On this day: Goddelijk Brazilië wint WK 1970 met magistraal voetbal

Sport | Brazilië is nog altijd het nationaal elftal dat het meest tot de verbeelding spreekt. Daar zit de lichting van 1970 voor veel tussen met iconische namen als Jairzinho, Pelé, Rivellino en Tostao. Het was dan ook een genot om hen het WK 1970 te zien winnen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het WK ging door in Mexico, de Belgen lagen er in de groepsfase al uit, en Brazilië was de grote favoriet voor de eindzege. In de groepsfase stond er geen maat op de Brazilianen die voor wervelend voetbal zorgden. Tegen Tsjechoslowakije (4-1), Engeland (1-0) en Roemenië (3-2) werd drie keer gewonnen. De partij tegen Engeland staat vandaag de dag nog altijd te boek als de wedstrijd waarin Gordon Banks de 'beste save aller tijden’ uit zijn mouw schudde.

In de volgende ronde wachtte Peru en zij werden met 4-2 naar huis gestuurd. In de halve finale werd Uruguay geloot, maar ook zij delfden het onderspit: 3-1. In de finale kruiste Italië de degens en ook zij waren geen partij: 4-1, en Pelé scoorde in die finale het 100ste WK-doelpunt van Brazilië.  Een prachtig afscheid voor Pelé, die na die partij stopte als international. De 'Jules Rimet Trofee' (sinds 1930 zo genoemd als eerbetoon aan de ex-voorzitter van de FIFA) werd gewonnen, vanaf 1974 ging het om de ‘FIFA Wereldbeker Trofee’.

De Brazilianen tikten af op 19 goals in 6 wedstrijden, een aardig gemiddelde op een WK. Gerd Müller was de topschutter van het toernooi met tien goals, Jairzinho (7 goals en hij scoorde in elke wedstrijd één keer) en Pelé (4 goals) volgden op ruime aftand.

Joga Bonito

Het Brazilië van 1970 wordt aanzien als het beste WK-team dat er ooit was. 'Joga Bonito' - het mooie spel, oftewel sambavoetbal - was geboren en het werd de norm voor latere generaties. De Goddelijke Kanaries beschikten over zoveel aanvallende weelde, dat geen enkele ploeg tegen hen was opgewassen.

Vandaag de dag wordt er nog steeds met weemoed teruggedacht aan het magische elftal van die periode, dat aanzien wordt als het laatste ‘pure voetbalelftal’ dat vrijuit voetbalde en zich niet bezighield met tactische richtlijnen. Het huidige Brazilië van Neymar & co kan enkel dromen van dergelijk status.

WK-zeges in 1994 en 2002

Brazilië won op dat WK in 1970 voor de derde keer de wereldbeker en zou in 1994 en 2002 nummer vier en vijf aan het palmares toevoegen. In 1998 verloor het de finale van Frankrijk, maar de grootste schandvlek in de geschiedenis van het Braziliaans voetbalelftal blijft het WK in eigen land, in 2014.

Toen werd het vierde, maar in de halve finale vernederde Duitsland het thuisland met 1-7. In 2018 kon het geen revanche nemen, want toen was België in de kwartfinale te sterk. In 2022 verwacht de natie een nieuwe trofee, twintig jaar na de laatste.

Fan van deze reeks? U kan de zege van Italië tegen West-Duitsland op het WK 1970 hier herbeleven.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top