World Refugee Day: documentaires die je sprakeloos laten

Films | Vandaag is het World Refugee Day. Jaarlijks slaan tientallen miljoenen mensen op de vlucht . Proximus Pickx stelt je daarom een aantal zeer interessante documentaires voor, die deze problematiek goed schetsen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Welcome to Italy: Migrant Tales of Survival (2019)

Al vele jaren proberen wanhopige vluchtelingen Italië te bereiken en dat na een enorm gevaarlijke tocht op zee. Zij hopen er op een beter leven, maar de Noord-Afrikaanse vluchtelingen zijn niet meteen ‘gered’ wanneer ze land bereiken. Ze voeren na die tocht een zware strijd op een menswaardig bestaan. In deze documentaire brengt men het verhaal van drie jonge Noord-Afrikanen die de waanzinnig gevaarlijke tocht overleven en Italië bereiken.



Myanmar’s Killing Fields (2018)

Eind 2018 waren er maar liefst 1,1 miljoen vluchtelingen uit Myanmar. De Rohingya Moslims kregen het bijzonder zwaar te verduwen en in de reportage tonen zij schokkende getuigenissen over de situatie in hun land. Slachtpartijen, kinderen die omgebracht werden… Een gruwelijke ervaring voor hen, wat zorgde voor een massale exodus.

Fire at Sea (2016)

Het kleine Italiaanse eiland Lampedusa is al 25 jaar de toegangspoort voor vluchtelingen uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Het eiland bevindt zich op 70 kilometer van Tunesië en 120 kilometer van de Siciliaanse kust. Tienduizenden mensen verloren er al het leven in poging het ‘beloofde land’ te bereiken. In de documentaire volgt men de kustwacht, die er bijna dagelijks met menselijke drama’s te maken krijgt. Deze documentaire kreeg een Oscar-nominatie.



4.1 miles (2016)

In deze documentaire gaat men kijken hoe het verloopt op het Griekse eiland Lesbos. Daar moeten ze 200 mensen per uur redden. In 2015 en 2016 probeerden 600.000 mensen de oversteek van 6,1 kilometer van Turkije naar het Griekse eiland te maken. Ook hier ligt de nadruk op de kustwacht, die een enorm zware taak heeft, want ook voor hen is het afzien. Dergelijk menselijk leed laat niemand ongemoeid...



Human Flow (2017)

In tegenstelling tot de bovenstaande documentaires gaat men bij 'Human Flow' de vluchtenlingencrisis over 23 landen bekijken. De regisseur wil het menselijke leed aantonen, maar focust ook op de enorme schaal. Het is niet enkel een probleem in enkele landen, maar beleidsbepalers moeten het wereldwijd aanpakken. Dat is alvast het resultaat dat hij hoopt te bereiken met deze aangrijpende documentaire.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top