wedstrijd werd doelpuntenrijk en kende heel wat verrassende wendingen. Nog voor de rust leek Moeskroen zijn schaapjes op het droge te hebben met een 3-0-tussenstand. Maar na de pauze en in minder dan twintig minuten scoorde Standard drie keer. Ondanks de comeback van de Luikenaars bleef Rego, de profspeler van Moeskroen, mentaal erg sterk en scoorde hij in de laatste tien minuten van de wedstrijd twee doelpunten. Eindscore: 5-3.

In de kwartfinales stond er ook een duel op het programma tussen Sint-Truiden en de prof van Kortrijk. Het werd een gesloten wedstrijd. Zayror (Sint-Truiden) beet desondanks uitmuntende aanvallende kwaliteiten zijn tanden stuk op de verdediging van Kortrijk en vond maar één keer het beslissende gaatje. Manse had daarentegen heel weinig kansen nodig om twee keer te scoren. Na afloop was de teleurstelling bij de speler van Sint-Truiden duidelijk merkbaar.

In de laatste kwartfinale kwam vice-kampioen van 2019 en profspeler van Anderlecht Zakaria Bentato tegenover Matthax, de profspeler van Charleroi, te staan. Van spanning was er nauwelijks sprake in dit duel. Zakaria voetbalde kansen bijeen, maar hij kreeg de bal niet meteen tegen de touwen. Matthax deed de netten daarentegen vier keer trillen in 73 minuten. Anderlecht scoorde vervolgens wel nog twee keer, maar dat was niet genoeg om door te stoten naar de halve finales.

De vier spelers die zich kwalificeerden voor de halve finales, die in heen- en terugwedstrijd werden afgewerkt, zijn Abdullah Waiss (Genk), Rego (prof Moeskroen), Manse (prof Kortrijk) en Matthax (prof Charleroi).

De eerste halve finale werd een strijd tussen Abdullah Waiss en Rego. Vooraf was de Genk-speler favoriet, maar hij kon de verwachtingen niet inlossen. De heenwedstrijd eindigde op een 1-1-gelijkspel. In de terugwedstrijd scoorde Rego snel enkele doelpunten en verdedigde hij nadien zijn voorsprong, ook al deed hij zichzelf bijna de das om. Bij een 3-2-tussenstand trof Abdullah Waiss de paal, maar in de daaropvolgende actie maakte Rego zijn vierde doelpunt van de wedstrijd en legde hij de confrontatie in een definitieve plooi.

Matthax nam het tegen Manse op in de andere halve finale. Aangezien Manses kwaliteiten zijn trage opbouw en zijn verdedigende sterkte zijn, was een snelle voorsprong de sleutel tot succes voor Matthax. En dat lukte hem ook. Na slechts enkele minuten trof hij raak, waardoor de speler van Kortrijk het spel moest maken en uit zijn verdedigend blok moest komen, iets wat Manse niet gewoon is. En dat bleek ook in de totaalscore: 7-1 (0-3 en 4-1).

De profspeler van Moeskroen en de profspeler van Charleroi streden bijgevolg voor de titel in een voor de honderd procent Waalse finale: de ervaring van Anthony Rocchetti (Moeskroen) versus het enthousiasme van de jonge Matthais Rousselet (Charleroi).

De finale werd in één enkele wedstrijd van negentig minuten afgewerkt. De winnaar kroonde zich tot Belgisch kampioen 2020.

Na negentig opwindende en kansrijke minuten trok Charleroi uiteindelijk aan het langste eind met een finale score van 3-1. De Proximus ePro League 2020-trofee gaat zo naar de Carolo’s na een competitie die bol stond van doelpunten, spektakel en emoties.