Deze briljante wiskundigen schitterden op het witte doek

Films | Op 23 juni om 22u30 zendt Q2 "A Beautiful Mind" uit, een biografisch drama over wiskundeprofessor John Forbes Nash Jr. Aanleiding genoeg voor Proximus Pickx om een duik te nemen in de wondere wereld van de algebra en de beste vertolkingen van briljante wiskundigen op je los te laten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

A Beautiful Mind

De wiskundeknobbel John Nash (Russell Crowe) deed vroeg in zijn carrière al een wonderbaarlijke ontdekking, waardoor hij de internationale roem binnen handbereik had. Maar de innemende en arrogante Nash leerde eerst op een pijnlijke manier zichzelf en zijn eigen gebreken kennen. Na enkele jaren ploeteren en worstelen met zichzelf, overwon hij zijn demonen en kreeg hij eindelijk – in de herfst van zijn leven – de erkenning die hij verdiende in de vorm van een Nobelprijs. Deze biopic van Ron Howard won vier Oscars: die voor beste film, beste regie, beste bewerkte scenario en beste actrice in een bijrol (Jennifer Connelly).

"A Beautiful Mind" is op 23 juni vanaf 22u30 te bekijken op Q2.

The Imitation Game

Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakt nazi-Duitsland gebruik van een geheime code, waardoor de geallieerden er maar niet in slagen om hun communicatie te onderscheppen. Tot het briljante genie Alan Turing besluit er zijn leven aan te wijden. Ziedaar het waargebeurde verhaal dat de achtergrond vormt voor Morten Tyldums "The Imitiation Game" uit 2014. Met een verbluffende acteerprestatie van Benedict Cumberbatch in de rol van een enigmatische Turing en Keira Kneightley als zijn vrouwelijke sparringpartner werd de film een succes aan de box office. Met een opbrengst van 233 miljoen dollar (zo'n 209 miljoen euro) voor een budget van slechts 14 miljoen dollar (12,5 miljoen euro) was "The Imitiation Game" de meest succesvolle onafhankelijke film van 2014. Bovendien sleepte de prent maar liefst acht Oscarnominaties in de wacht, waarvan het er één kon verzilveren - die voor beste bewerkte scenario.

Good Will Hunting

"Good Will Hunting", het schrijversdebuut van Hollywoodsterren Matt Damon en Ben Affleck, geldt als een ultieme filmklassieker. Het script verhaalt over de jonge Will Hunting, die aan de slag gaat als conciërge in het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology, maar over een grotere wiskundeknobbel lijkt te beschikken dan alle studenten samen. Alleen gooien persoonlijke problemen en uitstapjes in de criminaliteit Will roet in het eten. Gelukkig is er psycholoog Dr. Sean Maguire (Robin Williams) om de jonge wiskundige op het rechte pad te krijgen. De prent van regisseur Gus van Sant sleepte maar liefst negen Oscarnominaties in de wacht, waarvan het er twee kon verzilveren: eentje voor beste originele script voor Damon en Affleck en een voor beste mannelijke bijrol voor de betreurde Robin Williams.

The Theory of Everything

Een beklijvende biopic over een van de grootste genieën die we op deze aarbol ooit hebben mogen aanschouwen. Dat is in een notendop waar "The Theory of Everything" van James Marsh over gaat.  De film vertelt het verhaal van de briljante natuurkundige Stephen Hawking, prachtig vertolkt door Eddie Redmayne, vanuit het standpunt van zijn eerste echtgenote Jane Hawking-Wilde. Hawking wordt op zijn 20ste getroffen door de dodelijke spierziekte ALS, waarna zijn lichaam geleidelijk aan aftakelt. Zijn brein blijft echter wel tot verbluffende prestaties in staat en levert ons inzichten op die de wetenschap lichtjaren vooruithelpen. De prent sleepte liefst vijf Oscarnominaties in de wacht, waarvan het er eentje kon verzilveren. Eddie Redmayne mocht met de award voor beste acteur aan de haal.

"The Theory of Everything" kan je bekijken op Netflix.

The Man Who Knew Infinity

Als afsluiter van de categorie wiskundige genieën hebben we "The Man Who Knew Infinity", een biografie uit de koker van Matthew Brown. De biopic zoomt in op het leven van Srinivasa Ramanujan (Dev Patel) die zich door autodidactie uit de armoede in India weet te hijsen en een prestigieus plaatsje aangeboden krijgt in de universiteit van Cambridge. In Engeland floreert hij onder de hoede van G.H. Hardy, maar krijgt hij ook af te rekenenen met racisme, heimwee en een slepende ziekte.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top