Dit zijn de beste films over indianen

Films | CAZ zendt vanavond “The Last of the Mohicans” uit, een topfilm die een liefdesverhaal schetst tijdens de Frans-Indiaanse Oorlog uit 1757. Als deze film naar meer smaakt, hebben wij nog een paar suggesties voor films over de oorspronkelijke bewoners van de Verenigde Staten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In “The Last of the Mohicans” belegeren de Franse troepen in opdracht van de markies van Montcalm het fort William Henry dat onder bevel staat van de Britse kolonel Munro. Britse en Franse veroveraars strijden om de heerschappij over de oostkust van het Amerikaanse continent. Wanneer Nathaniel Hawkeye, vertolkt door Daniel Day-Lewis, op een dag de dochters van kolonel Munro redt, raakt hij als indiaan betrokken bij de oorlog. Als hij verliefd wordt op één van de dochters, wordt de situatie alleen nog maar meer ingewikkeld.

De film kreeg vooral positieve kritieken over de muziek en de manier waarop het Amerika van de 18de eeuw in beeld is gebracht. De film won eveneens een Oscar voor Beste geluid. Tegelijk vonden sommige recensenten dat de film een beetje te veel op een soapserie leek. Hoe dan ook is de film het kijken waard voor de acteerprestaties van Daniel Day-Lewis en het gebruik van de Mohawk-taal in de dialogen.

Dances With Wolves (1990)

Deze film speelt zich af na de Amerikaanse Burgeroorlog in 1865. Luitenant Dunbar (Kevin Costner) is gestationeerd in het afgelegen westelijke Dakota-territorium en geraakt bevriend met een wolf. Wat later maakt hij kennis met een Lakota-indianenstam. De verstandhouding tussen Dunbar en de stam is zo goed dat hij partij kiest voor hen wanneer het Amerikaanse leger het territorium van de indianen wil veroveren.

‘Dances With Wolves’ werd voor maar liefst 12 Oscars genomineerd en haalde er zeven binnen, onder meer voor Beste film en Beste Regisseur. De film was ook een commercieel succes, want wereldwijd bracht hij bijna 425 miljoen Amerikaanse dollar op.

Billy Jack (1971)

Eigenlijk is de productie van deze cultfilm over een Navajo-indiaan met een zwarte band in de hapkido-gevechtskunst al een eigen film waard. Acteur/regisseur Tom Laughlin en zijn vrouw Delores Taylor schreven het originele scenario van de film al in 1954, nadat ze in hun thuisstad geconfronteerd werden met discriminatie tegen de lokale Lakota-indianenstam. In 1971 sloot Laughlin een akkoord met American International Pictures om ‘Billy Jack’ te verdelen, maar het distributiebedrijf kon het naakt en de politieke standpunten in de film niet smaken. Daarna probeerde de regisseur Warner Bros. te strikken voor de verdeling van de film, maar na discussie over de marketingcampagne besloot hij de film zelfstandig te verdelen.

De film werd een succes in de Amerikaanse bioscopen bij de jeugd en bij hippies vanwege de mengeling van actiescènes en new-agefilosofie, ‘Billy Jack’ is nog steeds de best opbrengende onafhankelijk verdeelde film in de Verenigde Staten.

The Windtalkers (2002)

Tijdens de Tweede Wereldoorlog slaagden de geallieerden er met hulp van enkele geniale wiskundigen al snel in om de geheime Enigma-code te kraken waarmee de troepen van Hitler hun communicatie versleutelden. De nazi’s hebben evenwel nooit de Amerikaanse communicatiekanalen kunnen kraken en dat is volledig te danken aan de Navajo-indianen. Zij gebruikten hun unieke taal als versleutelmethode. Hoewel Nicolas Cage de hoofdrol vertolkt in deze oorlogsfilm uit 2002, zijn de acteerprestaties van Roger Willie (van Navajo-afkomst) en Adam Beach (van de Canadese Ojibweg-stam) ook niet te versmaden.

'The Windtalkers' was geen kassucces. De film kostte ruim 115 miljoen dollar maar bracht wereldwijd amper 77,6 miljoen dollar op. Recensenten vonden de actiescènes spectaculair maar oordeelden tegelijk dat het scenario iets beter uitgewerkt mocht worden.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top