Van de radio naar het witte doek: dit zijn de beste filmrollen van muzieksterren

Muziek | Schoenmaker blijf bij je leest, luidt het spreekwoord, maar soms is nieuwe uitdagingen opzoeken niet zo'n slecht idee. Tal van muziekartiesten waagden al een uitstap naar het witte doek, zoals Cher en Christina Aguilera bijvoorbeeld in het romantische drama 'Burlesque', vanavond te zien op Vitaya. Proximus Pickx somt de meest geslaagde acteerprestaties van gevestigde muzieksterren op.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Lady Gaga - A Star Is Born (2018)
 
Een popster die tot ontbolstering komt: het was voor Lady Gaga misschien geen grote uitdaging om zich in te leven in haar rol. Maar toch, Gaga moest een kitscherige, uitvergrote, Hollywoodiaanse versie van zichzelf neerzetten in 'A Star Is Born', en deed dat met verve. De chemie met Bradley Cooper was om duimen en vingers bij af te likken, en haar rol van de fragiele, onzekere Ally die uitgroeit tot een zelfzeker maar oppervlakkig popidool is aangrijpend, meeslepend en weergaloos.
 
Vooral de scène waarin een dronken Jackson (Cooper) tegen Ally zegt dat ze lelijk is, waarna haar ergste onzekerheden weer door haar hoofd spoken, is ijzersterk. Ally zoekt haar toevlucht in een plastic wereld vol sexy popsterren die (v)luchtige liedjes zingen – een wereld waar Gaga zelf maar al te vertrouwd mee is. Met haar acteerprestatie bewees Gaga dat ze best serieus genomen mag worden als actrice in Hollywood.

Cher - Moonstruck (1987)
 
Misschien wel de beste acteerprestatie van een muziekster ooit: deze bekroonde rol van Cher in de romcom 'Moonstruck'. De zangeres speelde een Italo-Amerikaanse weduwe die haar best doet om te weerstaan aan de charmes van de broer (gespeeld door Nicolas Cage) van haar nieuwe verloofde
 
De film is een verhaal over hernieuwde moed en levensvreugde na een diep dal te hebben doorgemaakt, en Cher bracht dat gemengde gevoel van terughoudendheid en amoureuze roekeloosheid met een hoge dosis realisme en zin voor humor. Haar onweerstaanbare rol leverde de 'Believe'-zangeres een verdiende Oscar voor beste actrice op.

Madonna - A League of Their Own (1992)
 
De onbetwiste Queen of Pop was 'hot stuff' begin jaren 90. In deze sportkomedie over een vrouwelijke basketbalcompetitie schittert Madonna als de flirterige "All the Way" Mae Mordabito. Ze toonde haar gevoel voor humor aan de zijde van Rosie O’Donnell, haar beste vriendin in de film. Hun speelse chemie was geen act: de twee zijn sindsdien vriendinnen gebleven.
 
Stal voorts de show in de film: steracteur Tom Hanks als manager Jimmy Dugan. De komedie werd goed onthaald door filmcritici en werd genomineerd voor twee Golden Globes. Met een wereldwijde opbrengst van 132 miljoen dollar tegenover een budget van 40 miljoen dollar was de film een winstgevende operatie - en daar zal de naam van Madonna op de affiche wel voor iets tussen zitten.

Ice Cube - Boyz N the Hood (1991)
 
Het thema van deze dramafilm werd samengevat in een rake oneliner van Doughboy, gespeeld door Ice Cube: "Either they don't know, don't show, or don't care about what's goin' on in the hood." Het verhaal over drie zwarte jongemannen die in een getto rond Los Angeles heikele onderwerpen aankaarten als o.a. ras en (politie)geweld is vandaag brandend actueel. Ice Cube, geboren als O'Shea Jackson Jr., belichaamde deze problematiek. Zijn acteerprestatie was zo spontaan en naturel, dat het leek alsof de rapper gewoon zichzelf speelde.

Regisseur John Singleton schreef het personage met Ice Cube in zijn achterhoofd, en de rol paste de rapper als gegoten. Hij was amper 22 jaar jong ten tijde van de release, maar Ice Cube was de ster van de film: authentiek, charismatisch, licht dreigend, loyaal aan een bepaalde straatcode en kritisch over de gang van zaken. De 'Straight Outta Compton' in speelfilmversie.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top