Het opmerkelijke verhaal achter de wereldhit ‘Good Vibrations’

Muziek | Proximus Pickx duikt elke week in de muziekgeschiedenis, op zoek naar de strafste verhalen achter zomerhits die wereldfaam hebben genoten. Deze keer doen we uit de doeken hoe de aanstekelijke oorwurm 'Good Vibrations' van The Beach Boys de wereld veroverde.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Moeilijk om over Amerikaanse popmuziek uit de sixties te mijmeren zonder dat deze evergreen van The Beach Boys spontaan ter geest komt. Te midden een transitiemoment van de nog prille rock-'n-rollmuziek, schreef Beach Boy Brian Wilson een song die de gevestigde conventies van de popradio zou doorbreken.
 
Al van bij het prille begin drukte Wilson zijn stempel op de artistieke lijn van de band. Zijn fascinatie voor zanggroepen als The Four Freshmen beïnvloedde de sound van The Beach Boys. De band won sinds zijn ontstaan in 1961 aan populariteit en trok op tournee, maar Wilson was niet zo happig op live spelen. Hij wou liever thuisblijven, aan zijn schrijftafel zitten en in de studio hangen.
 
Onder impuls van zijn idool Phil Spector ging Wilsons muziek de introspectieve toer op: minder oppervlakkig gezwijmel over auto’s en vrouwen, meer diepgaande soul en oprechte liefde. Deze ‘authenticiteitsinjectie’ had hij opgemerkt op het album ‘Rubber Soul’ van The Beatles, en dat stond hem wel aan. Hij begon aan zijn eigen meesterwerk te timmeren: ‘Pet Sounds’.

Good vibes

Wilson nam de tekstschrijver Tony Asher onder de arm om mee te schrijven aan ‘Pet Sounds’, en die waagde zich aan een eerste, voorzichtige versie van ‘Good Vibrations’. “Ik herinner me nog helder hoe hij zijn riffje speelde waar hij op gebroed had”, vertelde Asher in 2000 aan de Amerikaanse non-profitinstelling National Public Radio (NPR). “Hij wou het lied ‘Good Vibes’ noemen, maar ik drong aan op ‘Vibrations’, want dat klonk beter in mijn oren. ‘Dat is niet wat mensen zeggen’, repliceerde hij.”
 
Wilson en Mike Love zouden de lyrics van Asher later nog aanpassen, maar het thema bleef hetzelfde: een lied over een kerel die ‘positieve vibes’ opvangt van een meisje. Na wat vijl- en schaafwerk doken The Beach Boys de studio in, waar de groep zijn chef-d'oeuvre vervaardigde: ‘Pet Sounds’ vertegenwoordigt The Beach Boys op het toppunt van hun roem, en de piek van hun artistieke carrière.

Perfectionist

Maar het had geen haar gescheeld of ‘Good Vibrations’ was nooit op ‘Pet Sounds’ verschenen. Wilson was niet tevreden met de versie zoals die in de studio op tafel lag en wou er nog meer werk in steken. Later dat jaar verzamelde hij dezelfde sessiemuzikanten voor een eindeloze reeks opnamesessies, variërend van tien minuten tot soms wel zes uur. De perfectionist in Wilson wou elk detail juist hebben en liet delen van het lied tot vervelens toe herwerken. Hij wist exact wat hij wilde en was enkel tevreden als het resultaat 100% klonk zoals het in zijn hoofd zat, zouden collega-muzikanten later getuigen.
 
De song werd fragmentarisch en in vele flarden opgenomen, waarna Wilson de puzzelstukken – een één meter hoge toren aan geluidsbanden – in elkaar moest doen passen. Het resultaat was alle bloed, zweet en tranen waard: toen ‘Good Vibrations’ eind 1966 uitkwam vatte het meteen post aan de top van de Amerikaanse hitparade. Er werden meer dan 230.000 exemplaren van verkocht in de eerste vier dagen na zijn release. De oorwurm belandde al snel in hitlijsten overal ter wereld en zou uitgroeien tot een popklassieker.
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top