One day, one goal: Totti legt Giuseppe Meazza het zwijgen op

Sport | Meer honkvast dan Francesco Totti maken ze ze vandaag de dag niet meer. De emblematische Italiaanse voetballer was net iets minder dan twintig seizoenen lang aanvoerder van AS Roma. Zijn weergaloze doelpunt tegen Inter Milaan in 2005 maakte zijn legende nog net dat tikkeltje groter.

In 2005 begint Francesco Totti pas aan de tweede helft van zijn (zeer) lange carrière. Op zijn 29ste vormt de flamboyante kapitein van AS Roma het speerpunt van een ploeg die maar moeilijk uit de startblokken schiet. Na acht speeldagen hebben de Romeinen amper twee nipte overwinningen geboekt, veel te weinig voor een club die het gewoon is om eerste viool te spelen in de Serie A.

Op 26 oktober trekken de troepen van Luciano Spalletti dus zonder veel vertrouwen naar Giuseppe Meazza om er het Inter Milaan van Esteban Cambiasso, Alvaro Recoba en Luis Figo partij te geven. Dat volstaat echter niet om Totti en co te intimideren, want de Italiaan heeft deze clash met stip aangekruist om de Romeinen terug op koers te zetten.

Een staaltje van technisch vernuft

De Romeinen leggen al gauw hun wil op in San Siro. In de twaalfde minuut zet Vincenzo Montella, na een mooie assist van Rodrigo Taddei, de bezoekers op voorsprong. De Milanezen laten het na om meteen te reageren en in de dertigste minuut acht Totti zijn moment gekomen. Na de bal op eigen helft te hebben gerecupereerd, begint de elegante nummer 10 - die in de loop van het seizoen door zijn trainer steeds meer in de punt wordt geposteerd - aan een memorabele solo. Met de bal aan de voet rukt hij op naar doel. Onderweg ontwijkt hij de tackle van Cambiasso en draait hij Marco Materazzi tureluurs. Hij zet koers naar het centrum en op het moment dat iedereen denkt dat hij zijn voet wapent voor een harde knal laat Il Capitano zijn techniek spreken door met zijn rechtervoet een magnifieke lob te versturen. Verrast door de richting van het leer kan doelman Julio César niet anders dan hulpeloos toekijken hoe de bal in de netten verdwijnt.

In het hart getroffen door dit buitenaards doelpunt verliest Inter enigszins de pedalen en veroorzaakt het nog voor de rust een strafschop. Totti neemt zijn verantwoordelijkheid en laat de Nerazzurri tegen een 0-3 achterstand aankijken. Twee doelpunten van Adriano in de tweede helft en twee uitsluitingen, waaronder die van Totti, op het einde van de wedstrijd veranderen niets meer aan het eindresultaat van een partij waar Totti meer dan zijn stempel op heeft gedrukt.

Een lang uitgesponnen carrière

Na een eerder teleurstellende start slaagt AS Roma er na deze overwinning tegen Inter geleidelijk aan in om de gestage opmars naar de top van het klassement in te zetten.  In de loop van het seizoen vestigen de Giallorossi zelfs een zegerecord met elf opeenvolgende overwinningen in de Serie A. De club zou uiteindelijk op een vijfde plaats eindigen, maar schuift na het uitbarsten van een matchfixingschandaal waarin onder meer Juventus, AC Milaan en Fiorentina betrokken zijn nog op naar de tweede plaats. Inter Milaan, op haar beurt, krijgt de titel toegekend via de groene tafel.

Francesco Totti wordt enkele maanden later wereldkampioen met de Squadra Azzurra en zet nadien zijn carrière verder bij de club van zijn hart. Hij zal er nog twaalf seizoenen vertoeven voordat hij op 40-jarige leeftijd zijn voetbalschoenen definitief opbergt. Dergelijke lange carrière bij een en dezelfde club is eerder zeldzaam in het internationale topvoetbal, maar Totti wint met de club waar hij in 1993 debuteerde alles wat er te winnen valt in Italië. In 24 seizoenen vindt Totti 307 keer de weg naar doel, wat hem met voorsprong de clubtopschutter aller tijden maakt bij AS Roma.

Fan van onze reeks over iconische doelpunten? Lees dan ook over de roemruchte treffer van Ahn Jung-hwan