Estadio Azteca, de mythische tempel waar voetbalgeschiedenis werd geschreven

Sport | In de voorlaatste aflevering in onze reeks 'Mythische voetbaltempels' trekken we opnieuw de plas over naar het Estadio Azteca in Mexico-stad. De iconische tempel vormde het strijdtoneel voor twee wereldkampioenschappen, waar telkenmale voetbalgeschiedenis werd geschreven.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het Estadio Azteca, vernoemd naar de Aztekenen, de oorspronkelijke bewoners van Mexio, situeert zich op 2.200 meter hoogte in de wijk Santa Ursula in Mexico-stad. De eerste steen van het imposante stadion dat lange tijd meer dan 105.000 toeschouwers kon herbergen en de daarbij horende titel van grootste stadion ter wereld mocht claimen werd gelegd in 1962. Het geesteskind van Guillerme Canedo moest en zou nog imposanter worden dan Maracanã.

Architecten Pedro Ramirez Vazquez en Rafael Mijares Alcerra vertrokken op een roadtrip langs enkele van Europa's meest vermaarde stadions en zetten zich aan hun kolossale bouwwerk. Vier jaar na het leggen van de eerste steen, werd het stadion in 1966 ingehuldigd met een wedstrijd tussen Club America, de Mexicaanse topclub die het stadion tot op de dag van vandaag bespeelt, en het Italiaanse Torino (eindstand: 2-2).

Toneel voor recordaantal WK-wedstrijden

Na proef te hebben gedraaid als gastheer voor het voetbaltoernooi op de Olympische Spelen in '68, vormt het Colosa de Santa Ursula het toneel voor liefst tien wedstrijden op het WK 1970. Enkele van die wedstrijden zouden de legende ingaan. Zo vormde het Estadio Azteca het decor voor de "match van de eeuw" - de halve finale tussen Italië en West-Duitsland, die na spetterende verlengingen eindigde op een 4-3 overwinning voor de Italianen. In de finale zouden de talrijk opgekomen fans in het Aztekenstadion zich kunnen verlekkeren op de kunstjes van Pelé, Jairzinho en co, met onder meer een doelpunt van Carlos Alberto om duimen en vingers bij af te likken. Het dient dan ook niet te verwonderen dat het WK 1970 te boek staat als het mooiste WK dat ooit werd gespeeld.

Zestien jaar later speelde het Aztekenstadion nogmaals gastheer voor de vierjaarlijkse hoogmis van het voetbal. En opnieuw werd er in de magische voetbaltempel geschiedenis geschreven. In navolging van Pelé 16 jaar eerder, ontbond ene Diego Armando Maradona er zijn duivels. Op ieders netvlies gebrand zijn Pluisjes twee iconische doelpunten in de kwartfinale tegen Engeland. Eerst verschalkte hij Peter Shilton met de Hand van God, wat later zette hij een indrukwekkende solo op die uiteindelijk elf seconden en evenveel baltoetsen later in het Britse doel eindigde. Maradona's exploot staat tot de dag van vandaag te boek als het "doelpunt van de eeuw". Zowel het "doelpunt van de eeuw" als de "wedstrijd van de eeuw" worden trouwens herdacht met een bronzen plakkaat in het stadion. In totaal verwelkomt het Estadio Azteca liefst 19 WK-wedstrijden, waaronder twee openingsmatchen en twee finales.

Hooggespannen verwachtingen voor WK 2026

Tussen al dat WK-geweld door vormt het Aztekenstadion de thuisbasis van het Mexicaanse nationale elftal en de lokale topclubs Club America en Cruz Azul. Het is tevens daar dat de beruchte Mexican Wave zijn oorsprong vond. Ook het toonbeeld der christelijkheid, paus Johannes Paulus II, toonde zich niet immuun voor de aantrekkingskracht van de mystieke voetbaltempel. Tijdens een druk bijgewoonde misviering liet de Pool weten dat "het een privilege is om hier te zijn, op de plaats waar ik zo'n prachtig voetbal heb mogen aanschouwen en een wereldbeker die we nooit zullen vergeten".

Het stadion, dat haar capaciteit tijdens recente verbouwingen herleid zag tot 87.523 plaatsen, zal in de nabije toekomst trouwens ook een derde wereldkampioenschap voetbal mogen ontvangen. Als onderdeel van het gemeenschappelijk bod van de Verenigde Staten, Mexico en Canada hengelt het namelijk nadrukkelijk naar de openingsmatch. De geschiedenis kennende, zou dat wel eens opnieuw een spetterende pot voetbal kunnen opleveren...

Fan van onze reeks iconische voetbaltempels? Lees dan ook over Camp Nou, de voetbaltempel waar Johan Cruijff en Lionel Messi voetbalgeschiedenis schreven

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top