5 opvallende WK-records die de Zwitserse nationale ploeg in haar bezit heeft

Sport | Dag op dag 14 jaar geleden blies Zwitserland, zonder ook maar een tegendoelpunt te incasseren, de aftocht op het WK voetbal in Duitsland. Een opmerkelijk exploot dat het nummer 12 op de FIFA-ranking een WK-record opleverde. Maar het Alpenland heeft nog andere opvallende records op haar naam staan, al zal het ze niet allemaal even graag ter sprake brengen.

Uitgeschakeld zonder ook maar 1 tegentreffer te incasseren

Op het WK 2006 in Duitsland tekenen de Zwitsers voor een op zijn minst gezegd opmerkelijke prestatie. Na in de voorrondes Israël nipt te hebben afgehouden met een beter doelpuntensaldo, ontdoen de troepen van bondscoach Jakob Kuhn zich in de barrages dankzij twee belangrijke uitdoelpunten van Turkije. Op het WK wordt de Schweizer Nati daarna ingedeeld in een poule met oude bekende Frankrijk (waartegen ze reeds in de voorrondes uitkwamen, red.), Togo en Zuid-Korea. Na een zoutloze 0-0 tegen Frankrijk in de openingswedstrijd volgen twee overwinningen tegen Togo en Zuid-Korea, telkens met 2-0. In de achtste finales volgt daarna een treffen met het Oekraïne van Andrij Sjevtsjenko. Opnieuw slaagt Pascal Zuberbühler erin om 120 minuten lang zijn netten ongeschonden te houden. Maar in de strafschoppenreeks tonen de Oekraïners zich koudbloediger, waarna de Zwitsers de aftocht dienen te blazen, zonder ook maar een tegendoelpunt te hebben geïncasseerd. Een opmerkelijke prestatie!

Geen enkele omgezette strafschop

Aan diezelfde juni-avond in het RheinEnergie stadion in Keulen dankt Zwitersland meteen ook haar tweede WK-record. Het verdedigende compartiment staat dan wel op punt tegen Oekraïne, maar de aanvallers laten het volledig afweten. Wanneer na 120 minuten een scoreloos gelijkspel op het scorebord prijkt, mogen Marco Streller, Tranquillo Barnetta en Ricardo Cabanas aanleggen vanop de strafschopstip. In tegenstelling tot wat Barnetta's voornaam zou laten vermoeden, bewaren de Zwitsers de kalmte niet en gaan alledrie de strafschoppen de mist in. Het levert Zwitserland de bedenkelijke eer op het eerste team te zijn dat geen enkele strafschop weet om te zetten in een strafschoppenserie op en WK-eindronde. Oleksandr Sjovkovskyj kan dan weer pronken met de eer om als enige geen enkel tegendoelpunt te hebben geïncasseerd in een penaltyreeks.

Langste reeks zonder tegendoelpunt

De Zwitsers laten de uitschakeling echter niet aan hun hart komen en tekenen vier jaar later opnieuw present op het WK in Zuid-Afrika. Van Zuberbühler is dan geen sprake meer, dus komt de ondankbare taak om de ongeslagen status van Zwitersland in ere te houden toe aan de nieuwe nummer 1 Diego Benaglio. Na de heuse stunt op de openingsspeeldag tegen de latere wereldkampioen Spanje (0-1 overwinning), slikt Benaglio in de tweede groepswedstrijd tegen Chili pas in de 75ste minuut een tegendoelpunt (1-0 nederlaag). Daarmee stopt de teller definitief na 5 matchen en 559 minuten zonder tegendoelpunt. Een record dat wel nog eventjes stand zou kunnen houden. In de laatste groepswedstrijd tegen Honduras incasseert de huidige doelman van AS Monaco opnieuw geen tegentreffer (0-0), maar dat volstaat niet om de uitschakeling te voorkomen.

Langste reeks met tegendoelpunten

Bovenstaande prestatie is des te opmerkelijker als je beseft dat het eeuwige neutrale land in al haar wedstrijden voor de fameuze reeks in 2006 minstens een tegendoelpunt incasseerde, waardoor Zwitserland ook de titel draagt van het land dat in het meeste aantal opeenvolgende wedstrijden een goal moest incasseren. In 22 WK-wedstrijden tussen 1934 en 1994 trilden de Zwitserse netten liefst 51 keer. Van het ene uiterste naar het andere gesproken!

Meeste doelpunten ooit in een wedstrijd op een WK-eindronde

De neutraliteit tijdens de Tweede Wereldoorlog leverde de Helveten de toekenning van het WK 1954 op, als kleinste organiserend land tot op de dag van vandaag. Dat WK zou de geschiedenisboeken ingaan als het WK van de doelpuntenfestivals. Of wat dacht je van Hongarije - Kroatië (8-0), Hongarije - Duitsland (8-3) of Duitsland - Turkije (7-2). Maar voor de allergrootste doelpuntenkermis moeten we naar een wedstrijd tussen gastland Zwitserland en buurland Oostenrijk. De Zwitsers komen al snel op een 0-3 voorsprong, maar laten zich in tien minuten tijd de kaas van het brood eten door 5 tegentreffers te incasseren. Van Zuberbühler of Benaglio was dan ook nog geen sprake. Uiteindelijk zou de partij eindigen op een 7-5 nederlaag voor de Zwitsers, wat de wedstrijd de titel oplevert van grootste doelpuntenkermis ooit op een WK-eindronde.