Nicolas Frutos en Anderlecht: a love story

Sport | De paringsdans tussen Nicolas Frutos en Sporting Anderlecht heeft een nieuwe vertakking opgeleverd in het organogram van de club: de Argentijnse publiekslieveling strijkt opnieuw neer in het Astridpark, drie jaar na zijn vorige exit. Hij wordt er de assistent van T1 Franky Vercauteren. Een overzicht van de romance tussen de voormalige aanvaller en het paars-witte thuisnest.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In januari 2006 rekruteerde Sporting Anderlecht aanvaller Nicolas Frutos, die overkwam van het Argentijnse Independiente voor de bescheiden som van 2,5 miljoen euro. De goalgetter had de zware taak om Nenad Jestrovic op te volgen, het mythische nummer 8 dat zich als ‘Jestrogoal’ in de clubgeschiedenis voetbalde.

Eerste kennismaking met Vercauteren en Kompany

In zijn eerste wedstrijd voor zijn nieuwe werkgever liet Frutos zich meteen opmerken met een sleutelrol in het gelijkspel tegen Cercle Brugge. In diezelfde periode kruiste Vincent Kompany voor het eerst zijn pad. De twee spelers zullen twee keer samen op het wedstrijdblad staan, alvorens de Rode Duivel zijn geluk in Hamburg zou beproeven.
 
Frutos wint in een mum van tijd de harten van de supporters. Hij toont zich een potige aanvaller, met technisch vernuft en een moedige, no-nonsense attitude. Maar bovenal toonde hij zich een geduchte doelpuntenmachine. Na amper 12 maanden in België eindigde hij op derde plaats in de verkiezing van de Gouden Schoen. Bij afloop van zijn eerste seizoen in België pronkte hij aan de top van de topschutterstand. Zijn prestaties onder de hoede van Franky Vercauteren droegen grotendeels bij aan de twee opeenvolgende landstitels van Anderlecht. Frutos zou op 4,5 jaar tijd in totaal 3 titels en 1 beker van België op zijn palmares zetten.

Aanhoudend blessureleed noopt tot vroegtijdig adieu

Het parcours van Frutos bij Anderlecht ging niet geheel over rozen. Zijn track record ligt bezaaid met blessures allerhande, die hij te pas en te onpas opliep. Hij kreeg daardoor de weinig flatterende spotnaam ‘Kadaver’ opgeplakt van de supporters. In 4,5 jaar stond de man van glas slechts 95 keer op het wedstrijdblad. Desalniettemin scoorde hij in die matchen 52 rozen; een merkwaardig exploot.

In maart 2010 hangt Frutos, ontmoedigd door het vele blessureleed, zijn voetbalschoenen aan de haak. Zijn lichaam stelde hem niet langer in staat om zijn droom na te jagen. De Argentijn verdwijnt vijf jaar lang van het toneel in België, om zijn carrièreswitch naar het trainerschap voor te bereiden in Zuid-Amerika

Van trainer bij Anderlecht naar consultant voor Proximus

In 2015 verbaasde Frutos vriend en vijand toen hij binnengehaald werd als coach van de Anderlecht-beloften. Hij vervoegde nadien de technische staf van de Brusselaars, waar hij meerdere petjes droeg. Performance-manager, dan assistent van T1 René Weiler en uiteindelijk interim-trainer voor een lengte van vier wedstrijden, in afwachting van de komst van Hein Vanhaezebrouck. Als Frutos al droomde van een promotie naar hoofdcoach, was de 0-3 pandoering tegen Celtic onder zijn interimbewind wellicht een ontnuchtering.

Frutos verliet zijn geliefde Astridpark voor een tweede keer. Hij bleef ditmaal echter wel in België plakken en werd consultant voor Proximus. Zijn voetbalexpertise en hart voor Anderlecht legden hem geen windeieren, want niet veel later namen zijn ex-coach Franky Vercauteren en ex-ploegmaat Vincent Kompany de goedlachse Argentijn op in hun nieuw toekomstproject voor de traditieclub.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top